MASAKAN KITA PASTI LEBIH
‘TERANGKAT’ DENGAN PENAMBAHAN RASA SOS TIRAM KIMBALL. SOS TIRAM MERUPAKAN SALAH
SATU BAHAN ATAU PENAMBAH RASA DALAM MASAKAN YANG CUKUP DIGEMARI RAMAI, TERMASUKLAH SIS.
Lagipun sos tiram adalah
perisa utama dalam masakan Asia dan digunakan dalam kebanyakan masakan sayur
goreng; sebagai penambah perisa mi atau nasi; menaikan rasa makanan laut, ayam,
daging serta menambahkan perisa sos pencicah. Dalam waktu di mana semakin ramai
tukang masak yang mula menyedari mengenainya, sos versatil dan enak ini telah
mula digunakan dalam sajian Barat termasuklah pai, kaserol dan kuah.
Korang patut tahu, Kimball ni merupakan jenama penyelesaian kulinari yang
mempunyai warisan lebih 40 tahun menyedari bahawa orang Malaysia sentiasa
mencari resipi yang lazat lagi jimat yang boleh dimasak di rumah.
Baru-baru ini jenama ini telah
melancarkan kempen ‘Kimball Satu Sudu
Je’ yang mengetengahkan keunikan Sos Berperisa Tiram Kimball.
Selaras dengan Kempen “Kimball
Satu Sudu Je”, Kimball telah mencipta satu siri resipi yang hanya memerlukan
satu sudu makan Sos Berperisa Tiram Kimball untuk menghasilkan pelbagai masakan
harian yang lazat lagi jimat.
Siri resipi bijak Kimball ini hanya memerlukan
tiga langkah yang mudah untuk disempurnakan di rumah, baik oleh mereka yang
banyak berpengalaman di dapur mahupun mereka yang baru berjinak dengan memasak.
Sos Berperisa Tiram Kimball dikatakan
mengandungi lebih banyak kebaikan tiram berkualiti terpilih yang kaya dengan
perisa. Ia dirumuskan tanpa menggunakan pengawet, yang juga mempunyai
keseimbangan rasa savuri dan kemanisan yang mampu meningkatkan masakan anda
ke tahap kelazatan yang lebih tinggi.
Sejak mencuba Sos Berperisa Tiram daripada Kimball ni, Sis makin jatuh cinta! Dengan Satu Sudu Je, masakan Sis jadi lebih enak! |
Selain daripada menambah
dimensi baru dan kesan terhadap rasa, Sos Berperisa Tiram Kimball ini mampu
memperhebatkan masakan kita dengan memperkayakan warna dan kepelbagaian
rasanya.
BERIKUT 3 RESEPI DARIPADA
KIMBALL, YANG MENGGUNAKAN SOS TIRAM KIMBALL UNTUK HIDANGAN 4 HINGGA 5 ORANG,
DAN BAJET UNTUK MENYEDIAKANNYA TIDAK MELEBIHI RM12.
RESEPI DAGING GORENG KIMBAL DENGAN SOS TIRAM KIMBALL
Masa Penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 15 minit
Saiz hidangan: 5 orang
BAHAN-BAHAN:
200 g daging lembut, dihiris
halus
3 sudu besar minyak
2 cm halia, dihiris halus
3 labu bawang putih,
dilenyek
UNTUK SAYUR-SAYURAN:
1 – 2 biji cili merah,
dihiris kasar
1 biji bawang merah bersaiz
sederhana dipotong besar
½ biji lobak merah dihiris
halus
¾ cawan sayur campur,
dipotong sederhana*
2 tangkai daun bawang,
dipotong sepanjang 4 cm
* Lada benggala merah atau hijau, brokoli
atau kobis bunga
UNTUK PERAPAN:
1 sudu besar gula
½ sudu besar garam
½ sudu besar lada putih
1 sudu besar sos karamel
pekat
2 sudu besar tepung jagung
UNTUK SOS:
1 sudu besar Sos Berperisa
Tiram Kimball dicampur dengan 75 ml air
CARA MENYEDIAKANNYA:
1.Gaulkan hirisan daging
dengan perapan dan biarkan selama 10 minit.
