SENANG GILER TAU BUAT
BISKUT BEBOLA MENTEGA KACANG NIE. RESEPI INI SEBENARNYA SIS REMBAT KAT BELAKANG
KOTAK NESTLE CORNFLAKES, TAPI SIS UBAH SUAIKAN SIKIT, IKUT ‘SUKA-SUKI’ HATI SIS. NAK TAHU SEBAB APA SIS KATA SENANG GILER? SEMUA NIE PASAL TAK PAYAH NAK
SUMBAT DALAM OVEN!
Gaul-gaul aje kesemua bahan.... sejukkan jer dalam peti sejuk, dah settle.
Budak-budaklah yang paling suka, sebab ada coklat! Disebabkan terlalu senang untuk menyediakannya, hero-hero Sis nie pun boleh buat sendiri if mereka rasa nak makan. Bayangkan betapa mudahnya kan… Ok, selamat mencuba ya.
Bahan-Bahan:
* Paper Cup
* Manik berwarna-warna utk ditabur sebagai hiasan.
(itu pun kalau naklah… kalau tak biar plain je pun ok)
Bahan A
150g sebarang kekacang (ikut suka hati… boleh letak walnut, badam, gajus dan lain-lain
-> dicincang dan disangai ‘manja-manja’ untuk rasa yang lebih ranggup. Kalau malas macam Sis nie, beli yang dah siap-siap cincang hehehe..)
240g Conflakes
Bahan B
300g coklat masakan dicairkan - (tapi Sis biasa beli yang dah siap-siap dicairkan. Biasa le org malas hehhe…hhehe…)
300g peanut butter (nak sedap pilih yang kasar, tapi kalau dah tak ada Sis hentam Nutella je)
Cara Membuat:
-> Firstly, campurkan Bahan A dan B dalam satu bekas. Gaul sehingga ia menjadi sehati sejiwa. Chewahhh!
-> Lepas tu bolehlah cedok, bentukkan adunan menjadi bola-bola kecil dan masukkan ke dalam paper cup yang comel.
-> Sejukkan dalam peti sejuk, lebih kurang dalam dua jam.
-> Nak nampak lebih menyelerakan, celupkan bebola tu dengan coklat cair dan taburlah dengan topping yang disukai. Contohnya, manik berwarna warni.
Dah siap. Mudah sangat-sangat, kan? Selamat mencuba ye.
Jumpa lagi.
Lurve,
Sis Anie Mohamed
Dah siap. Mudah sangat-sangat, kan? Selamat mencuba ye.
Jumpa lagi.
Lurve,
Sis Anie Mohamed
0 Comments