DAH HAMPIR SEMINGGU KITA
BERPUASA.BAGI YANG DAPURNYA BERASAP, TENTU DAH BERMACAM-MACAM RESEPI BERSAHUR
DAN JUGA BERBUKA PUASA TELAH DICUBA.
Ok,
buat korang yang dah mula mati idea untuk menyedikan hidangan bersahur dan
berbuka puasa, Sis kongsikan 5 respi
bersahur yang dibawakan oleh Kimball ini. Resepi-resepi ini dicipta khas
menggunakan produk Kimball terdiri daripada makanan yang berasaskan kepada
nasi, pasta dan roti.
Memahami
cabaran yang dihadapi oleh kita-kita yang bergelar ibu sepanjang Ramadan ini
terutama penyediaan hidangan sahur, Kimball yang mempunyai rangkaian luas sos,
sos pasta dan pasta kering telah bekerjasama dengan Chef Rohani Jelani.
Inilah orangnya! Chef Rohani Jelani telah menghasilkan 5 Resepi Bersahur yang cukup enak serta mudah untuk kita memasaknya. |
Dengan
itu, terhasillah lima resepi bersahur
yang mudah dan lazat serta ia boleh dijamu oleh 5 ahli keluarga dengan bajet
sekitar RM15 sahaja. Kira oklah tu kan…
Semua
hidangan ini cukup berkhasiat untuk kita seisi keluarga sepanjang menjalani ibadah
puasa.
Kalau
dah rasa buntu sangat nak masak apa, jomlah kita sama-sama cuba resepi bersahur Kimball yang sedap ni.
ROTI BERINTI KIMBALL
Masa
Penyediaan: 15 minit
Masa
Memasak: 20 minit
Saiz
Hidangan: 5 orang
Bahan-Bahan Yang Diperlukan:
Untuk Inti:
2
sudu besar minyak
1
biji bawang, dicincang halus
3
sudu besar serbuk kari
300
g daging cincang
2
sudu besar Sos Lada Hitam Kimball
2
sudu besar Sos Tomato Kimball
1
½ cawan sayur campur sejuk beku
Garam,
secukup rasa
2
biji telur, dipukul
Untuk Roti:
3-4
sudu besar minyak
1
bantal roti sandwich
4
biji telur
1
sudu besar susu pekat
½
sudu teh garam
1
cawan air
½
cawan Sos Cili Kimball
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang sehingga lembut
atas api sederhana selama 5 minit. Tambah serbuk kari dan daging cencang. Masak
selama 10 minit atau sehingga daging berwarna perang. Tambah Sos Lada Hitam
Kimball, Sos Tomato Kimball dan sayur campur. Masak lagi 10 minit. Perasa
dengan garam. Tuang ke dalam pinggan hidang. Bila sejuk, campur dengan telur.
2. Sapu inti di atas sekeping roti dan lapis
dengan sekeping roti lain seperti sandwic. Pukul telur, susu, garam dan air.
Kemudian, celup roti sehingga serata.
3. Panaskan minyak dalam kuali leper atas api
sederhana dan goreng sandwic secara bergilir. Jarakkan roti anggaran 2 sm. Bila
sudah berwarna perang keemasan, terbalikkan. Angkat dan hidang semasa panas
dengan Sos Cili Kimball.
