Fettucini | Selain spagetti dan macaroni, ada satu lagi jenis pasta yang tak kurang lazatnya iaitu fettucini. Pasti ada yang tak begitu familiar dengan pasta ini. Jadi, bagi korang yang belum pernah rasa, memang kena try. Sedap juga tau!
Tapi kalau korang tak suka fettucini, kalau nak cuba resepi nie, tak ada masalah pun nak tukar kepada spagetti. Sama jer. Boleh belaka! Sebab dua-duanya pun sedap! Tapi yang sis nak share nie adalah Fettucinie Olio Berkeju.
Memandangkan adakalanya macam dah tak lalu nak makan nasi, so kita kenalah beralih kepada sesuatu masakan yang boleh membangkitkan kembali selera. Tapi sebelum tu kena juga tau macam mana nak memasak dengan betul supaya rasanya lebih sedap.
Pilih fettuccini yang berkualiti tinggi. Pasta yang terbuat dari gandum keras dan telur biasanya lebih lazat daripada yang tanpa telur.
Ketika merebus fettuccini, gunakan air yang banyak dan tambahkan garam secukupnya. Air garam akan memberikan rasa pada pasta. Gunakan kira-kira 1-2 sudu besar garam untuk setiap 4 liter air.
Bacalah arahan pada bungkusan pasta untuk masa rebus yang disarankan. Biasanya, fettuccini memerlukan masa merebus antara 8-12 minit. Tetapi ia boleh berbeza bergantung kepada jenama dan ketebalan pasta.
Pastikan untuk tidak merebus pasta terlalu lama kerana pasta yang overcooked akan menjadi lembik. Pasta yang sempurna seharusnya masih agak keras (al dente) apabila digigit.
Sebelum menapis pasta, simpan sedikit air rebusan dalam cawan. Air ini boleh digunakan untuk mencairkan sos nanti dan membantu sos melekat pada pasta dengan baik.
Saus adalah kunci untuk pasta yang sedap. Anda boleh menggunakan sos Alfredo, Carbonara atau sos lain yang korang suka. Pastikan sos tersebut cukup kental dan mempunyai rasa yang enak.
Campurkan pasta yang telah ditapis dengan saus dalam kuali besar. Ini membolehkan pasta meresapkan rasa sos dengan baik.
Untuk penyedap ekstra, taburkan keju Parmesan parut di atas pasta sebelum disajikan. Keju ini akan meleleh dan memberikan rasa yang lazat.
Hias pasta dengan herba segar seperti daun basil atau parsley untuk memberikan sentuhan segar pada hidangan tersebut
Hidangkan pasta dengan segara apabila ia masih panas untuk menikmati citarasa terbaiknya.
Nota: Semoga tips ini membantu korang memasak pasta Fettuccini yang sedap!
Bahan-Bahan:
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan pula chili flakes, biar kekuningan dan masukkan daging ayam/sosej/ meatball udang/sotong (tapi kalau guna sotong dan udang masuklah kemudian sikit ye. Nanti kalau lama masak tak sedap pula)
3. Apabila daging ayam atau sosej tu dah masak, letakkan pula garam, stok pekat ayam dan daun oregano kering.
4. Gaul rata kemudian barulah masukan sayur-sayuran tersebut.
5. Terakhir barulah masukan fettucini ataupun spaghetti yang sudah direbus serta keju parmesan. Jika nak letak atau tabur keju parmesan sewaktu dihidangkan pun boleh. Mana-mana yang korang suka.
6. Ok, done. Bolehlah dihidangkan dan makan bersama keluarga tersayang.
Tapi kalau korang tak suka fettucini, kalau nak cuba resepi nie, tak ada masalah pun nak tukar kepada spagetti. Sama jer. Boleh belaka! Sebab dua-duanya pun sedap! Tapi yang sis nak share nie adalah Fettucinie Olio Berkeju.
Memandangkan adakalanya macam dah tak lalu nak makan nasi, so kita kenalah beralih kepada sesuatu masakan yang boleh membangkitkan kembali selera. Tapi sebelum tu kena juga tau macam mana nak memasak dengan betul supaya rasanya lebih sedap.
Tips Memasak Pasta Yang Sedap
Untuk memasak pasta Fettuccini yang sedap,berikut adalah beberapa tips:- Pilih Pasta Berkualiti Tinggi
Pilih fettuccini yang berkualiti tinggi. Pasta yang terbuat dari gandum keras dan telur biasanya lebih lazat daripada yang tanpa telur.
- Rebus Air Dengan Banyak Garam
Ketika merebus fettuccini, gunakan air yang banyak dan tambahkan garam secukupnya. Air garam akan memberikan rasa pada pasta. Gunakan kira-kira 1-2 sudu besar garam untuk setiap 4 liter air.
