Seronok bila tengok anak-anak tekun bermain puzzle. Permainan ini bukan sahaja menyeronokkan, tetapi turut membantu meningkatkan kecerdasan anak-anak!


puzzle


Bagus Untuk Perkembangan Otak

Sebenarnya ada banyak mainan atau permainan yang boleh menstimulasikan perkembangan otak anak. Tak kiralah alat permainan moden ataupun tradisional. Salah satu permainan yang mempunyai kebaikan luar biasa untuk perkembangan otak anak ialah puzzle.


Baca Juga:


Cara Hilangkan Kolesterol Jahat Dalam Badanpuzzle

Kebaikan Bermain Puzzle

Berikut antara kebaikannya:

1. Mampu Meningkatkan Daya Ingatan Anak

Puzzle adalah permainan yang akan melatih anak untuk mengingat sebuah bentuk gambar. Kemudiannya perlu menyusun kembali dengan betul. Proses terebut akan membantu buah hati untuk mengingat dan menyusun kembali bentuk dari puzzle.

2. Membantu Melatih Anak Mengenal Bentuk

Bentuk serta warna puzzle juga mampu membantu anak mengenal pelbagai bentuk dan juga warna benda pada gambar yang terdapat pada puzzle.

3. Melatih Anak Motorik Anak

Ketika bermain puzzle, secara automatic anak akan berlatih untik mengatur antara gerakan mata dan tangannya. So, gerakan motorik seperti ini akan meningkatkan kemahiran anak, contohnya kemampuan ketika menulis.

4. Melatih Kesabaran Anak

Menggabungkan kepingan-kepingan dari puzzle memerlukan kesabaran khas daripada seorang anak.
Bermain puzzle menuntut lebih banyak kesabaran serta focus untuk menyelesaikannya. Melalui permainan ini dapat melatih kesabaran anak itu sendiri dalam mengharungi cabaran untuk menyelesaikan permainan. 


5. Melatih Kemampuan Anak Dalam Menyelesaikan Masalah

Permainan puzzule ini juga dapat melatih anak untuk menyelesaikan sebuah masalah.Permainan ini sekaan bermain teka-teki, di mana anak perlu menyusun kembali kepingan puzzle dengan betul mengikut susunan gambar.

Semakin susah untuk menyusun puzzle, semakin menambah usaha dan keyakinan anak untuk menyelesaikannya.Secara tak lansung perkara ini membantu mengembangkan kemampuan anak untuk memecah sebuah masalah.

Itulah antara kebaikan bermain puzzle. Walaupun nampak cukup sederna, namun permainan ini cukup mengasyikkan dan sesuai untuk anak yang berusia 10 bulan ke atas.