expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, 21 November 2017

RESEPI SAMBAL UDANG PETAI

Resepi Sambal Udang Petai

SUKA MAKAN PETAI TAK? KALAU SUKA, SAMA MACAM SIS, BOLEHLAH KORANG CUBA RESEPI SAMBAL UDANG PETAI YANG SIS KONGSIKAN INI.


Bagi sis, udang dan petai ni adalah gandingan yang serasi dan memiliki aroma dan rasa yang tersendiri.

Nak lebih sedap, pastikan korang pilih udang yang segar dan petai yang tidak terlalu muda. Masakan yang satu ini pastinya akan menambah selera makan korang! Sedap sangat-sangat wey… hahaha… hahaha…
 
Resepi Sambal Udang Petai
Pastikan korang pilih udang yang segar tau... baru sedap...
Ni dia Resepi Sambal Udang Petai dan korang kena cuba ya.

BAHAN-BAHAN:
·    750 gram udang (bersaiz sederhana)
·    4 papan petai (ikut suka nak kikis kulitnya atau ambil isinya sahaja)
·    2 biji bawang besar
·    Sedikit halia
·    1 biji bawang putih
·    1 ½ inci belacan (nak letak belacan pun boleh)
·    1 sudu teh air asam jawa atau sekeping asam keping
·    kicap/garam/gula/serbuk perasa secukup rasa.
·    8 sudu besar cili kisar (cili kering)

Kalau pakai cili kering kisar memang jauh lebih sedap berbanding menggunakan cili boh!

CARA MEMASAKNYA:
1.  Cuci bersih udang, buang kepala, tinggalkan ekor.

2.  Panaskan minyak, tumis bahan bawang merah,bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk halus sehingga berbau wangi.

3.   Kemudian, masukkan 5 sudu cili kisar, gaul sehingga sebati.

4.   Setelah itu masukkan petai, garam, gula,kicap dan serbuk perasa. Gaul hingga rata, sampai petai setengah masak.

Resepi Sambal Udang Petai
Petai pun kena yang fresh bukan yang dah layu atau terlalu muda... 


5.   Masukkan sedikit air asam jawa.

6.   Lepas tu, barulah masukkan udang, gaul rata.

7.   Jika mengering, tambahkan sedikit air.

8.   Jika sudah masak dan cukup rasa masin dan manisnya, bolehlah tutup api.

9.    Angkat, kemudian bolehlah hidangkan bersama nasi panas.
 
Resepi Sambal Udang Petai
Nampak sedap kan... nak sambal udang petai tu jenis kering atau sedikit berkuah, mana-mana pun boleh ikut selera memasinglah ya.
Ternyata, memasak sambal udang petai ini bukanlah perkara yang terlalu sukar. Apatah lagi bahan-bahan yang digunakan tidak terlalu banyak dan mudah untuk didapati.

Jadi, jangan takut untuk mencuba resepi ini. Selamat mencuba antara menu kegemaran Sis seisi keluarga. Gerenti menjadi punya!

Lurve,

Sis Anie Mohamed