Tips Menggoreng French Fries

DULU-DULU BILA GORENG SENDIRI 'FRENCH FRIES' ATAU KENTANG KAT RUMAH MESTI RASA TAK PUAS HATI. TAK SESEDAP MACAM KENTANG GORENG YANG DIMAKAN KAT RESTORAN SEGERA TU!! 

Tips Menggoreng French Fries

Huhuhu.... Dalam kepala, asyik pikir, kenapalah tak boleh jadi sedap dan ranggup? Nak salahkan kentang? Tak mungkinlah, sebab kentang yang digunakan tu pun berkualiti. Ini tak boleh jadi! 
Akhirnya terbaca satu tips tu dan cuba mempraktikkannya. Haaa... menjadi! Nak melompat Sis dibuatnya time tu! Hahhaha.... gembira tak terkata... mana taknya, dah bertahun-tahun bila menggoreng kentang nie asyik lembik je, terutama kalau lambat makan.
So, Sis nak share lah apa yang Sis tahu dan telah paktikkan itu. Lepas nie pasti korang tak masalah lagi. Tips berguna nie boleh juga dipraktik kalau korang nak buat sambal kentang tau! 
Tips Menggoreng French Fries

Check it out!
* Pastikan kentang yang dipilih tu segarlah ya. Permukaannya elok, tak ada busuk-busuk atau comot-comot ahhaha….
* Bersihkan, kupas dan bersihkan kembali kentang tersebut. Potonglah ikut selera korang. Nak panjang, melebar, tebal ataupun nipis. Setelah itu rendam dalam air sejuk(air batu) selama 30 minit. Air sejuk akan membantu menjaga tekstur kentang ketika digoreng nanti.
* Setelah direndam, angkat kentang tersebut. Toskannya, lepas tu tabur dengan tepung jagung nipis-nipis. Tepung ini mampu menyerap kelembapan kentang sehingga kentang itu akan jadi lebih nikmat ketika digoreng. Nak lebih sedap, korang boleh menggorengnya dengan teknik deep fried
Tips Menggoreng French Fries

Itulah tips ringkas dan berguna kalau korang nak buat french fries sendiri atau sambal kentang supaya  ia tidak lembik dan sedap dan crispy lagi hahhaaa...
Selamat Mencuba.

Jumpa lagi. Tataaa...

Lurve,
Sis Anie Mohamed