Resepi Biksut Coklat Rocher

Walaupun sudah berada di penghujung Syawal, tetapi mood untuk menikmati kuih raya masih membara. Jadi, jom la try Resepi Biskut Coklat Rocher yang cukup enak ini.

Resepi Biksut Coklat Rocher yang Sis nak cuba ini dibawakan oleh Academy of Pastry Arts Malaysia. Kudapan manis ini pasti menjadi kegemaran,khususnya kanak-kanak. Teksturnya yang rangup, manis serta kelazatan badam mampu meninggalkan rasa ketagih dan nak makan lagi dan lagi. Sis dah ketagih, apatah lagi anak-anak! Hahhahaa….

Berikut adalah resepinya ya!

RESEPI BISKUT COKLAT ROCHER
(Adunan ini menghasilkan sebanyak 16 - 20 biji)

Bahan-Bahan:
150 gram Badam (Batang) - (Almond Stick)

50 gram Putih Telur

50 gram Gula Aising

50 gram Beras Rangup (Rice Cripsy)

150 gram Coklat Gelap (Dark Chocolate)




Cara Membuatnya:

1. Tuangkan badam (almond stick), putih telur dan gula aising ke dalam sebuah mangkuk.

Gaul sama rata sehingga sebati.

2. Lepas tu tuangkan campuran ke atas dulang pembakar yang dilapik kertas pembakar (baking sheet). Bakar di ketuhar pada suhu 180 ̊C selama 4 hingga 5 minit.

3. Sementara itu, sediakan dua bekas berasingan untuk mencairkan Coklat Gelap (dark chocolate). Kalau ikut Sis, lebih senang dengan melakukan teknik ‘double boiled’. Apapun pastikan coklat berada dalam kepingan kecil dan kacau sehingga coklat cair.

4. Sejukkan seketika campuran badam tadi ke suhu bilik, sebelum menambah beras rangup (rice crispy) dan Coklat Gelap.

5. Ambil ½ sudu adunan badam dengan sudu mengikut bentuk dan kuantiti atau jumlah yang korang suka.Kemudian tunggu sehingga adunan bahan tersebut sejuk. Susunlah dalam bekas favourite korang ya.




6. Biskut Coklat Rocher siap untuk dihidangkan.




Okay, senang jer kan… Selamat mencuba resepi istimewa yang dibawakan oleh Academy of Pastry Arts Malaysia.

Sampai jumpa lagi. Tataaa…

Lurve,
Sis Anie Mohamed