NENAS
BUKAN SAHAJA SEDAP DIMAKAN MENTAH-MENTAH, TAPI ENAK JUGA KALAU DIBUAT PAJERI.
SO, DIKONGSIKAN RESEPI PAJERI NENAS YANG SUPER SEDAP!
Hahhaa… cuma kali ini Sis ingin menikmati kelainan sikit dengan Resepi Pajeri Nenas yang dibawakan oleh Ayam Brand ini. Memang laju, memang cukup mudah untuk memasaknya. Bahan-bahan yang diperlukan juga tak banyak dan sangat-sangat ringkas.
Sedap
jugak tau walaupun pakai kiub nenas dalam tin. Moh, kita cuba RESEPI PAJERI
NENAS
BAHAN-BAHAN YANG
DIPERLUKAN:
410g
Ayam Brand™ Kiub Nenas. drained
3
sudu besar Serbuk Kari Daging Ayam Brand™, tambah air untuk membuat pes
200ml
Santan Ayam Brand™
3
sudu besar minyak
1
1/2 inci kulit kayu manis
4
biji bawang merah, dihiris halus
1/2
inci halia
4
sudu besar kerisik
2
cili hijau, dibelah dua
200ml
air
Garam
dan gula secukup rasa
Santan Ayam Brand ni memudahkan kerja-kerja memasak Sis.. hehehe... Luv it! |
CARA MEMASAKNYA:
1.Mula-mula
kita panaskan minyak dalam kuali.
2.
Kemudian kita masukkan pula kulit kayu manis, bawang merah dan halia, tumis sehingga
naik bau wanginya.
3.
Selepas tu masukkan pula pes kari dan gorenglah sehingga naik atau pecah
minyak.
4.Kalau
dah pecah minyak, bolehlah masukkan nenas dan cili hijau.
5.
Kacau-kacau biar ke semua bahan tu berbaur sebati.
6.
Kemudian, tambah air, masukkan kerisik dan santan.Tambah garam dan gula secukup
rasa.
7.
Masaklah sehingga kuahnya menjadi pekat.
8. Jika semua ok, rasanya dah cukup rasa bolehlah
tutup api dan segera dihidangkan.
Selamat
mencuba Resepi Pajeri Nenas istimewa daripada Ayam Brand ini. Pajeri Nenas ini
sedap dimakan dengan nasi minyak, nasi
tomato atau juga nasi putih.
Ada
ikan masin dan sambal belacan, pasti terangkat! Hehehe…
Sekian
sahaja. Jumpa lagi.
Lurve,
Sis
Anie Mohamed
0 Comments