Nak cari Resepi Kek Butter Mudah yang sedap untuk dinikmati? Okay, korang boleh cuba resepi yang diberikan ini.Resepi Kek Butter Mudah yang sedap ini sangat ringkas, so senanglah kita nak mengolahnya.
Kek Butter Gebu!
Cara membuatnya tidak renyah, confirm jadi dan rasanya juga tidak menghampakan. Gebu ya aaaamatttt!! Kali ini kita cuba ‘air tangan’ daripada Tini Ahmad (@its.tinibakes)
Aroma & Citarasa Memikat Selera
Bukan apa, kalau salah mengolahnya, nanti kek butter atau kek mentega yang kita hasilkan tu tidak akan memuaskan.Rrasanya cenderung ‘kureng’ sedap. Hahaha…
Bagi sis, kek butter yang sedap mestilah mempunyai bau aroma dan citarasa yang mampu memikat selera. Gebuuuuuu!! Waaahh… gitewwww!!
Apa yang ditunggu lagi, moh la kita buat kek butter sukatan cawan, mengikut resepi yang telah diberikan. Selamat mencuba!
Bagi sis, kek butter yang sedap mestilah mempunyai bau aroma dan citarasa yang mampu memikat selera. Gebuuuuuu!! Waaahh… gitewwww!!
Apa yang ditunggu lagi, moh la kita buat kek butter sukatan cawan, mengikut resepi yang telah diberikan. Selamat mencuba!
Resepi Kek Butter Mudah & Sedap
Bahan-bahan yang diperlukan:
1.5 cawan mentega (apa brand pun boleh)
1 cawan gula halus
3 biji telur saiz A
2 cawan tepung naik sendiri (jika guna tepung gandum kena la letak serbuk penaik 1 sudu teh)
1 sudu teh #rfb / shortening (optional)
2 atau 3 jenis pewarna (jika mahu kalau nak, nak warna asli pun boleh. Ikut selera korang ya)
Cara Buat Kek Butter:
1 cawan gula halus
3 biji telur saiz A
2 cawan tepung naik sendiri (jika guna tepung gandum kena la letak serbuk penaik 1 sudu teh)
1 sudu teh #rfb / shortening (optional)
2 atau 3 jenis pewarna (jika mahu kalau nak, nak warna asli pun boleh. Ikut selera korang ya)
Cara Buat Kek Butter:
1. Pukul mentega dan gula halus hingga kembang dan putih.
2. Lepas tu, masukkan telur satu persatu dan pukul lagi dengan perlahan.
Baca Juga:
3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik rata hingga cantik rata.
4. Masukkan adunan setiap warna pilihan dan susun mengikut kreativiti olahan dan acuan yang korang gunakan.
* Jika acuan seperti di atas sapu marjerin seratanya. Kalau loyang biasa tu lebih baik kalau korang letak kertas minyak. Lepas tu sapulah sikit marjerin di keliling loyang tersebut.
5. Akhir sekali, bakar dengan suhu 160 selama 40 minit ( ikut oven masing-masing)
6. Taraaaa! Dah siap pun kek butter nih. Nampak mengancam selera, kan...
0 Comments