Sos Ayam Cendawan Dengan Angle Hair Kimball. Serius... kena cuba resepi nih! |
Masa
Penyediaan: 15 minit
Masa
Memasak: 15 minit
Saiz
Hidangan: 5 orang
Bahan-Bahan
Untuk
Sos Ayam Cendawan:
2
cawan stok ayam
2
sudu besar tepung jagung
2
sudu besar Sos Berperisa Tiram Kimball
3
sudu besar kicap cair
½
sudu teh garam
½
sudu teh serbuk lada putih
2
sudu besar minyak
2
sm halia, dihiris nipis
3
ulas bawang putih, dicincang halus
300
g isi dada ayam, dipotong nipis
200
g cendawan tiram, dihiris tebal
Untuk Adunan Angel Hair
Kimball:
3
sudu besar minyak
4
ulas bawang putih, dihiris halus
2
sudu besar Sos Tiram Kimball
2
sudu besar sos caramel pekat
2
sudu besar kicap cair
½
sudu teh serbuk lada putih
1
sudu teh gula
400
g Angel Hair Kimball
200
g pak choy, petik anggaran 5 sm
Cara Memasak:
1. Untuk Sos Ayam & Cendawan: Satukan stok,
tepung jagung, Sos Tiram Kimball, kicap cair, garam dan lada putih. Kacau dan
ketepikan. Panaskan minyak dan tumis halia bersama bawang putih sehingga perang
keemasan. Masukkan ayam dan goreng 5 minit. Tambah cendawan kemudian dan masak
lagi 5 minit. Campurkan adunan kuah yang telah dibancuh tadi dan biar sehingga
mendidih. Bila jadi pekat, ketepikan.
2. Untuk Adunan Angel Hair Kimball: Tumis bawang
putih atas api sederhana sehingga perang keemasan. Tutup api dan tuang bawang
putih berserta minyak ke dalam mangkuk, ketepikan. Dalam mangkuk besar, campur
Sos Tiram Kimball, sos karamel pekat, kicap cair, lada putih dan gula. Kacau
sehingga sebati.
3. Sementara itu, jerang air dalam periuk
sehingga didih. Masukkan 1 sudu teh garam, Angel Hair Kimball dan pak choy.
Celur dalam 3 minit atau sehingga lembut. Angkat dan sejat Angel Hair Kimball
berserta sayur, kemudian gaul dengan campuran sos. Tabur bawang putih bersekali
minyak.
4. Hidangkan segera bersama sos ayam cendawan
tuang di atas.
NASI GORENG TOMATO PEDAS
KIMBALL
Masa
Penyediaan: 15 minit
Masa
Memasak: 20 minit
Saiz
Hidangan: 5 orang
Bahan-Bahan:
3
sudu besar minyak
4
ulas bawang putih, dicincang halus
200
g isi ayam, dipotong 1 sm kiub
1
biji lobak merah, dipotong kiub kecil
5
batang kacang panjang, dihiris halus
5
biji cili burung, dihiris nipis
3
sudu besar Sos Tomato Kimball
1
sudu besar Sos Berperisa Tiram Kimball
5
cawan nasi
2
cawan kangkung, petik anggaran 5 sm
1
sudu besar sos ikan
1
sudu teh serbuk lada hitam
5-6
daun limau purut, disiat halus
3
sudu besar bawang goreng
Untuk Hiasan:
3
sudu besar minyak
4-5
biji telur
2-3
sudu besar sos karamel pekat
1
biji timun, dihiris
2-3
sudu besar bawang goreng
4-5
limau nipis, dipotong baji
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali atas api sederhana.
Tumis bawang putih sehingga perang keemasan. Masukkan ayam, lobak merah, kacang
dan cili burung dan goreng selama 10 minit. Campurkan Sos Tomato Kimball dan
Sos Berperisa Tiram Kimball, biar 5 minit lagi.
3. Hidangkan nasi goreng bersama telur dan percik
sos karamel pekat di atasnya. Hias dengan hirisan timun, bawang goreng dan
limau nipis. Hidangkan segera.
SATU PERIUK NASI AYAM
HAINAN KIMBALL
Penyediaan:
15 minit
Masa
Memasak: 30 minit
Saiz
Hidangan: 5 orang
Bahan-Bahan:
½
ekor ayam, potong enam
2
sudu besar Sos Berperisa Tiram Kimball
1
sudu besar jus halia
½
sudu teh garam
½
sudu teh serbuk lada putih
2
½ cawan (500 g) beras, dibasuh dan disejat
2
sudu besar minyak
2
ulas bawang putih, dicincang halus
2
sm halia, dihiris nipis
600
ml stok ayam
2
helai daun pandan, disimpulkan
Untuk Hiasan:
1
tangkai daun bawang, dihiris nipis
1
biji timun, dihiris
2
sudu besar sos caramel pekat
¾
cawan Sos Cili Bawang Putih Kimball
Cara Memasak:
1. Perap ayam dengan Sos Berperisa Tiram Kimball,
jus halia, garam dan lada putih selama 10 minit.
