Kelazatan Karipap Kentang
Dengan kombinasi antara lapisan kulit yang rangup dan inti kentang yang lembut dan berperisa, karipap berintikan kari kentang telah memikat hati ramai pencinta makanan di seluruh dunia.
Jom kita sama-sama belajar macam mana nak menyediakan karipap inti kari kentang yang sedap.
Baca Juga: Nacho Cheese DeluxeResepi Karipap Kentang
Berikut resepi ringkas untuk Karipap Inti Kari Kentang:
Bahan-bahan:
Untuk Kulit Karipap:
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan minyak sayuran
Air secukupnya
Untuk Inti Kari Kentang:
2 biji kentang, dikupas dan dicincang kecil
1 biji bawang besar, dicincang
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 sudu besar serbuk kari
Garam secukup rasa
Sedikit maggi Cukup Rasa
Minyak untuk menumis
Baca Juga: Resepi Portuguese Egg Tart
Cara-cara:
Persiapan kulit karipap:
1. Campur tepung gandum dan garam dalam mangkuk besar.
2. Tambahkan minyak sayuran dan sedikit demi sedikit tambahkan air sambil uli sehingga menjadi doh lembut dan tidak melekat.
3. Tutup doh dengan kain lembap dan biarkan rehat selama 15-20 minit.
Persiapan inti kari kentang:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan serbuk kari , M aggi cukup rasadan garam, aduk rata.
4. Masukkan kentang cincang dan masak hingga empuk dan 'ngam' rasanya. Angkat dan sejukkan.
Bentuk dan inti karipap:
1. Ambil sebahagian kecil doh, gilas hingga nipis dan bulat.
2. Letakkan inti kari kentang di tengah doh dan lipat menjadi bentuk separuh bulan. Tekan tepi-tepi untuk rapatkan.
Goreng karipap:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Goreng karipap dalam minyak yang panas hingga keperangan kedua-dua belah.
3. Angkat dan toskan minyak berlebihan.
Hidangan:
Karipap inti kari kentang siap untuk dihidangkan sebagai menu sarapan pagi ataupun minum petang.
Selamat mencuba!Karipap Kentang yang cukup sedap.
Baca Juga: Cara Buat Karipap Ranggup
0 Comments