Kuih Keria Keledek adalah sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia. Dibuat daripada bahan utama keledek, kuih ini menjanjikan kelazatan yang unik dengan kombinasi rasa manis dan lembut. 


kuih keria keledek


Cuba Di Dapur Sendiri

Ia menjadi pilihan yang tepat untuk menjamu selera di waktu petang bersama keluarga dan rakan-rakan. Mari kita kongsi resepi mudah dan sedap untuk anda cuba di dapur sendiri!


Resepi Kuih Keria Keledek

Bahan-Bahan:

 

500g keledek (dikupas, direbus, dan dicincang halus)

200g gula merah (dikisar halus)

150g tepung beras

50g tepung ubi kayu

Garam secukup rasa

Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya: 

 

Persediaan Keledek

Kupas kulit keledek dan potong kecil-kecil.Rebus keledek sehingga empuk. Lenyek keledek yang sudah direbus hingga menjadi lembut dan lumat.


Penyediaan Adunan

Campurkan keledek yang telah ditumbuk dengan gula merah yang telah dikisar halus.

Tambahkan tepung beras, tepung ubi kayu, dan sedikit garam. Gaulkan semua bahan sehingga menjadi adunan yang kohesif.


Bentuk dan Goreng

Ambil sedikit adunan dan bentuk bulat-bulat mengikut selera.Panaskan minyak dalam kuali.

Goreng keledek yang telah dibentuk hingga kelebihan minyak keluar dan kuih menjadi kuning keperangan.


Sajikan dan Nikmati

Angkat kuih dari minyak dan toskan ke atas tisu dapur untuk mengurangkan kelebihan minyak.Hidangkan Kuih Keria Keledek dalam bekas yang cantik.Dahh siaaapppppp! Sedia untuk dinikmati bersama secawan teh atau kopi!


Baca Juga:


Resepi Muffin Coklat 

Kambing Perap Yang Sedap 

Resepi Kek Pisang Moist











kuih keria keledek


Tips Tambahan:

  1. Jangan terlalu banyak menggunakan tepung kerana ia boleh membuat kuih menjadi keras.
  2. Pastikan minyak dalam keadaan panas sebelum memasukkan adunan ke dalam kuali untuk menghasilkan kuih yang enak.
  3. Eksperimen dengan bentuk-bentuk yang kreatif untuk memberikan sentuhan istimewa kepada Kuih Keria Keledek. 


Dengan resepi yang mudah ini, sis yakin korang  pasti dapat mencipta Kuih Keria Keledek yang lazat di rumah. Jangan ragu-ragu untuk berkongsi hasil masakan korang tu dengan keluarga dan kengkawan tersayang. Selamat mencuba!