JIKA
KORANG SUKA MAKAN TEMPOYAK, JANGAN TERAGAK-AGAK UNTUK MENCUBA RESEPI GULAI
TEMPOYAK VERSI KARAK, PAHANG INI!
Hahahhaa….
Disebabkan Sis orang Karak, Pahang jadi Sis share lah Resepi Gulai Tempoyak
yang menjadi menu favourite kaum keluarga Sis.
Gitewwww….
Rasanya
semua orang tahu, negeri Pahang terutama daerah Temerloh cukup popular dengan
masakan Gulai Tempoyak Ikan Patin. Ramai yang datang dari jauh ke Temerloh
semata-mata mahu menikmati Gulai Tempoyak Ikan Patin yang cukup ‘marvelous’.
Itulah penangan Gulai Tempoyak Ikan Patin!
Tapi
kan.. tapi kan.. ramai yang kata Sis rugi… nama jer orang Pahang, tapi tak
makan Gulai Tempoyak Ikan Patin! Rugi eh! Hahhaha… apa nak buat, ikan patin
tidak memenuhi selera tekak Sis. Sungguhpun begitu, Gulai Tempoyak tetap
menjadi pujaan tekak Sis .. hahhaa…
Semua
boleh adjust! Hahhaa… Tak bermakna Sis tak makan ikan patin, jadi Sis tak boleh
menikmati masakan Gulai Tempoyak. Jadi, Sis tukarlah ikan patin tu dengan
ikan-ikan lain yang memenuhi selera.Paling penting, ikan tu mestilah yang tak
ada banyak tulang. Kalau tak, jenuh ler Sis jadi tukang buang tulang ikan tu
nanti!
Kalau belum pernah try, Gulai Tempoyak Ikan Tenggiri. Harus cuba ok, sedappppp! Kredit foto: Mr.Google |
Nak
lagi terangkat, Gulai Tempoyak tu mesti pedas berapi, ada petai, ada daun kesom
dan letak juga daun ‘chemomok’. Daun ni Sis tak pasti ada yang tahu ke tak,
tapi emak Sis kalau masak Gulai Tempoyak mesti letak daun ni. Tu lah pasal, Sis
pun letak dan sanggup tanam pokok ‘chemomok’ ni tau…
Okaylah
kita terus kepada Resepi Gulai Tempoyak Ikan Tenggiri. So, kalau nak guna ikan
patin pun boleh… tak ada masalah cuma tukar jer lah ya. Step memasaknya, tetap
sama jer.
RESEPI
GULAI TEMPOYAK IKAN TENGGIRI
5
keping ikan tenggiri, dibersihkan dan dipotong-potong.
(Untuk
menghilangkan hanyir ikan, biasanya Sis akan lumur ikan tenggiri ni dengan
perahan air limau kasturi)
Tempoyak
(nak letak banyak mana tu, ikut citarasa sendiri. Kalau Sis, suka pekat sikit… so
letak banyaklah sikit… hehe.. hehhe)
Garam,gula dan serbuk perasa secukupnya.
6
tangkai daun kesum
Sedikit
mentimun tua sebagai bahan perencah (nak letak bendi pun boleh)
10
biji cili padi (dikisar halus, kalau malas potong-potong pun boleh)
4
cm kunyit hidup (dikisar halus)
6
ulas petai (tak nak letak pun ok)
Daun
‘Chemomok’ dibelah dua (kalau tak tahu atau tak ada, tak payah letak. Kalau
ada, harus letak tau… menyedapkan lagi Resepi Gulai Tempoyak ni hehehehe… tu
rahsia Sis hihhi… )
CARA MEMASAKNYA:
1.
Campurkan kunyit dan cili padi yang sudah dikisar tadi bersama tempoyak,petai,
daun ‘Chemomok’ dan sedikit air. Gaul sebati.
2.
Kemudian masukkan tenggiri yang sudah dilumur dengan sedikit kunyit dan garam.
Biarkan ia terendam selama 15 minit supaya semua bahan tu bersatu. (Rahsia
kesedapan!)
3.
Setelah itu naikkan ke atas api kecil. Setelah mendidih masukkan lagi air secukupnya.
4.
Masukkan pula garam, gula dan serbuk perasa serta mentimun tua.
5.
Biarkan sehingga mendidih kembali atau hingga ikan tersebut masak. Kemudian
masukkan lagi lebihan daun kesum yang ada.
6.
Jika sudah cukup rasa, kuah cukup pekat, boleh tutup api dan sedia untuk
dihidangkan.
Gabungan rasa daun 'Chemomok', daun kesom dan petai menambahkan lagi kelazatan Resepi Gulai Tempoyak Ikan Tenggiri nih. |
Resepi
Gulai Tempoyak ini yang Sis kongsikan ini memang cukup unik rasanya. Elemen
rasa masam, manis dan pedas memang cukup menambat selera. Apatah lagi apabila
dinikmati bersama nasi panas, ulam-ulaman serta sambal belacan.
Antara menu yang tidak dapat dipisahkan dari dapur Sis hehe... heheh... |
Selamat mencuba Resepi Gulai Tempoyak yang memang menyelerakan ini.
Sekian
dulu. Jumpa lagi.
Lurve,
Sis Anie Mohamed
Sis Anie Mohamed
1 Comments
Wah Sedapnya!!!!! Rasanya pasti ada kelainan dari Restoran Patin Tempoyak yg kita selalu mkn. Boleh delivery tak??
ReplyDelete