Resepi Kerabu Mangga Simple | Korang suka makan dan pernah buat tak? Kerabu mangga nie ada macam-macam, ada yang siap letak bunga kantan sekali.

Sis pun tak pernah makan lagi. Ternyata percubaan pertama ini, tidak mengecewakan. Pergh! Memang sedap! Itupun setelah sis terliur melihat sistur Kolin Zainal menikmati hidangan Kerabu Mangga Bunga Kantan yang dibuatnya. Tetiba kecur plak air liur. 

Kebetulan mangga epal dan bunga kantan tersebut dibekalkan oleh mak sis kat kampung untuknya. Sis pun dapat jugak!!




Resepi Kerabu Mangga Simple

Jadi, terpengaruhlah sis untuk mencubanya dan sis olah pula resepi yang diberikan bagi menyedapkan lagi rasa mengikut tekak sis. Hehehehehe...

Bagi yang nak cuba mencubanya bolehlah try ok. Confirm! Korang akan ketagih nak buat lagi hahahaha..

Berikut adalah antara bahan yang diperlukan untuk membuat untuk Kerabu Mangga Bunga Kantan itu.

Baca Juga: Resepi Peria Goreng Telur



Antara bahan yang diperlukan untuk membuat Kerabu Mangga Bunga Kantan

Bahan-Bahan Yang Diperlukan:

1 biji mangga muda (dihiris)

2 kuntum bunga kantan (dihiris)

1 biji bawang merah (dihiris)

3 biji cili padi (kalau nak pedas, letak banyaklah - dihiris )

1 sudu kecil gula

Sedikit garam dan secukup rasa Maggi.

Sebiji limau kasturi

Cara Membuatnya:

1. Gaul mangga dengan hirisan bunga kantan, bawang merah dan cili padi.

2. Lepas tu masukkan gula, garam dan secukup rasa Maggi

3. Perahkan limau kastu dan gaul rata.

4. Jika cukup segala rasanya... Dah siapp!!

5. Selamat menikmatinya. Simple giler kannnnn....


Gaul rata ke semua bahan. Sis suka letak perahan limau kasturi tu banyak sikit :))




Nota Kaki: Kalau korang nak letak sos ikan, udang kering dan kacang tahan pun boleh. Tapi sis suka yang gitew-gitew jer. Walaupu simple tapi sedap yaaamaat jugakk!!

Baca Juga: Resepi Sambal Tempe Kering Pedas

Cuba Juga!

Resepi Kerabu Mangga Ala Thai


Bahan-bahan:


Untuk salad:

1 mangga yang masak, dipotong dadu

1 biji bawang besar, dihiris halus

1 tangkai daun kari, dicincang halus

1 tangkai daun ketumbar, dicincang halus

1 tangkai daun pudina, dicincang halus

1 tangkai serai, dihiris halus

1 cili merah besar, dihiris halus (optional, boleh ubahsuai mengikut tahap kepedasan yang dikehendaki)

Untuk sos:

3 sudu besar jus limau nipis

2 sudu besar sos ikan Thai (nam pla)

2 sudu besar gula

1 sudu besar sos cili Thai (sesuai selera)

Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Campurkan semua bahan salad dalam sebuah mangkuk besar. Gaul rata supaya bahan-bahan sebati.

2. Dalam mangkuk kecil, campurkan jus limau nipis, sos ikan Thai, gula, sos cili Thai, dan sedikit garam. Gaul rata sehingga gula larut.

3. Tuangkan sos ke atas bahan salad dan kacau perlahan supaya semua bahan berbalut dengan sos.

4. Biarkan salad resepi kerabu mangga ini berehat dalam peti sejuk selama 15-30 minit sebelum dihidangkan. Ini memberi peluang untuk citarasa meresap ke dalam mangga dan bahan-bahan lain.

5. Hidangkan salad kerabu mangga ala Thai ini sebagai hidangan pembuka atau sebagai pelengkap hidangan utama. Anda juga boleh menambah potongan kacang tanah panggang atau udang rebus untuk lebih nikmat!

Resepi Kerabu Mangga Viral

Berikut adalah resepi Kerabu Mangga yang sedang viral:

Bahan-bahan:

Mangga yang masak - 1 biji (dikupas dan dicincang halus)

Bawang merah - 1 biji (dihiris halus)

Cili merah - 2-3 biji (dihiris halus)

Cili padi - 1-2 biji (dihiris halus, bergantung kepada tahap pedas yang dikehendaki)

Daun kari - 1 helai (dicincang halus)

Bawang besar - 1/2 biji (dihiris halus)

Ikan bilis - Sejauh mana yang dikehendaki (digoreng rangup)

Kacang tanah - Sejauh mana yang dikehendaki (digoreng rangup)

Daun pudina - Beberapa helai (dicincang halus)

Daun ketumbar - Beberapa helai (dicincang halus)

Gula - 1-2 sudu kecil (secukup rasa)

Garam - 1/2 sudu kecil (secukup rasa)

Jus limau - 2-3 sudu besar

Sos ikan - 2 sudu besar

Sambal belacan - 1 sudu kecil (jika suka)

Cara penyediaan:

1. Campurkan mangga yang dipotong julienne, bawang merah, cili merah, cili padi, daun kari, dan bawang besar dalam satu mangkuk besar.

