Looking For Anything Specific?

Header Ads

Tanam Bunga Lebih Mudah Dengan Pasu Jenis ‘Self-Watering’

pasu self watering

Korang suka bercucuk tanam? Kalau suka, kita boleh jadi geng! Pernah guna pasu jenis self-watering tak? Best tau!

Sis suka guna pasu self-watering nie sebab ia dapat membekal air pada pokok. So, kita tak perlulah nak siram. Kalau nak balik kampung ke… pergi holiday ke, tak payahlah nak risau pasal pokok mati sebab tak bersiram.

Kalau korang tak nak beli, nak buat sendiri bekas self-watering tu pun boleh juga.Lagilah jimat sebab tak payah keluarkan RM tuk membelinya. Kalau rajin, better buat sendiri. Korang boleh buat sendiri (DIY) dengan menggunakan botol minuman terpakai. Sis pernah tengok, ada orang tanam kangkung dan kesum cara self-watering menggunakan botol minuman terpakai tu. Macam botol air mineral ataupun air berkarbonat.

Tapi, sis tak rajin he he he…. So, sis beli jur. Mur-mur … kat Shopee. Sedap mata memandang bila guna pasu self-watering nie. Hahaha…Sis pilih size yang sedang-sedang (M)sebab nampak comel jur… Satu set pasu, ada ‘outer pot’ x1, – pasu putih dan ‘inner basket’ bekas warna hitam serta tali/sumbu. Tanah tak termasuk tau. 

pasu self watering

pasu self watering

Kenalah beli sendiri ok. Dalam ‘inner basket’ yang hitam tu, sis akan isikan sedikit tanah dan ‘cocopeat’.Yang ‘outer pot’ pasu berwarna putih tu isilah air, tak melebihi paras ‘inner basket’. Oh, ya jangan lupa pasang tali/sumbu tu pulak.


Sangat-sangat mudah bila guna pasu self-watering nie. Setakat nie allhamdulillah… segar bugar pokok-pokok munge kesayangan sis.Kot-kot ada yang berkenan, so sis share lah linknya ya. Senang sikit tuk korang carik. Sis beli kat kedai nie... murah dan berkualiti. Dalam RM3 lebih jur gitew. Nanti korang try la usha ye...  

Beli sini jer : https://shp.ee/8ir96np



pasu self watering
Bunga Rose Jepun pun sis try tanam dalam pasu self watering

Baca juga kisah: Rose Jepun 

pasu self watering
Monstera pun sihat-sihat jer dalam pasu self watering nie

Okaylah sekian dulu catatan sis kali ini. Nanti ada kelapangan #racunshopee dari sis akan kembali lagi.
Hahaha… hahaha… Yang berhasrat nak bercucuk tanam, tapi liat sikit nak menyiram ataupun yang suka menanam tapi selalu lupa nak siram, memang elok sangat beli jenis pasu self-watering nie ok. Berbaloi! 

pasu self watering
Salah satu sebab lagi sis suka guna pasu self watering nie sebab rak bunga kayu sis tak mudah rosak. Tak mereput sebab dek air siraman! 


Jumpa lagi!

Lurve,
Sis Anie Mohamed



















Post a Comment

5 Comments

  1. Cantik pulak pasu tu kak.. cuma bilalah mood nak menanam datang balik ntah.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha mood nie bermusim... kalau dah terajin tu semangatnya lebih la sikit hihhi

      Delete
  2. Wah senang nie adikku.. nanti nak pi beli jugak lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang giler wahai kakakku... tak ada kencah2 air.. atau takut jentik2 ...memang cool la guna pasu self watering nie :)

      Delete
  3. Senang guna pasu self watering tu. Cuma perlu fikir refill air je kan. Cantiknya sis posing kat dedaunan hijau. betul betul, setuju! Rak pun tak kotor kena tanah dan terjaga.

    ReplyDelete