AYAM GORENG CILI API MAMPU
MEMBANGIKITKAN SELERA MAKAN KITA. APATAH LAGI APABILA DINIKMATI BERSAMA NASI
PANAS. BAGI KORANG YANG INGIN MEMBUAT
AYAM GORENG CILI API STAIL SIS MASAK
NIE, BOLEHLAH CUBA RESEPI INI YA!
Sebenarnya ayam ni ikut suka hati korang nak masak banyak mana. Ikut perut.... heheh... Pandai-pandailah tambah bahan-bahan tu kalau dah masak banyak ok) |
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
Setengah ekor ayam, dipotong
mengikut saiz yang disukai. (bersihkan)
1 helai daun salam (kalau korang tak ada daun salam ni, abaikan jer ya)
1 batang serai
(diketuk-ketuk)
1 cm lengkuas (diketuk-ketuk) (nie pun sama, dah tak ada... nak buat macam mana kan... kita permudahkan sahajalah, kalau ikut stail Sis. Bubuh apa yang ada... heheheh...)
40ml air (untuk rebusan)
Sebelum goreng nak hiris halus macam ni pun boleh, kalau malas potong empat pun ok... suka hati ye.. mana yang senang. |
Sis suka pakai cili yang macam ni, kemudian sis campur dengan cili api jenis kampung punya yang pedas menyengat tu. |
Pastikan korang pilih tomato segar tau... barulah enak gitewww |
BAHAN UNTUK SAMBAL CILI API – SEMUA INI
DIGORENG TERLEBIH DAHULU SEBELUM DIKISAR
3 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1cm halia
2 biji tomato
20 biji cili api (ikut suka
nak guna cili api merah ataupun hijau)
1 biji lada besar (merah)
· sedikit
air masak untuk mengisar.
· minyak untuk menggoreng dan menumis
Setelah korang siap semua bahan dan yang diperlukan, okay nie Sis ajar cara nak membuatnya.
Beginilah rupanya Ayam Goreng Cili Api tu... kalau nak berkuah, letak air sikit, biar basah-basah. Tapi kalau korang suka kering, biarlah sampai mengering kuahnya. Ikut selera memasing ya. |
CARA MEMASAK AYAM GORENG CILI
API:
1.Langkah pertama yang korang
perlu buat adalah, rebus ayam yang sudah siap dipotong dan dibersihkan tadi
bersama daun salam, serai dan lengkuas yang dah diketuk-ketuk tadi.
2. Masak sampai kesemua bahan
tadi meresap.Lepas tu, angkat dan toskan.Serdak-serdak tu tak per.. goreng sedap.
3. Lepas tu gorenglah
sehingga kekuningan dan angkat. Ketepikan.
4. Setelah settle mengisar ke
semua bahan (yang siap digoreng) untuk sambal cili api, angkat dan ketepikan.
5. Korang boleh guna semula
minyak gorengan ayam atau minyak
menggoreng untuk bahan-bahan tadi, untuk menumbis kembali sambal cili
api tu.
6. Tumis semula bahan-bahan
sambal cili api yang sudah dikisar tadi. Masukkan sedikit serbuk secukup rasa,
garam dan sedikit kicap manis.
7. Jika terlalu kering,
tambahlah sedikit air. Kemudian masukkan potongan ayam yang sudah digoreng
tadi.
8. Setelah itu, gaul sehingga
semua bahan-bahan tumisan sambal cili api tadi merata dan meresap.
9. Bila dah cukup segala
rasanya masin, manis dan pedasnya bolehlah angkat dan sajikan bersama nasi
panas.
Okay, selamat mencuba ya
Resepi Ayam Goreng Cili Api yang juga menjadi kegemaran Sis seisi keluarga.
Andaikata, tak mahu pedas, kurangkan kuantiti cili api tu ya. Takpun, tukar jer
pakai cili besar pun boleh, follow jer step tu. Sedap pun sedap juga cuma tak
pedas manalah…
Menyelerakan tak? Nanti cuba tau Resepi Ayam Goreng Cili Api nie... :) |
Alrite, sampai ketemu lagi di
catatan akan datang. Nanti Sis share lagi apa resepi yang selalu Sis masak kat rumah. Sayang selalu!
Lurve,
Sis Anie Mohamed
Sis Anie Mohamed
2 Comments
Ni feveret Fatin ni, hehee. Terima kasih singgah, fatin follow dekat sini #10, Salam kenal yaa dari https://fatinshahrizam.blogspot.my/
ReplyDeleteOwhh.. samalah kita ya. Done tau! Jgn lupa follow Sis juga :))
ReplyDelete