Resepi Mudah Dan Ringkas


BERITA BAIK BUAT PENCINTA SARDIN, TAK KIRALAH SARDIN TUNA ATAU MACKEREL.SIS NAK KONGSIKAN RESEPI MUDAH DAN RINGKAS, TAK SAMPAI SETENGAH JAM DAH BOLEH SETTLE!



Sardin adalah bahan masakan yang biasanya selalu ada di dapur rumah kita. Time malas nak masak renyah-renyah atau nak cepat, sardin menjadi sering menjadi pilihan ramai. He.. hehe...

Tapi, kalau korang dah bosan dengan resepi masakan sardin yang sama, eloklah cuba resepi yang dibawakan oleh Ayam Brand™ yang sis kongsikan ini.

Jangan risau, nama pun resepi mudah dan ringkas, jadi tentulah tidak sukar untuk korang membuatnya. Bab tension-tension takut tak menjadi pun korang tak yah risau. Follow jer step yang diberikan tu.Insya-Allah, menjadi! Di samping tu, jangan lupa baca Bismillah.....     :))


BERIKUT 4 RESEPI MUDAH DAN RINGKAS IAITU KARI MACKEREL, ROTI JALA, ROTI JOHN DAN CUCUR TUNA.


Resepi Mudah Dan Ringkas
Bosan dengan sambal Sardin? Cubalah Resepi Kari Mackerel ni pula...

KARI MACKEREL
(Hidangan untuk empat orang)

BAHAN-BAHAN:
½ cawan minyak masak
1 tangkai daun kari segar
425 g tin Ayam Brand™ Mackerel dalam tomato sos
1 tomato , dibelah empat
2 bendi, dipotong dadu
1 kecil terung / terung, dipotong dadu
¼ cawan air asam jawa
200 ml santan Ayam Brand™
garam dan lada

Untuk Pes Rempah:
5 bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm keping halia
2 sudu besar serbuk kari ikan Ayam Brand™

CARA MEMASAK:
1. Dalam pengisar , campur bahan-bahan rempah pes sehingga sebati. 

2. Dalam periuk besar , panaskan minyak goreng dan kacau kari daun . Kemudian, masukkan pes rempah bahan-bahan dari pengisar.

3.Tambah tomato , bendi dan terung. Kacau perlahan-lahan. Kemudian masukkan sos tomato dari tin mackerel,jus asam jawa dan separuh santan. 

4. Tambah garam dan lada secukup rasa. Untuk kari yang kaya, reneh lagi sehingga pekat. 

5. Kemudian masukkan mackerel dan baki santan untuk mengekalkan aroma kelapa. Biarkan reneh selama 2-3 minit lagi dan kacau perlahan-lahan , tanpa memecahkan mackerel. 

6. Hiaskan dengan hirisan cili dan hidangkan.



Resepi Mudah Dan Ringkas
Sedap rupanya.... Rori Jala cicah dengan kuah Kari Tuna  :))

ROTI JALA
170g tepung serbaguna
¼ sudu kecil serbuk kunyit
¼ sudu kecil garam
1 biji telur
200ml Ayam Brand santan
Air 200ml
185g Ayam Brand kari tuna

CARA MEMASAK:
1. Ayak tepung dan serbuk kunyit bersama-sama.

2. Tambah garam. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur, santan dan air.

3. Gabungkan dengan campuran tepung sehingga adunan sebati. Gunakan penapis untuk membuang ketulan.  

4. Panaskan kuali tidak melekat. Tuangkan adunan dalam acuan roti jala.

5. Kemudian atas kuali, gerakkan acuan dalam gerakan bulatan dengan cepat untuk membuat pancake berjala nipis. 
6. Setelah masak, pindah roti jala dari pan dan gulung. 

7. Panaskan kari tuna dalam kuali dan berkhidmat dengan roti jala.



Resepi Mudah Dan Ringkas
Ni pun menarik untuk dicuba... Roti John

ROTI JOHN
Bahan-Bahan:
425g Ayam Brand Sardin dalam Sos Tomato
2 bawang merah sederhana, dicincang halus
3 biji cili merah panjang, dihiris
2 baguette atau mana-mana roti keras, dipotong 4 dan dan dihiris
5 telur, dipukul
Garam dan lada sulah secukup rasa
minyak masak 2 sudu besar
1 timun, dihiris
Tomato dan sos cili, pilihan
Mayonis, pilihan

Cara Memasak:
1.Toskan sardin dan lenyek.

2. Tambah bawang yang telah dicincang, hirisan cili merah dan telur yang telah dipukul. Tambah dengan garam dan lada.
3. Bakar roti atas kuali non stick sehingga perang garing dan keemasan. Ketepikan.

4. Tambah minyak ke dalam kuali dan goreng campuran sardin. Ketika campuran masih berair tetapi hampir utuh, tekan sekeping roti perlahan-lahan sehingga  campuran melekat pada roti.

5. Selepas satu minit, terbalikkan roti. Ulangi dengan semua roti.

6. Tadaa….. Dah siap! Hidangkan dengan timun, mayo, tomato dan sos cili.


Resepi Mudah Dan Ringkas
Cucur Tuna. Sekali sekala merubah rasa daripada cucur biasa... mengapa tidak, kan.... 

CUCUR TUNA
(Untuk 30-50 ketul)
Bahan-Bahan:
1 tin ketulan Tuna dalam Minyak Zaitun Organik Ayam Brand (dengan minyak)
250g tepung gandum
3 batang daun bawang, dihiris
1 biji bawang merah, dihiris halus
2 sudu kecil serbuk kunyit
100ml air
2 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Untuk Dikisar:
2cm halia
80g bawang merah
2 biji cili merah
3 ulas bawang putih

Cara Memasak:
1. Kisar halia, bawang merah, cili merah dan bawang putih. Ketepikan.

2.  Panaskan minyak dalam kuali untuk menggoreng.

3.  Campur semua bahan-bahan dicampur dengan bahan-bahan lain dan membuat ia ke dalam adunan tebal.

4.  Tuangkan adunan sebanyak satu sudu teh ke dalam minyak panas dan goreng sehingga keperengan.

5.  Tapis minyak berlebihan pada tuala kertas dan hidang segera.Sedap di makan panas-panas.


Itulah empat resepi mudah dan ringkas yang dibawakan oleh  Ayam Brand™ yang boleh korang cuba. Nanti kalau ada resepi Ayam Brand™ yang sedap-sedap Sis kongsikan lagi ya. Kalau nak tahu lebih lanjut lagi tentang Ayam Brand™, layari laman web www.ayambrand.com.my


Sekian dulu, sampai jumpa lagi kita di catatan yang akan datang. Selamat mencuba! Chop! Nak cuba resepi bersahur yang jimat dan senang nak masak?, klik sini!

Lurve,
Sis Anie Mohamed