2.Panaskan 1 ½ sudu besar
minyak dalam kuali yang diletakkan di atas api kuat dan tumis halia bersama
bawang putih selama 3 hingga 4 minit sehingga kekuningan.
3.Tambahkan sayuran (kecuali
daun bawang) dan tumiskan sehingga keemasan di atas api kuat selama 5 – 7
minit. Alihkan sayuran dari kuali.
4.Tambah minyak dalam kuali
dan tumiskan daging selama 7 – 8 minit.
5. Masukkan semula sayuran
tadi dan tambahkan adunan sos. Apabila sos memekat, tambahkan daun bawang dan
masakkan selama 30 saat.
6.Hidangkan bersama nasi
panas.
RESEPI AYAM ‘KUNG PAO’ KIMBALL
Masa Penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 15 minit
Saiz hidangan: 5 orang
BAHAN-BAHAN:
400 g ayang, dibuang tulang
dan dihiris menjadi kiub bersaiz 2 cm
10 biji cili kering,
dipotong sepajang 3 cm
3 sudu besar minyak
2 cm halia dihiris halus
3 labu bawang putih,
dilenyek
100 g kacang yang dipanggang
2 tangkai daun bawang,
dipotong sepanjang 4 cm
1 biji bawang merah bersaiz
sederhana dipotong besar
UNTUK PERAPAN:
1 sudu besar Sos Berperisa
Tiram Kimball
1 sudu besar gula
½ sudu besar garam
½ sudu besar lada putih
1 sudu besar sos karamel
pekat
2 sudu besar tepung jagung
CARA MENYEDIAKANNYA:
1.Gaulkan cebisan ayam
dengan perapan sehingga rata dan biarkan selama 10 minit.
2.Panaskan minyak di dalam
kuali di atas api sederhana dan tumis cili selama 2 minit kemudian ketepikan.
Tumis bawang putih bersama halia dalam lebihan minyak sehingga keemasan.
3.Tambahkan bawang dan
tumiskan selama dua minit sebelum masuk serta gaulkan perapan ayam.
4.Tumiskan menggunakan api
kuat selama 8-10 minit. Tambahkan kacang, cili kering dan daun bawang. Tumiskan
selalma satu minit.
5. Hidangkan dengan nasi
panas.
RESEPI SUP KEPALA IKAN KIMBALL & TAUHU
Masa Penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 15 minit
Saiz hidangan: 5 orang
BAHAN-BAHAN:
600 g kepala ikan, dipotong
kepada cebisan sepanjang 6 cm
¼ cawan minyak
4 labu bawang putih,
dipotong kasar
3 cm halia, dihiris halus
1 liter air
1 sudu besar Sos Berperisa
Tiram Kimball
2 keping tauhu putih,
dipotong kepada cebisan sebesar 5 cm
2 tomato
Untuk Hiasan:
2 tangkai daun bawang,
dihiris halus
1 tangkai daun saderi,
dihiris halus
3– 4 sudu besar bawang
goreng
CARA MENYEDIAKANNYA:
1.Panaskan miyak di dalam
kuali menggunakan api sederhana dan goring cebisan kepala ikan dalam beberapa
kumpulan sehingga kekuningan dan alihkannya ke dalam pinggan supaya ia masak
sendiri.
2.Panaskan dua sudu besar
minyak dalam kuali dan tumis bawang putih serta halia sehingga keemasan.
3.Tambahkan Sos Berperisa
Tiram Kimball kemudian masukkan cebisan kepala dan tumis selama 15 minit.
4.Tambahkan tauhu dan tomato
dan tumiskan selama 5 minit.
5.Taburkan hiasan dan
hidangkan bersama nasi panas.
Kalau korang nak tahu lebih
banyak lagi pilihan resepi bijak yang lazat daripada Kimball, jenguk kat http://www.kimball.com.my/ atau ke FB
Kimball https://www.facebook.com/KimballMalaysia/
Selamat Mencuba 3 Resepi Yang
Dibawakan Oleh Kimball ini. Sedap dan jimat!
Lurve,
Sis Anie Mohamed
2 Comments
Menariknya resepi.boleh cuba ni
ReplyDeleteYup... Memang kena cuba, baru tahu sedap ke tak sedap... hiihi
Delete