BUKAN SEMUA
ORANG PANDAI MEREBUS MAKANAN DENGAN CARA YANG BETUL, TERUTAMA SAYUR-SAYURAN.
KADANG-KADANG DISEBABKAN TEKNIK MEREBUS TU SALAH, HABIS SEGALA ZAT YANG
TERKANDUNG PADA SAYUR-SAYURAN ITU HILANG. BAHKAN, SAYUR HIJAU BERUBAH WARNA....
JADI AGAK KELAM DAN LEMBIK... LAYU.... PULAK TU! PATAH SELERA TENGOK!
HAHHAA.....
Check it out!
* Pastikan air rebusan itu telah mendidih terlebih dahulu. Setelah itu barulah masukkan bahan makanan yang ingin kita rebus tu.
* Contohnya untuk sayur-sayuran. Didihkan air, masukan sedikit garam, masukkan sayuran kira-kira seminit sahaja dan terus angkat. Hasilnya warna sayuran lebih hijau dan berada dalam keadaan matang.
=> Kemudian angkat serta toskannya lalu dimasukkan ke dalam periuk yang sudah berisi air sejuk atau ais batu. Rendam sampai sayur tersebut sejuk, kemudian barulah toskan daripada air sejuk tersebut.
* Manakala jika ingin merebus sotong. Untuk mencegahnya supaya tidak terasa keras atau liat korang kena ikut cara nie.
=> Setelah merebus seperti proses merebus sayur, segera masukkan sotong ke dalam air sejuk untuk menghentikan proses memasak. Kerana jika terus dibiarkan sahaja, sotong akan terus melakukan proses pematangan sehingga terjadi overcook .
Proses yang sama juga boleh korang buat jika mahu merebus ikan, udang,dan sebagainya.
Okay, sekian dulu dan selamat mencuba.
Lurve,
Sis Anie Mohamed
Baca Juga:
Okay, sekian dulu dan selamat mencuba.
Lurve,
Sis Anie Mohamed
Baca Juga:
0 Comments