- Ikuti Arahan pada Bungkusan
Bacalah arahan pada bungkusan pasta untuk masa rebus yang disarankan. Biasanya, fettuccini memerlukan masa merebus antara 8-12 minit. Tetapi ia boleh berbeza bergantung kepada jenama dan ketebalan pasta.
- Jangan Rebus Terlalu Lama
Pastikan untuk tidak merebus pasta terlalu lama kerana pasta yang overcooked akan menjadi lembik. Pasta yang sempurna seharusnya masih agak keras (al dente) apabila digigit.
- Simpan Sedikit Air Rebusan
Sebelum menapis pasta, simpan sedikit air rebusan dalam cawan. Air ini boleh digunakan untuk mencairkan sos nanti dan membantu sos melekat pada pasta dengan baik.
- Sediakan Sos Secukup Rasa
Saus adalah kunci untuk pasta yang sedap. Anda boleh menggunakan sos Alfredo, Carbonara atau sos lain yang korang suka. Pastikan sos tersebut cukup kental dan mempunyai rasa yang enak.
- Campurkan Pasta dengan Sos
Campurkan pasta yang telah ditapis dengan saus dalam kuali besar. Ini membolehkan pasta meresapkan rasa sos dengan baik.
- Tambahkan Keju Parmesan
Untuk penyedap ekstra, taburkan keju Parmesan parut di atas pasta sebelum disajikan. Keju ini akan meleleh dan memberikan rasa yang lazat.
- Hias dengan Herba Segar
Hias pasta dengan herba segar seperti daun basil atau parsley untuk memberikan sentuhan segar pada hidangan tersebut
- Segera Dihidangkan
Hidangkan pasta dengan segara apabila ia masih panas untuk menikmati citarasa terbaiknya.
Nota: Semoga tips ini membantu korang memasak pasta Fettuccini yang sedap!
Resepi Fettucinie Olio Berkeju
Kalau merebus pasta, Sis suka guna periuk besar. Tunggu sehingga air mendidih kemudian barulah jatuhkan pasta |
Bahan-Bahan:
- Fettucini/spaghetti (ikut korang lah nak masak banyak mana erk) didihkan air, masukkan sedikit garam dan minyak zaitun dan masukkan pasta tersebut. Angkat, toskan dan jirus dengan air sejuk. Ketepikan.
- Minyak zaitun untuk menumis
- 5 ulas bawang putih dicincang halus
- Sebiji bawang besar - dipotong dadu kecil-kecil.
- Sedikit daging ayam, sosej, udang, sotong,meatball (ikut sukalah mana yang korang nak letak erk- Sis bantai jer apa yang ada dalam peti sejuk tu)
- Chili flakes (kalau nak pedas letak byk sikit)
- Sayur-sayuran (ikut suka korang juga… kalau ikut aku suka letak brokoli,sawi dan carrot)
- Sebiji cili capsium - potong ikut suka, begitu juga dengan warna cili tersebut.
- Stok pekat ayam
- Daun oregano kering
- Keju parmesan
Baca Juga: Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Kalau nak masak stail Olio, bawang putih kena banyak. Baru sedap |
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2. Masukkan pula chili flakes, biar kekuningan dan masukkan daging ayam/sosej/ meatball udang/sotong (tapi kalau guna sotong dan udang masuklah kemudian sikit ye. Nanti kalau lama masak tak sedap pula)
3. Apabila daging ayam atau sosej tu dah masak, letakkan pula garam, stok pekat ayam dan daun oregano kering.
4. Gaul rata kemudian barulah masukan sayur-sayuran tersebut.
Letak udang, barulah ada umpphhh! |
5. Terakhir barulah masukan fettucini ataupun spaghetti yang sudah direbus serta keju parmesan. Jika nak letak atau tabur keju parmesan sewaktu dihidangkan pun boleh. Mana-mana yang korang suka.
6. Ok, done. Bolehlah dihidangkan dan makan bersama keluarga tersayang.
Baca Juga: Resepi Ayam Bakar Guna Air Fryer
Senang 'giler', kan memasaknya... dah tu sedap pula. Memang patut korang cuba Resepi Fettucini yang sis kongsikan ini. Tak, kan menyesal gitewwww!
Tadaaa.... Dah siap!Keenakan luar biasa Fettucini Olio Berkeju Wahhhh gitewww |
Senang 'giler', kan memasaknya... dah tu sedap pula. Memang patut korang cuba Resepi Fettucini yang sis kongsikan ini. Tak, kan menyesal gitewwww!
0 Comments