Resepi Milk Chocolate Truffle

Dah lama teringin nak cuba resepi biskut milk chocolate truffle ini. Ramai yang cakap sedap sangat. Tu yang tertarik hati nak mencubanya!

Lagipun Resepi Milk Chocolate Truffle ini dibawakan oleh Academy of Pastry Arts Malaysia. Confirm-confirm lah sedap kan…. So jangan ragu-ragu tau nak cuba resepi ini.

RESEPI MILK CHOCOLATE TRUFFLE
(Adunan ini boleh menghasilkan kira-kira 25 biji truffles)

Bahan-bahan Yang Diperlukan:
150 gram Dark Chocolate (Coklat Gelap)

225 gram Milk Chocolate (Coklat Susu)

187.5 gram Extra Whip Whipping Krim

Sedikit serbuk koko (sebagai hiasan)

Sedikit gula aising (sebagai hiasan)
Cara Membuatnya:

1. Korang perlu sediakan Milk Chocolate dan isikan ke dalam mangkuk.

2. Didihkan Extra Whip Whipping Cream (Cream) pada suhu 80°c di dalam periuk kecil.

3. Setelah dipanaskan ke suhu 80°c, tuang 1/3 cream ke dalam mangkuk yang berisi dengan Milk Chocolate tadi dan campurkan sehingga coklat tersebut cair.

4. Kemudian kacau campuran coklat di dalam mangkuk secara berterusan sehingga ia didinginkan ke suhu 50°c.

5. Pada masa yang sama, dinginkan cream ke suhu 50°c, dan tuangkan lagi 1/3 cream ke dalam campuran coklat dan kacau sehingga sebati.

6. Dinginkan cream ke suhu 35°C - 36°C, lalu tuangkan 1/3 yang terakhir ke dalam campuran coklat dan kacau kembali sehingga sebati.

7. Kemudian, dinginkan campuran coklat sehingga ia mencapai tahap tengah-penghabluran (half-crystallisation), tekstur yang boleh dipaip.

8. Paipkan coklat dalam bentuk titisan air mata mengikut saiz yang anda sukai. Kemudian letakkannya di dalam bilik yang berhawa dingin semalaman.

Tips: Tahap kelembapan peti sejuk akan mempengaruhi proses penghabluran dan menjejaskan tekstur coklat.(Oleh itu, peti sejuk tidak digalakkan untuk proses ini.)

9. Gulungkan coklat ke dalam bola kecil dan biar diletakkan selama 12 jam di dalam bilik berhawa dingin.

10. Campurkan gula aising dan serbuk koko sekali di dalam satu bekas.

11. Sediakan dua periuk atau bekas untuk mencairkan Dark Chocolate dengan teknik ‘double boiled’. Kacau coklat sehingga mencair.

12. Kemudian celupkan Chocolate Ganache ke dalam Dark Chocolate dan jatuhkan ke dalam campuran serbuk koko.




13. Tapiskan truffles, dan lepas tu siap! Ok dah boleh dimakan pun.




Selamat mencuba tau resepi yang dibawakan oleh Academy of Pastry Arts Malaysia. Kalau korang suka boleh jer share resepi nie. Biarlah semua orang dapat rasa biskut lazat ini sama-sama.

Sekian dulu. Jumpa lagi dan jaga diri!

Lurve,
Sis Anie Mohamed