Korang pernah rasa Daging Salai Masak Lemak Cili Padi, Negeri Sembilan? Pernahkah rasa ketagih dengan kepedasannya yang memikat serta kelezatan daging salainya yang lembut?

Kalau ya, pastikan korang mencuba resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi ini! Kombinasi antara keunikan daging salai yang lembut dengan pedasnya cili padi kampung pasti menambat selera. Apa tunggu lagi, jom kita buat!


daging salai masak lemak cili padi


Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi


Bahan-bahan:


1 kg daging salai

2 batang serai dititik

Semangkuk santan segar

1 keping asam gelugor

1 biji kentang

1 sudu kecil kicap manis



Bahan-bahan kisar:


4 ulas bawang merah

7 tangkai cili padi kampung (nak letak lebih pun no problem)

1 inci halia

2 inci kunyit hidup



Cara Penyediaan:

1. Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam periuk berserta daging salai.

2. Kemudian renih sebentar sambil dikacau-kacau.

3. Setelah itu, tuangkan santan ke dalam periuk.

4. Kemudian masukkan pula serai dan asam keping.

5. Sentiasa kacau supaya santan tadi tidak berketul.

6. Tambakan garam,sedikit kicap manis dan serbuk perasa jika suka.

7. Apabila mendidih, masukkan pula kentang dan kacau rata. Masak diatas api perlahan sehingga kentang lembut

8. Dah siap!


Cuba Juga: 

Resepi Mee Kari Klasik


Resepi Kerabu Mangga Bunga Kantan


Enak & Memuaskan Selera


daging salai masak lemak cili padi


Dengan resepi ini, korang boleh menikmati hidangan tradisional yang enak dan pasti memuaskan selera. Ajak keluarga dan rakan-rakan anda untuk menikmati hidangan istimewa Daging Salai Masak Lemak Cili Padi sewaktu berbuka puasa nanti.

Selamat mencuba!