expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 24 May 2018

RESEPI BISKUT OAT ONDE-ONDE


Resepi Biskut Oat Onde Onde

PERNAH MAKAN BISKUT OAT ONDE-ONDE? KALAU BELUM PERNAH, MEMANG WAJIB CUBA.RESEPI BISKUT OAT ONDE-ONDE INI DIJAMIN AKAN MEMBUATKAN KORANG RASA KETAGIH, SEBAB TERLEBIH SEDAP!

Hidangan enak dan sihat Raya ini dikongsikan oleh Quaker Malaysia. Jadi, anda tak akan rasa menyesal apabila menikmati rasanya.Baik kanak-kanan mahupun orang dewasa, pasti akan menyukai biskut oat onde-onde yang juga mampu membuatkan perut terasa kenyang lebih lama.

Cara membuatnya pun sangat mudah dan bahan-bahan yang diperlukan juga senang diperoleh.Jom, kita cuba Resepi Oat Onde-Onde ini.
Sekian dulu ya. Selamat mencuba Biskut Oat Onde-Onde ya!



Resepi Biskut Oat Onde Onde

RESEPI BISKUT OAT ONDE-ONDE
Bahan-bahan yang diperlukan:
      130g Quaker Instant Oatmeal
      130g tepung
      20g kelapa parut kering
      20g serbuk santan
      ½ sudu teh soda penaik
      ¼ sudu teh garam
      125g marjerin
      30g gula perang

Resepi Biskut Oat Onde Onde

      50g gula kabung (gula melaka), diparut
      60ml minyak canola
      1 sudu teh ekstrak pandan (hijau)
      Gula melaka cair (untuk hiasan)
      Kelapa parut kering (untuk hiasan)

Resepi Biskut Oat Onde Onde

Cara membuatnya:
1.    Panaskan seketika ketuhar pada suhu 180°C. Kemudian lapik dua dulang pembakar besar dengan kertas silikon.
2.    Gaulkan tepung, kelapa parut kering, serbuk santan, oat, soda penaik dan garam dalam mangkuk. Ketepikan.
3.    Dalam mangkuk yang lain, pukul marjerin, gula perang, gula kabung, minyak dan ekstrak pandan dengan mesin pengadun. Pada kelajuan perlahan, tambahkan bahan-bahan kering, sedikit demi sedikit.
4.    Uli doh menjadi bebola kecil. Anda boleh menabur gula melaka parut dan kelapa parut kering di atas bebola sebagai hiasan.
5.    Bakar selama 12 minit atau hingga warnanya keemasan. Biarkan sejuk atas redai kuih.

Okay..... Dah siappun Biskut Oat Onde-Onde dari
Quaker Malaysia! Boleh dimakan atau di hidangkan ketika masih  panas atau sejuk. Memang sedap dijadikan hidangan ringan untuk berbuka ataupun santai-santai di malam hari. Bersantapan pula dengan ditemani secawan teh hijau ataupun secawan kopi panas. Fuh! Terasa nikmatinya.


Lurve,




No comments:

Post a Comment