Korang suka makan sushi? Pernah buat sendiri di rumah tak? Kalau belum pernah, bolehlah cuba membuatnya.
Bagi yang menyukainya, sudah pasti merasakan ianya tersangatlah enak. Pasti puas hati dan tak yah nak pening kepala nak cari sushi bila rasa craving ataupun bila time poket sempit! Buat sendiri aje hokey!
Jika korang belum pernah menikmatinya, dan ingin berjinak-jinak makan... bolehlah mencuba resepi tersebut. Sushi merupakan makanan yang sinonim dengan negara matahari terbit, Jepun dan tak menyesal punya jika korang mencuba membuatnya sendiri.
Baca Juga: Resepi Kari Udang Viral
Resepi Sushi Saba
· Untuk 4 Hidangan
Bahan-Bahan Yang Diperlukan
· 1/2 timun, dihiris memanjang
· 1/2 sudu kecil garam
· 1 bawang, dihiris nipis
· 2 cawan nasi Jepun, ataupun basmati
· 1 sudu besar bijan, dipanggang 2 minit.
· 1 kepingan nori
· 1 tin Ayam Brand Saba Mackerel in Mayonis
Cara Penyediaan Cukup Mudah
1. Campurkan stok ikan, mirin, air, kicap cair dan gula dalam mangkuk.
2. Kita mesti mengacaunya sehingga kesemua gula larut sepenuhnya.
3. Kemudian, tuangkannya diatas nasi dan campurkan. Nasi sushi telah sedia.
4. Letakkan kepingan nori diatas tikar penggulung buluh.
5. Ambilkan sedikit nasi dan letakkan disebelah kepingan nori.
6. Letakkan timun dan ketulan saba secara memanjang. Kita tambahkan sedikit hirisan bawang dan bijan.
7. Gulungkan menggunakan tikar dan basahkan penghujung kepingan nori dengan sedikit air supaya ia dapat ditutup sepenuhnya.
Baca Juga: Resepi Sotong Masak Kicap Lazat
Confirm Jadi Dan Sedap!
Sebenarnya senang jer nak buat Sushi Saba nie, lebih lagi bila korang dah mencubanya beberapa kali.Confirm jadi dan semakin sedap! Hahaha...
Okay, selamat mencuba ya!
0 Comments