INGIN
MEMASAK IKAN DENGAN CARA MUDAH DAN CEPAT, NAMUN ‘MENYENGAT’ SELERA? CUBA RESEPI
IKAN SINGGANG YANG SEDAP DAN NIKMAT. APATAH LAGI BILA KITA MENGHIRUP KUAHNYA!
Rasanya
ramai yang tahu, ikan singgang paling mudah dan senang dimasak. Bahan-bahan
yang digunakan juga agak simple. Main masak ‘campak-campak’ pun boleh menjadi!
Heheh..hehhe…
Kebetulan
Sis berjaya memujuk emak Sis yang agak kurang sihat tu, stay bersama Sis dalam
seminggu dua ni. Emak nak ikut balik tu pun dah seribu rahmat buat Sis sebab
sihat ataupun tidak, emak Sis ni memang payah nak tinggalkan rumah pusaka arwah abah
Sis. Emak lebih rela duduk di situ daripada tinggal bersama anak-anak.
Sepanjang
emak Sis ada bersama, Sis memang akan masak menu-menu kegemaran emak. Kalau
rasa anak-anak kurang menyukai menu tersebut, Sis akan masak satu menu lain apa
yang anak-anak suka. Wahhh! Gigih gitew....
Baca Juga: Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Emak Sis
tak makan ayam dan juga daging lembu. Jadi, hari-hari kat rumah Sis akan ada
menu ikan. Ikan masak tu… Ikan masak ni… janji mampu memenuhi selera emak,
padahal emak Sis makan bukanlah banyak mana pun… hehe.. heheh.. Janji Sis boleh buat emak rasa happy bila kami bersama.
Okaylah,
panjang pulak Sis bercerita. Kita teruskan pada
Resepi Ikan Singgang ya. Kalau
korang ingin memasak ikan dengan mudah dan cepat, namun tetap sedap boleh
menyediakan hidangan ikan yang satu ini.
Perpaduan rasa kuah kuning ini, kunyit
hidup dan bahan-bahan lain menjadikannya lebih enak, terutama bila letak lada sulah. Makin ada 'umphh' kuahnya.
Ikan tak
kisah, ikut ikan apa yang korang suka. Tapi kalau nak sedap, tentulah ikan
tongkol, ikan kembung, ikan selar kuning, pelaling dan juga tenggiri. Sis pilih ikan
tenggiri sebab ikan ni tak banyak tulang.Kalau tak nanti jenuhlah pulak Sis nak
tolong pilihkan isi ikan untuk pakcik (en.hubby) dan anak-anak.Kalau tak buat macam tu,
memang tak lakulah ikan tu! Huhuu... huu....
Pastikan kita pilih ikan yang segar ya. Barulah sedap! Gambar ikan tenggiri ni Sis ambik dr Mr.Google :)p |
Emak Sis suka bahagian kepala tenggiri, so tang kepala ni spesial lah untuknya :)) |
Resepi Ikan Singgang
Bahan-Bahan:
4 potong
ikan tenggiri segar (jika suka kepala ikan tenggiri boleh sahaja kalau nak,
guna ikan lain pun boleh. Biasanya orang buat ikan kembung, pelaling ataupun
tongkol)
4 biji cili
padi (diketuk-ketuk)
4 biji
bawang besar (dipotong empat)
3 biji
bawang putih (diketuk-ketuk)
Halia 3cm
(diracik)
Kunyit
hidup 3cm (dikisar halus – kalau nak guna serbuk kunyit pun boleh)
2 batang
serai (diketuk)
5 keping
asam gelugur atau kandis (Sis suka rasa masam-masam sikit.. kalau tak suka boleh kurangkan ya)
1 biji
tomato (belah empat - nak letak bendi pun boleh)
Penyedap
rasa secukupnya
1 sudu
kecil serbuk lada sulah
Garam
secukupnya
Air masak,
secukupnya
Cara Memasak:
1.Bersihkan
ikan tenggiri dengan perahan air limau nipis, lemon ataupun limau kasturi untuk
menghilangkan bau hanyirnya. Toskan.
2.
Kemudian, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan seketika.
3. Panaskan
air dalam periuk dan masukkan bawang besar, bawang putih, halia, daun
kunyit,serai, cili padi,asam keping atau kandis dan juga kunyit hidup yang
telah dikisar halus tadi.
4. Tunggu
sampai mendidih, kemudian masukkan ikan. Kecilkan api.
5. Kacau
perlahan supaya tercampur rata dan bahan-bahan tadi meresap ke dalam ikan. Biar
sampai mendidih, kemudian masukkan garam dan penyedap rasa serta lada sulah.
5. Tutup api. Angkat
setelah masak dan bersiap sedia untuk dinikmati bersama nasi panas.
Serius…
bila hirup kuahnya… aduhai memang sedap, antara menu pembuka selera ni. Nampaknya
sekarang ni korang tak perlu lagi nak pergi jauh-jauh untuk menikmati ikan
singgang yang lazat.
Untuk ibu-ibu dalam pantang, elok sangat makan ikan
singgang ni.
Alrite, selamat
mencuba Resepi Ikan Singgang yang Sis kongsikan kali ini. Kita jumpa lagi, di
resepi-resepi Sis yang akan datang.
Tataaaaa….
Lurve,
Sis Anie Mohamed
Sis Anie Mohamed
0 Comments