expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, 6 June 2017

RESEPI SOTONG MASAK SAMBAL


Resepi Sotong

TERCARI-CARI MENU MASAKAN YANG RINGKAS SERTA MUDAH UNTUK DISEDIAKAN HARI INI? JOM, CUBA RESEPI SOTONG MASAK SAMBAL YANG MAMPU MEMBANGKITKAN SELERA MAKAN INI!



Resepi Sotong Masak Sambal yang ingin Sis kongsikan ini terlalu mudah untuk dimasak. Dalam masa tak sampai 20 minit, dah siap.

Cuma, Sis memang tak sempatlah nak ambik gambar step by step masak.Sebab Sis kalau masuk dapur tak leh kacau... selain nak cepat, Sis tak mahu kosentrasi Sis memasak dengan perasaan kasih sayang tu tak feel haha.. haha.. 

Okaylah, Sis tak mahu berceloteh panjang. Terus pada Resepi Sotong yang Sis nak kongsikan ini. Ok, Sis persembahkan Resepi Sotong Masak Sambal, From The Kitchen of Dea Marissa. Hihhi... hii... Selamat Mencuba!


Resepi Sotong
Sis tak sempat nak snap pic sotong, jadi Sis pinjam pic Mr.Google lah ni. :))

BAHAN-BAHAN:
600gm sotong segar
3 sudu besar minyak masak
2 biji bawang besar bersaiz sederhana (ditumbuk atau diracik halus)
1 ulas bawang putih (ditumbuk atau diracik halus)
1 inci halia (ditumbuk atau diracik halus)
5 sudu besar cili kering yang sudah dikisar.
1 sudu kecil gula pasir
1sudu kecil sos tiram
1 sudu besar  kicap manis
Sedikit air asam jawa
1 biji bawang Bombay (dipotong bulat)
* sedikit garam jika perlu

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan sotong. Selalunya lepas tu Sis rendam dengan perahan air limau kasturi atau limau nipis  (Nak potong bulat, nak potong empat segi dengan konsep ‘kelar-kelar’ pun boleh, ikut suka kitalah)

2.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumislah bawang besar,bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk atau diracik halus tadi.

3. Kacau  bahan-bahan tersebut sehingga berwarna keperangan dan berbau wangi.

4. Setelah itu, masukkan cili kisar. Masak sehingga menjadi sedikit garing. Tambahkan sedikit air, masukkan bawang Bombay, kemudian kacau lagi.

5. Selepas itu, masukkan sotong dan kacau perlahan-lahan sampai rata.

6. Masukkan kicap, gula pasir,sos tiram.

7. Tambahkan air seperlunya sahaja. Biarkan mendidih selama 2 atau 3 minit sehingga bahan-bahannya meresap serta sotongnya masak.

8. Masukkan sedikit air asam jawa, kacau perlahan-lahan sehingga rata dan sebati.

9. Setelah cukup semua rasaya dan dah masak, bolehlah tutup api. Angkat dan letak atas mangguk hidangan. 

Resepi Sotong
Sis suka pedas, so kalau  korang tak nak pedas sangat, sila kurangkan sukatan cili kisar tu ya!

Kalau korang suka makanan laut ini, bolehlah mencuba Resepi Sotong Masak Sambal yang Sis kongsikan ini. Kalau nak letak petai pun boleh, cuma hari tu tak ada petai. So, Sis masak sotong sematalah.Tetapi, ingat ya jangan terlebih lama masak sotong nanti ia akan menjadi liat pula.

Lagi satu Sis nak pesan, jangan makan secara berlebihan tau sebab sotong mempunyai kandungan kolesterol yang cukup tinggi dan boleh memberikan efek buruk terhadap kesihatan kita. Tak kira tua atau muda, kesihatan tetap perlu kita jaga.


Sampai ketemu lagi di catatan akan datang. Cuba ye Resepi Sotong Masak Sambal tu, sedap tau! Sekali masak, nak masak lagi nanti Hehe... 


Lurve, 
Sis Anie Mohamed