Nasi Goreng Ayam Cili Padi adalah pilihan tepat bagi pencinta masakan pedas. Dengan keharuman nasi goreng yang ditambah dengan kepedasan cili padi dan rasa ayam yang lazat, hidangan ini pasti membuatkan sesiapa sahaja yang mencubanya teruja! 



Nasi Goreng Ayam Cili Padi


Resepi Lengkap Nasi Goreng Ayam Cili Padi

Bahan-bahan yang diperlukan

  • Nasi putih – 2 cawan (nasi sejuk atau nasi lebihan semalam lebih sesuai untuk nasi goreng)
  • Isi ayam – 100 gram, dipotong kecil-kecil
  • Cili padi – 5-10 biji (ikut tahap kepedasan yang anda suka), ditumbuk kasar
  • Bawang putih – 3 ulas, dicincang halus
  • Bawang merah – 2 biji, ditumbuk atau dihiris halus
  • Kicap manis – 1 sudu besar
  • Sos tiram – 1 sudu besar
  • Telur – 1 biji (pilihan)
  • Sayur campur (seperti lobak merah, kacang panjang atau kobis) – secukupnya
  • Garam dan lada sulah – secukup rasa
  • Minyak masak – 2 sudu besar


Cara-cara Menyediakan Nasi Goreng Ayam Cili Padi

  • Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana.

  • Tumis bawang putih, bawang merah, dan cili padi yang telah ditumbuk kasar sehingga naik bau dan bawang menjadi sedikit layu.

  • Masukkan isi ayam yang telah dipotong kecil, kacau hingga ayam masak sepenuhnya dan berubah warna keperangan.

  • Pecahkan telur ke dalam kuali (jika mahu), kacau sehingga telur hancur dan bercampur dengan bahan-bahan lain.

  • Masukkan sayur campur seperti lobak merah atau kacang panjang, dan tumis hingga sayur layu sedikit.

  • Tambahkan nasi putih yang sejuk ke dalam kuali dan gaul semua bahan sehingga rata.

  • Masukkan kicap manis dan sos tiram, kemudian kacau rata hingga nasi disalut dengan bahan-bahan tersebut.

  • Perasakan dengan garam dan lada sulah mengikut selera.

  • Kacau hingga nasi goreng masak dengan sempurna dan semua bahan sebati. Pastikan nasi goreng tidak terlalu basah atau terlalu kering.

  • Angkat dan hidangkan Nasi Goreng Ayam Cili Padi yang pedas dan menyelerakan ini panas-panas. Anda boleh menambahkan hirisan daun bawang atau bawang goreng sebagai hiasan.

Cuba Juga:
Resepi Ayam Bakar Guna Air Fryer


Tips Menyediakan Nasi Goreng Ayam Cili Padi yang Sempurna

Gunakan nasi sejuk

Nasi yang sejuk atau nasi lebihan semalam adalah pilihan terbaik untuk nasi goreng kerana ia lebih berderai dan tidak melekit.


Jumlah cili padi boleh disesuaikan

Jika suka pedas, tambahkan lebih banyak cili padi. Jika tidak, kurangkan sedikit cili padi.


Variasikan sayuran

Selain sayur campur, anda boleh menambah hirisan daun kubis, bayam, atau kangkung untuk lebih variasi.


Nutrisi dan Manfaat

Nasi Goreng Ayam Cili Padi mengandungi protein dari ayam dan telur serta serat dari sayur-sayuran. Kepedasan cili padi juga mampu meningkatkan metabolisme badan menjadikannya sesuai untuk mereka yang gemar makanan pedas.

 


Itulah resepi mudah untuk menyediakan Nasi Goreng Ayam Cili Padi yang pedas dan menyelerakan! Dengan bahan-bahan asas yang mudah diperoleh koreng boleh menyediakan hidangan nasi goreng yang penuh citarasa dan aroma. 


Jangan lupa mencuba resepi ini di rumah dan rasai sendiri kelazatan Nasi Goreng Ayam Cili Padi. Selamat mencuba!