expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 7 June 2017

RESEPI IKAN SINGGANG


Resepi Ikan Singgang

INGIN MEMASAK IKAN DENGAN CARA MUDAH DAN CEPAT, NAMUN ‘MENYENGAT’ SELERA? CUBA RESEPI IKAN SINGGANG YANG SEDAP DAN NIKMAT. APATAH LAGI BILA KITA MENGHIRUP KUAHNYA!


Rasanya ramai yang tahu, ikan singgang paling mudah dan senang dimasak. Bahan-bahan yang digunakan juga agak simple. Main masak ‘campak-campak’ pun boleh menjadi! Heheh..hehhe…

Kebetulan Sis berjaya memujuk emak Sis yang agak kurang sihat tu, stay bersama Sis dalam seminggu dua ni. Emak nak ikut balik tu pun dah seribu rahmat buat Sis sebab sihat ataupun tidak, emak  Sis ni memang payah nak tinggalkan rumah pusaka arwah abah Sis. Emak lebih rela duduk di situ daripada tinggal bersama anak-anak.

Sepanjang emak Sis ada bersama, Sis memang akan masak menu-menu kegemaran emak. Kalau rasa anak-anak kurang menyukai menu tersebut, Sis akan masak satu menu lain apa yang anak-anak suka. Wahhh! Gigih gitew.... 

Emak Sis tak makan ayam dan juga daging lembu. Jadi, hari-hari kat rumah Sis akan ada menu ikan. Ikan masak tu… Ikan masak ni… janji mampu memenuhi selera emak, padahal emak Sis makan bukanlah banyak mana pun…  hehe.. heheh.. Janji Sis boleh buat emak rasa happy bila kami bersama. 

Okaylah, panjang pulak Sis bercerita. Kita teruskan pada Resepi Ikan Singgang  ya. Kalau korang ingin memasak ikan dengan mudah dan cepat, namun tetap sedap boleh menyediakan hidangan ikan yang satu ini. Perpaduan rasa kuah kuning ini, kunyit hidup dan bahan-bahan lain menjadikannya lebih enak, terutama bila letak lada sulah. Makin ada 'umphh' kuahnya.

Ikan tak kisah, ikut ikan apa yang korang suka. Tapi kalau nak sedap, tentulah ikan tongkol, ikan kembung, ikan selar kuning, pelaling dan juga tenggiri. Sis pilih ikan tenggiri sebab ikan ni tak banyak tulang.Kalau tak nanti jenuhlah pulak Sis nak tolong pilihkan isi ikan untuk pakcik (en.hubby) dan anak-anak.Kalau tak buat macam tu, memang tak lakulah ikan tu! Huhuu... huu.... 


Resepi Ikan Singgang
Pastikan kita pilih ikan yang segar ya. Barulah sedap! Gambar ikan tenggiri ni Sis ambik dr Mr.Google :)p


Resepi Ikan Singgang
Emak Sis suka bahagian kepala tenggiri, so tang kepala ni spesial lah untuknya :))

Resepi Ikan Singgang

Bahan-Bahan:
4 potong ikan tenggiri segar (jika suka kepala ikan tenggiri boleh sahaja kalau nak, guna ikan lain pun boleh. Biasanya orang buat ikan kembung, pelaling ataupun tongkol)
4 biji cili padi (diketuk-ketuk)
4 biji bawang besar (dipotong empat)
3 biji bawang putih (diketuk-ketuk)
Halia 3cm (diracik)
Kunyit hidup 3cm (dikisar halus – kalau nak guna serbuk kunyit pun boleh)
2 batang serai (diketuk)
5 keping asam gelugur atau kandis (Sis suka rasa masam-masam sikit.. kalau tak suka boleh kurangkan ya)
1 biji tomato (belah empat - nak letak bendi pun boleh)
Penyedap rasa secukupnya
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukupnya
Air masak, secukupnya

Cara Memasak:
1.Bersihkan ikan tenggiri dengan perahan air limau nipis, lemon ataupun limau kasturi untuk menghilangkan bau hanyirnya. Toskan.

2. Kemudian, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ketepikan seketika.

3. Panaskan air dalam periuk dan masukkan bawang besar, bawang putih, halia, daun kunyit,serai, cili padi,asam keping atau kandis dan juga kunyit hidup yang telah dikisar halus tadi.

4. Tunggu sampai mendidih, kemudian masukkan ikan. Kecilkan api.

5. Kacau perlahan supaya tercampur rata dan bahan-bahan tadi meresap ke dalam ikan. Biar sampai mendidih, kemudian masukkan garam dan penyedap rasa serta lada sulah.

5. Tutup api. Angkat setelah masak dan bersiap sedia untuk dinikmati bersama nasi panas.


Serius… bila hirup kuahnya… aduhai memang sedap, antara menu pembuka selera ni. Nampaknya sekarang ni korang tak perlu lagi nak pergi jauh-jauh untuk menikmati ikan singgang yang lazat. Untuk ibu-ibu dalam pantang, elok sangat makan ikan singgang ni.

 
Resepi Ikan Singgang
Memang sedap tak terkata bila menghirup kuah ikan singgang ni. Terangkat lol! :p

Alrite, selamat mencuba Resepi Ikan Singgang yang Sis kongsikan kali ini. Kita jumpa lagi, di resepi-resepi Sis yang akan datang.

Tataaaaa….


Lurve,
Sis Anie Mohamed