Sis pun tak familiar sangat la dengan jenis-jenis keladi. Baik sayur keladi yang boleh dimakan, ataupun bunga-bunga keladi nie. Heee… hehehe…
Tapi, kalau makan sayur keladi… kemahang ke… sis suka. Nak kata, terror masak tu tak la sangat. Giteww… gitewww jer.
Sebabnya, sis gerun nak pegang-pengang, takut gatal. Dulu-dulu, time emak sihat masih sihat, masih laju untuk buat-buat kerja dapur, kalau balik kampung, tau-tau jer menu tu dah siap dimasak.
Namun, sekarang bab masak-masak bila sis balik kampung sis take over la. Cuma emak akan tolong siang (potong-potong) apa yang patut, andaikata sis tak reti! Hahahaa….
Pokok keladi nie memang banyak. Abg sis memang tanam. |
Macam sayur Keladi Birah Ratah ini lah. Seumur hidup sis memang tak pernah ‘mencarakan’ sayur nie. Alasan, takut gatal tangan! Hahahaaaa… ngeri dowhhh… Oh, ya kalau korang nak tahu, maksud 'birah' tu kalau kat kampung sis, 'gatal'. "Jangan nak birah sangat laaaa...." Hahaha... hahaahhaa... 😂
Padahal tak pun, sebab Keladi Birah Ratah kalau kat kampung sis, depa nie buat ulam. Cicah dengan sambal mentah.Tapi, sis tak retilah nak makan gitew… mentah-mentah… takut gatal tekak! Hahhaa… over kan…
Disebabkan emak dah tak berapa larat, jadi sis kenalah buat-buat pandai masak sayur ini. Memang sedap! Sis follow masak, resepi yang emak sis bagi tu. So, sis share la untuk korang, kot-kot ada yang nak try masak sayur nih.
Resepi Sayur Birah Ratah Versi Emak Koi
Bahan-bahan yang diperlukan:
· 2 Batang Keladi Birah Ratah
· 3 cili padi (nak pedas letaklah banyak)
· Dua ulas bawang putih
· Setengah biji bawang merah
· Sedikit kunyit serbuk
· Sekeping asam keping
· Untuk rencahan- beberapa ekor udang ( sesuka hati nak letak berapa ekor)
Cara Membuatnya:
Batangnya berongga |
1. Bersihkan sayur Keladi Birah Ratah, kemudian dipotong-potong serong.
Bahan-bahan yang ditumbuk/kisar kasar |
2. Tumbuk cili padi, halia, bawang putih dan bawang merah. (tumbuk kasar-kasar tak perlu sampai lumat ok)
3. Panaskan minyak di dalam kuali (minyak tu agak-agak sendiri la ye)
4. Lepas tu tumislah bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi (cili padi, halia, bawang putih dan bawang merah), dengan api yang sederhana. Kacau-kacau kasi sebati. Masukkan juga sedikit serbuk kunyit dan asam keping.
5. Bila dah naik bau, warnanya pun dah keperangan, masukkan udang yang telah dibersihkan dan ditos airnya.
6. Kacau rata, biar sebati. Lepas tu masukkan sedikit air, kacau lagi.
7. Kemudian masukkan sayur Keladi Birah Ratah yang dah siap dipotong, dibersihkan dan ditoskan airnya.
8. Kacau dan tambah sedikit lagi air dan tunggulah sampai rasa masak. Last sekali, korang perasakan dengan garam dan sedikit Maggi Cukup Rasa.
9. Bila semuanya dah ok, dah rasa masak dan lengkap rasanya, bolehlah tutup api dan hidang.
Tadaaaaa.... dah siap pun. Korang kena rasa sendiri, baru tau kesedapannya. |
Itulah Resepi Birah Ratah Versi Mak Koi ahhahaa… tak tahu nak bagi nama apa masakan nieh. Korang kena cuba… sebab sedap yaaa amatt!
Boleh beli online anak Keladi Telur/Keladi Sarawak sini:
Okay, sekian dulu. Jumpa lagi. Tata.
Lurve,
Sis Anie Mohamed
2 Comments
Aien pun macam tak familiar dengan keladi ni. Macam sedap je makan dengan nasi panas-panas ..
ReplyDeletePesakit radang paru-paru Copd
ReplyDeleteEn. Abd Kadir bin Sumardi berusia 42 tahun ialah pengguna produk jus Jutawan herbs. Beliau telah disahkan mengidap kanser radang paru-paru pada akhir tahun 2020. Petanda awal sakit yang dihidapinya ialah batuk tak berhenti selama 3 bulan. Batuk yang berkahak dan adakalanya berdarah. Setelah mendapatkn rawatan di pelbagai klinik kerajaan dan swasta ,batuk beliau tetap tak sembuh selain itu juga sukar bernafas dan dada terasa sakit sangat.
Banyak rawatan alternatif dari produk luar yang beliau ambil tapi tak berkesan. Kemudian rawatan hospital diteruskan termasuk prosedur X-ray dan sebagainya. Doktor pun mengesahkan beliau mengidap radang paru-paru akibat dari pencemaran alam sekitar yang mengandungi bahan kimia.
Untuk makluman, En. Ab Kadir bekerja dalam persekitaran yang mengandungi pencemaran bahan kimia. Dengan bantuan sahabatnya yg telah berkongsi testimoni pengguna-pengguna produk Jutawan Herbs yang lain di facebook Jutawan Herbs, beliau pun menghubungi saya untuk mencuba jus tersebut. Beliau mendapatkan nasihat dan pandangan daripada saya lalu saya mengesyorkan beliau jus-jus yang sesuai dengan radang paru². Alhamdulillah dalam masa 2 minggu minum jus tersebut ,katanya sekejap saja kesan sudah terasa. Batuk samakin berkurang, nafas semakin lancar dan lega, beliau terus mengamalkan 2 jenis jus yang disyorkan selama beberapa bulan sehingga masalah pernafasan dan batuk terus semakin baik. Dari pengalaman yang saya berjumpa pesakit-pesakit sebelum ini, penyakit radang paru-paru copd adalah penyakit yang tiada ubatnya dan pesakit perlu menggunakan oksigen sekiranya semakin teruk. Tapi Alhamdulillah sehingga kini beliau makin sihat dan terus mengamalkan jus ini. Syukur pada tuhan atas kesumbuhan yang diberikan. Semoga maklumat yang sedikit ini dapat membantu pesakit lain juga di luar sana untuk sembuh.
Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..😉
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap saya sendiri okay👇🏻
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼
Call order wasap@call saya- En mohd zuhairi- 0174687570
😁kalau wasap saya blas lambat (biasa nya sebab ramai yg wasap saya.)
Tak pa nanti sy balas wasap pelan2 taw
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring
En. Mohd Zuhairi ,Pengasas Jutawan Herbs- 017468 7570