2. Panaskan minyak atas api sederhana. Tumis
halia dan bawang putih sehingga perang. Masukkan beras, gaul sampai mesra.
Campurkan stok ayam, ½ sudu teh garam dan daun pandan. Tutup, biarkan mendidih
dan air sedikit kering tetapi nasi masih lembap.
3. Kemudian, ‘tanam’ ayam perap tadi di dalam
nasi. Perlahankan api dan tutup periuk dengan kemas. Biarkan masak anggaran 25
minit.
4. Gembur nasi dan hidang. Hias dengan hirisan
timun dan daun bawang. Percik Sos Karamel di atasnya dan hidang bersama Sos
Cili Bawang Putih Kimball.
BUN AYAM BBQ KIMBALL
Masa
Penyediaan: 1 jam 20 minit
Masa
Memasak: 40 minit
Saiz
Hidangan: 5 orang
Bahan-Bahan
Untuk
doh:
1
biji telur
2
sudu besar susu pekat
150
ml air
400
g tepung
1
sudu teh garam
1
teh yis segera
50
g mentega lembut
Untuk inti:
3
sudu besar minyak
1
biji bawang, dicincang halus
1
biji lobak merah, dicincang halus
300
g ayam kisar
¼
cawan Sos BBQ Kimball
1
sudu besar Sos Berperisa Tiram Kimball
3
sudu besar Mayonis Kimball
2
tangkai daun bawang, dihiris halus
Cara Memasak:
1. Untuk membuat doh: Pukul telur, susu pekat dan
air, ketepikan. Campur tepung, garam, yis berserta mentega dalam mangkuk besar
dan uli sebati. Masukkan pula telur adunan dan uli lagi selama 5 -10 minit sehingga
doh lembut dan elastik. Kemudian, tutup mangkuk doh dengan plastic dan
ketepikan dalam suhu rumah selama 1 jam (sehingga doh naik berganda).
2. Sementara menunggu doh naik, buat inti:
Panaskan minyak di dalam pan atas api sederhana. Tumis bawang dan lobak merah
sehingga lembut. Masukkan ayam dan kacau sehingga empuk. Tambah Sos BBQ Kimball
dan Sos Tiram Kimball. Masak lagi selama 10 minit. Akhir sekali masukkan
Mayonis Kimball dan daun bawang. Tutup api dan tuang ke dalam pinggan untuk
disejukkan.
3. Apabila doh dah naik, uli perlahan-lahan untuk
keluarkan angina di dalam doh. Bentukkan doh seperti balak dan potong 12 dalam
saiz yang sama. Setiap keping dibentuk seperti bola. Kemudian leperkan ia dan
letak 2 sudu besar inti. Lipat kepada separuh dan tekan kemas pada bahagian
tepinya.
TQVM Team Aboutcom & Kimball untuk Sajian Sempoi Sahur Kimball :)) |
Memang Sis akan cuba kelima-lima resepi bersahur Kimball dan korang pun jangan lupa cuba juga tau... |
Itulah perkongsian Sis, 5 resepi bersahur yang telah dibawakan oleh Kimball.
Untuk
mengetahui dengan lebih lanjut mengenai rangkaian produk Kimball serta pilihan
resepi yang pantas, mudah dan lazat jenguk kat sini www.kimball.com.my atau www.facebook.com/KimballMalaysia
Sampai Jumpa Lagi!
Lurve,
Sis Anie Mohamed
2 Comments
Wah..menarik..tp guna brand kimball ye
ReplyDeleteAhah guna brand Kimball. Tak sangka sedap jugak Sos Pasta Kimball ni... sekali cuba, terus jatuh cinta.. hee.. hehhe... :))
Delete