Hujung-hujung minggu nie, korang rajin tak nak buat biskut? Kalau rajin macam-macam Resepi Biskut yang boleh korang cuba.Antaranya Resepi Biskut Limau Mandarin nie.
Comel sangat Biskut Limau Mandarin, olahan Tini Ahmad (@its.tinibakes).Sis tengok pun rasa teruja nak cuba resepi biskut ini. Pasti seronok kalau dapat buat bersama Dea Marissa.
Dengan cara sederhana ini, anak-anak pun akan rasa gembira dan seronok. Sedikit sebanyak ia boleh mempengaruhi perkembangan anak-anak.Jadi lebih kreatif giteww...
Nak buat tak? Jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi biskut super unik ini. Nampak macam real jer limau mandarin kan…
Bahan-bahan yang diperlukan:
150gm mentega
90gm gula icing
200gm tepung medium high protein/tepung gandum
1biji kuning telur
50gm tepung kastard
50gm tepung jagung
30ml perahan limau pokkan atau orange paste.
· Boleh guna pati sunquick dan letak sedikit parutan kulit limau.
· Cengkih dibuang bunga nya atau coklat rice ( secukupnya)
Cara Membuatnya:
1. Gula, mentega dan kuning telur dipukul sampai sebati.
2. Bila dah sebati, masukkan semua bahan kecuali bunga cengkih/coklat rice.
3. Bulatkan doh dan golekkan di dalam penapis plastik atau sudip yang ada corak bubble bagi mendapatkan tekstur seperti kulit limau.
Cuba Juga: Resepi Kek Butter Supper Gebu
Kalau tak nak guna bunga cengkih, guna coklat rice pun boleh ya |
4. Cucukkan dengan bunga cengkih/coklat rice bagi membentuk seakan tampuk limau mandarin.
5. Lepas tu, sapu atau eggwash.
*eggwash - 1 kuning telur + 2 sudu susu segar.
6. Kemudian bakar pada suhu 160 selama 15minit (atau ikut kesesuaian suhu oven masing-masing).
7. Okay, Taaadaa….
Selamat mencuba resepi biskut yang super unik dan comel ini.
Sekian dulu. Jumpa lagi.
Lurve,
Sis Anie Mohamed
Sekian dulu. Jumpa lagi.
Lurve,
Sis Anie Mohamed
0 Comments