BARU-BARU
INI JASMINE FOOD CORPORATION DAN TEFAL TELAH BERGANDING BAHU
BAGI MELANCARKAN “HARI BERAS”. ACARA SULUNG ITU YANG BERLANGSUNG DI PUSAT
MEMBELI BELAH ONE UTAMA TELAH DISEMPURNAKAN OLEH PENGERUSI JASMINE FOOD
CORPORATION, ABDUL KARIM MD LASSIM.
Kedua-dua
syarikat ini berhasrat untuk menganjurkan lagi majlis “Hari Beras” ini sebagai
acara tahunan. Nak tahu sebab apa?
Kata
mereka, ianya bukan sahaja untuk meraikan makanan rugi negara kita. Malahan
mahu mendidik kebaikan memakan nasi, sekaligus memperbetulkan tanggapan yang salah
bahawa beras adalah penyebab utama kepada pelbagai masalah kesihatan seperti
diabetes.
Apa
yang menarik pada hari berkenaan, Jasmine Food Corporation akan memperkenalkan
rangkaian produk beras berkhasiatnya yang turut disokong oleh Tefal, selaku pembuat
peralatan memasak terkemuka dunia.
“Beras
adalah makanan yang dijamah rakyat Malaysia setiap hari dan ketika kita sedang
berusaha untuk menjadi sebuah negara yang sihat, kita seharusnya belajar
mengenai makanan telah diambil,” jelas Pengerusi Jasmine Food Corporation,
Abdul Karim MD Lassim.
Sebagai
makanan ruji kebangsaan, beras sentiasa menjadi antara hidangan yang popular
dan digemari rakyat Malaysia, misalnya nasi lemak, nasi kerabu, nasi kandar dan
banyak lagi pilihan yang lain. Kebanyakan orang tempatan lazim memakan
nasi kerana ia merupakan sumber utama
karbohidrat dan tenaga.
Tetapi
ramai di antara kita yang percaya bahawa
pengambilan beras boleh memudaratkan kesihatan. Jadi, Jasmine dan Tefal
berusaha untuk menjelaskan kepada orang ramai yang nasi tetap boleh menjadi
pilihan yang sihat.
Dengan
memilih beras yang indeks glisemik rendah, orang ramai boleh menikmati beras
tanpa perlu bimbang akan kesan negatif kepada kesihatan mereka.
“Matlamat
Jasmine Food Corporation dan Tefal bekerjasama mengadakan “Hari Beras” adalah
untuk mengikis persepsi orang ramai yang beras ialah penyebab utama kepada
pelbagai jenis penyakit, yang langsung tidak dibuktikan secara saintifik.
Selain
itu, acara ini juga bertujuan memperkenalkan pelbagai produk beras yang dipasarkan
Jasmine di negara ini,” jelas Ketua Pegawai Eksekutif Jasmine Food Corporation
Sdn Bhd, En. Lim Swee Keat.
Kajian
saintifik telah membuktikan bahawa beras bukanlah punca penyakit kardiovaskular
seperti diabetes.
“Sebagai
peneraju dalam pembuatan peralatan dapur dan memasak, kami mahu terus
melibatkan diri dalam penyediaan hidangan ikonik tempatan dan berkhasiat untuk
orang yang tersayang,” terang Jack Wong, Pengurus Negara GROUPE SEB Malaysia.
“Kami
berazam untuk memperbetulkan salah tanggapan terhadap nasi sebagai punca
masalah kesihatan melalui teknologi memasak kami yang sihat, moden dan
praktikal,” terang beliau lagi.
Pada majlis tersebut, Ketua
Eksekutif Jurumasak Sekolah Kulinari Kolej Universiti KDU, Chef Fami Taufeq dan
Chef Ili Sulaiman, yang merupakan juara Food Hero 2016, turut bergabung tenaga
untuk memasakkan beberapa hidangan nasi kegemaran mereka.
Demontrasi memasak oleh Chef Ili Sulaiman |
Demontrasi memasak oleh Chef Fami Taufeq |
Di samping
itu, Kolej Universiti KDU, juga telah mengilhamkan satu resepi istimewa yang
dinamakan “Nasi Lemak Malaysia” bersempena acara tersebut.
“Hari Beras”
ini turut mendapat sokongan daripada Kementerian Pertanian dan Padiberas
Nasional Berhad. Acara selama seminggu ini akan berlangsung dari 9 hingga 15
Oktober dengan jadual aktiviti padat menanti orang ramai untuk berhibur bersama
ahli keluarga masing-masing.
Kalau ada kelapangan tu, pergilah sebab turut diadakan pemeriksaan kesihatan percuma yang
dikendalikan Institut Jantung Negara selain menghadiri ceramah-ceramah
kesihatan kendalian pakar pemakanan dan jurulatih kecergasan bertauliah.
Selain itu, ada banyak lagi acara menarik. Antaranya bengkel memasak, demonstrasi, pemberian percuma sampel beras Jasmine,
cabutan bertuah oleh Tefal dan pertunjukkan menggiling padi pun ada bagi memeriahkan sambutan "Hari Beras".
Okay, sekian dulu. Jumpa lagi.
Lurve,Sis Anie Mohamed
Okay, sekian dulu. Jumpa lagi.
Lurve,Sis Anie Mohamed
0 Comments