2. Tambahkan ikan bilis dan kacang tanah yang telah digoreng rangup ke dalam mangkuk campuran.

3. Dalam mangkuk kecil, campurkan jus limau, sos ikan, gula, garam, dan sambal belacan (jika digunakan). Gaulkan bahan-bahan ini sehingga gula dan garam larut.

4. Tuangkan campuran bahan cecair ke dalam mangkuk besar dengan bahan-bahan lain. Gaulkan kesemua bahan dengan lembut, pastikan bahannya sebati.

5.Akhir sekali, taburkan daun pudina dan daun ketumbar yang dicincang halus ke atas kerabu mangga.

6. Sedia untuk dihidangkan! Nikmati sebagai hidangan segera atau sebagai sampingan dengan hidangan lain.

Nota: Korang boleh menyesuaikan jumlah cili merah dan cili padi mengikut tahap kepedasan yang diinginkan. Juga, variasikan jumlah gula, garam, dan jus limau mengikut selera masing-masing.

Resepi Kerabu Mangga Sotong

Bahan-bahan:


1 mangga yang masak, dicincang halus

300 gram sotong, direbus dan dipotong-potong

1 biji bawang besar, dihiris halus

2 batang serai, dihiris halus (gunakan bahagian yang lebih putih)

1 inci halia, dihiris halus

5 helai daun limau kasturi, dihiris halus

1/2 cawan kacang panjang, dipotong kecil

1/4 cawan kacang botol, dipotong kecil

1/4 cawan bawang merah, dihiris halus

1/4 cawan kacang tanah, digoreng

2 sudu besar ikan bilis, digoreng

Daun kesum secukupnya

Garam secukupnya

Bahan Sos:

3 sudu besar air asam jawa

3 sudu besar air

2 sudu besar gula

1 sudu besar sos cili

Garam secukupnya

Cara-cara:

1. Campurkan semua bahan sos dalam mangkuk kecil dan kacau rata. Biarkan ia sebentar untuk bahan-bahan sos menyatu.

2.Dalam mangkuk besar, campurkan sotong rebus, mangga, bawang besar, serai, halia, daun limau kasturi, kacang panjang, kacang botol, dan bawang merah.

3.Tuangkan sos yang telah disediakan ke dalam mangkuk dengan bahan-bahan tadi. Gaul rata menggunakan senduk atau tangan bersih.

4.Taburkan kacang tanah yang telah digoreng, ikan bilis yang telah digoreng, dan daun kesum di atas hidangan.

5.Sedia untuk dihidangkan! Kerabu Mangga Sotong anda kini siap untuk dinikmati sebagai hidangan utama atau lauk pengiring.

Nota: Pastikan anda menyesuaikan kuantiti garam, gula, dan sos cili mengikut citarasa masing-masing. Selamat mencuba!

Resepi Kerabu Mangga Udang

Bahan-bahan:

1 mangga yang masak, dikupas dan dicincang halus

200g udang, dimasak dan dikupas

1 biji bawang besar, dihiris halus

2 tangkai daun kari, dihiris halus

1 tangkai serai, dihiris halus

1 ulas bawang putih, dihiris halus

1 ulas cili merah, dihiris halus

1 ulas cili padi, dihiris halus (optional, tambah jika suka pedas)

2 sudu besar kacang panjang, dipotong kecil-kecil

2 sudu besar bawang goreng

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

2 sudu besar air asam jawa

Cara penyediaan:

1. Campurkan mangga julienne, udang, bawang besar, daun kari, serai, bawang putih, cili merah, dan cili padi (jika digunakan) dalam satu mangkuk besar.

2. Tambahkan kacang panjang ke dalam mangkuk.

3. Dalam mangkuk kecil, campurkan air asam jawa, garam, dan gula. Rasa dan sesuaikan keseimbangan rasa mengikut selera.

4. Tuangkan campuran air asam jawa ke dalam mangkuk besar dengan bahan-bahan lain. Gaul rata sehingga semua bahan tercampur dengan baik.

5. Sebelum dihidangkan, taburkan bawang goreng di atas kerabu sebagai hiasan.

6.Kerabu Mangga Udang siap dihidangkan. Boleh dinikmati sebagai hidangan pembuka atau sebagai lauk utama

Okay, korang selamat mencuba Resepi Kerabu Mangga Simple dan juga resepi kerabu mangga yang lain. Selamat mencuba!