Tentu ramai yang suka makan sayur timun, terutama yang mentah, dibuat ulam dan dicicah bersama sambal belacan. Memang ‘merecik’! Selain itu, sedap juga dijadikan jus segar. Jangan tak tahu, jus timun ini mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan tubuh!


timun

Kebaikan Jus Timun


Sayur timun kaya air dan terasa cukup menyegarkan ketika dinikmati. Namun, ramai yang tidak tahu khasiat atau manfaatnya untuk kesihatan tubuh. 

Berikut beberapa kebaikan jus timun untuk tubuh:


jus timun

1. Menyuburkan Rambut


Jus timun dikatakan sangat bagus untuk rambut kerana mengandungi fostor, kalsium,silica dan sodium adalah nutrisi yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut.

Cara membuatnya pun cukup mudah. Campurkan timun dengan lobak merah, bayam dan daun salad, kemudian blend. Minumlah secara teratur kerana ia akan meningkatkan kesihatan rambut serta menyelesaikan masalah rambut rosak serta gugur.


Baca Juga:

Cara Hilangkan Lingkaran Hitam Bawah Mata Dengan Cepat

Khasiat Garam Bukit Buat Kulit Makin Cantik
2. Mengatasi Mata Panda


Timun mengandungi vitamin A dan C yang elok untuk menjaga kesihatan mata. Dan tidak ramai yang tahu bahawa jus ini boleh merawat mata serta mempertajamkan penglihatan.

3. Penawar Sakit Gigi, Gusi Dan Bau Mulut


Serat yang terkandung pada timun sangat bermanfaat untuk mengubati sakit gigi dan gusi ataupun penyakit radang gusi.Fitokimia yang ada di dalamnya sayuran ini juga dikatakan mampu membunuh bakteria penyebab bau mulut.


4. Membantu Mencegah Kanser


Ada terbaca dalam satu kajian yang dibuat oleh Journal of Cancer Research, timun dikatakan mampu menurunkan risiko kanser pankreas.

Selain itu, jus timun mengandungi fitnonutrien yang boleh menurunkan risiko kanser pada wanita, antaranya kanser ovarium atau kanser rahim. Bukan itu sahaja vitamin C yang terdapat pada timun juga membantu sistem pertahanan badan.

5. Menurunkan Berat Badan
Sekiranya korang mahu menurunkan berat badan, try la minum jus ini pada setiap hari.Kebaikan timun kaya dengan pelbagai nutrisi, tetapi rnedah kalori sangat efektif untuk yang sedang menjalani program diet.

Jus ini bukan sahaja menjadi salah satu pilihan minuman sihat, tetapi juga akan emmbuatkan perut terasa kenyang lebih lama serta memecahkan lemak. Jadi, korang yang betul-betul mahu kurus, boleh menikmatinya tanpa ragu-ragu.


Itulah beberapa kebaikan jus timun.Bagi korang yang tak biasa meminumnya, try la tau. Selain dibuat jus, sis suka juga makan timun mentah macam tu ajer. Buat macam kudapan ringan, sedap!