Kuih ketayap juga dikenali sebagai kuih dadar atau kuih gulung, merupakan sejenis pencuci mulut tradisional yang popular di Malaysia, Singapura dan juga Indonesia. Ia terdiri daripada sekeping kuih nipis seperti crepe yang diisi dengan inti, campuran kelapa parut manis dan gula perang yang kemudian digulung atau dilipat menjadi bentuk silinder.


kuih ketayap


Resepi Kuih Ketayap



Bahan-Bahan:

1 cawan tepung gandum

1 cawan santan kelapa

1 sudu teh jus pandan

sedikit pewarna hijau

1 biji telur

Garam secukup rasa

Minyak masak secukupnya


Bahan Inti:

1 cawan kelapa parut -putih dan muda

½ cawan gula perang

1 sudu besar air

dua helai daun pandan




Baca Juga:

Resepi Kek Tapak Kuda Viral

Resepi Telur Dadar Gulung Sedap

Resepi Ayam Goreng Tepung Rangup


kuih ketayap


Cara Memasak:


1. Campurkan tepung gandum, santan kelapa, jus pandan, sedikit pewarna hijau, telur dan sedikit garam dalam mangkuk. Kacau sehingga adunan menjadi halus dan tidak berketul.

2. Panaskan kuali anti-lekat dengan sedikit minyak di atas api sederhana.

3. Tuangkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan ratakan dengan putar kuali sehingga membentuk kuih nipis. Biarkan sebentar hingga kuih masak dan tepi kuih mula kecut.

4. Angkat kuih dari kuali dan letakkan di atas pinggan.

5.Untuk memasak inti. Campurkan kelapa parut, gula perang, dan air dalam mangkuk kecil. Panaskan campuran ini di atas api sederhana sambil dikacau sehingga gula larut dan kelapa menjadi karamel.

6. Bubuh sedikit inti kelapa dan letakkan di tengah-tengah kuih. Lipat atau gulung kuih sehingga kemas.

7. Ulang langkah 3 hingga 6 sehingga adunan habis.

8. Kuih ketayap siap untuk disajikan. Nikmati sejuk atau suam.



Selamat mencuba!