Resepi Kuih Cara Berlauk | Pernah makan kuih cara berlauk tuna yang lembut dan intinya sedap? Kalau belum pernah, kena cuba resepi ini. Selalunya Sis makan Kuih Cara Berlauk yang intinya daging ataupun Kuih Cara Manis.Ini kali pertama Sis nak try buat Kuih Cara Berlauk Tuna yang dikongsikan oleh Ayam Brand.
Sis suka resepi yang dibawakan oleh Ayam Brand ini sebab Cepat, Senang dan Enak dinikmati. Tu penting! Hehehe…Jomlah kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi ini.
1 tin Ayam Brand Tuna Omega 3 Flakes
1 bawang besar, dicincang
1 halia, dicincang
2 cili besar (merah), dicincang
1 sudu besar serbuk kari
Minyak kelapa
2 cawan tepung gandum
200ml santan kelapa
1 biji telur
2 sudu besar garam
2 titik pewarna kuning
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, halia dan cili sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan perahan limau kasturi. Kacau sebati.
3. Tuangkan tuna dan garam.
4. Tambah ½ cawan air dan biarkan mendidih. Masak bahan-bahan sehingga menjadi lebih kering. Ketepikan.
Baca Juga:
Selamat mencuba Resepi Kuih Cara Berlauk berintikan tuna ini! Insya-Allah, nanti sis kongsikan resepi lain pula. Jumpa lagi.
Sis suka resepi yang dibawakan oleh Ayam Brand ini sebab Cepat, Senang dan Enak dinikmati. Tu penting! Hehehe…Jomlah kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi ini.
Resepi Kuih Cara Berlauk Tuna
Bahan-bahan yang diperlukan
1 tin Ayam Brand Tuna Omega 3 Flakes
1 bawang besar, dicincang
1 halia, dicincang
2 cili besar (merah), dicincang
1 sudu besar serbuk kari
1 biji limau kasturi (ambik air perahannya)
Garam
Garam
Minyak kelapa
2 cawan tepung gandum
200ml santan kelapa
1 biji telur
2 sudu besar garam
2 titik pewarna kuning
Cara Membuat Untuk Inti
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, halia dan cili sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan perahan limau kasturi. Kacau sebati.
3. Tuangkan tuna dan garam.
4. Tambah ½ cawan air dan biarkan mendidih. Masak bahan-bahan sehingga menjadi lebih kering. Ketepikan.
Baca Juga:
Resepi Lempeng Kelapa Sedap
5. Masukkan tepung gandum, telur, santan kelapa, garam dan pewarna ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga halus.
6. Masukkan acuan kuih cara ke dalam ketuhar pada suhu rendah. Letakkan sedikit minyak kelapa ke dalam setiap acuan. Setelah panas, tuangkan campuran ke dalam acuan.
7. Sebelum masak sepenuhnya, letakkan sedikit campuran tuna dia atas kuih cara.
8. Sebagai perhiasan, tambahkan sedikit daun pasli dan cili merah.
9. Tutupkan acuan dan biarkan sehingga masak.
10. Setelah masak, keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk.
Acuan untuk kuih Cara Berlauk ataupun kuih Cara Manis |
5. Masukkan tepung gandum, telur, santan kelapa, garam dan pewarna ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga halus.
6. Masukkan acuan kuih cara ke dalam ketuhar pada suhu rendah. Letakkan sedikit minyak kelapa ke dalam setiap acuan. Setelah panas, tuangkan campuran ke dalam acuan.
7. Sebelum masak sepenuhnya, letakkan sedikit campuran tuna dia atas kuih cara.
8. Sebagai perhiasan, tambahkan sedikit daun pasli dan cili merah.
9. Tutupkan acuan dan biarkan sehingga masak.
10. Setelah masak, keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk.
Senangkan... itulah cara nak buat buat kuih cara berlauk tuna nie kan. Korang kena cuba tau.Sedap dan confirm laris!
Selamat mencuba Resepi Kuih Cara Berlauk berintikan tuna ini! Insya-Allah, nanti sis kongsikan resepi lain pula. Jumpa lagi.
0 Comments