Siapa yang tak suka kari ikan pekat dan penuh aroma? Lagi-lagi kalau guna ikan bawal segar, memang rasa manis ikan tu keluar!Kalau tengah cari resepi kari ikan bawal paling sedap yang kuahnya betul-betul padu, lemak dan berempah, korang dah jumpa resepi yang terbaik!

Jom kita masak! 

Kari Ikan Bawal




Bahan-bahan Untuk Kari Ikan Bawal


Bahan utama:

  • 1 ekor ikan bawal saiz sederhana (lebih kurang 500g)
  • 3 sudu besar serbuk kari ikan (Babas, Adabi, atau Alagappa’s pun boleh!)
  • 1 sudu teh serbuk cili (kalau suka pedas, tambah lagi)
  • 1 kotak santan pekat (200ml)
  • 1 keping asam keping atau 1 sudu besar asam jawa


Bahan tumis:

  • 3 ulas bawang putih (hiris)
  • 1 biji bawang besar (hiris)
  • 1 inci halia (hiris halus)
  • 1 batang kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 biji bunga lawang
  • 1 tangkai daun kari (wajib untuk bau wangi!)

Sayur pilihan:

  • 1 biji tomato (potong 4)
  • 5 batang bendi


Tips Penting!

  • Gunakan ikan bawal segar supaya isi tak hancur.
  • Kalau nak kari lebih wangi, tumis rempah sampai betul-betul naik minyak.


Cara Masak Kari Ikan Bawal Paling Mudah


1.Tumis sampai wangi!


Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang besar, halia, kayu manis, bunga lawang, cengkih, dan daun kari. Tumis sampai naik bau harum semerbak!



2. Masukkan serbuk kari & serbuk cili


Bancuh serbuk kari dengan sedikit air, kemudian masukkan ke dalam kuali. Masak dengan api sederhana sampai naik minyak – ini rahsia kuah kari yang pekat dan sedap!




3. Tambah air & reneh

Masukkan air secukupnya (lebih kurang 1-2 cawan), asam keping, dan santan pekat. Kacau perlahan supaya santan tak pecah minyak.


4. Letak ikan bawal & sayur


Bila kuah mendidih, masukkan ikan bawal, tomato, dan bendi. Masak lebih kurang 7-10 minit dengan api kecil supaya ikan masak sekata dan isi tak hancur.


5. Perasakan & siap!


Akhir sekali, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Dah siap! Kari ikan bawal ni paling sedap dimakan dengan nasi panas dan sambal belacan. 


Cuba Juga:


Roti Canai Homemade







Kari Ikan Bawal




Soalan Lazim Tentang Kari Ikan Bawal


1. Kenapa kuah kari saya cair?


➡️ Pastikan serbuk kari ditumis sampai naik minyak. Kalau nak lebih pekat, boleh tambah santan atau sedikit kerisik.


2. Boleh guna ikan lain?


➡️ Boleh! Resepi ini sesuai untuk kari ikan merah, kari ikan kembung atau kari ikan siakap.


3. Nak lagi pedas, boleh tambah apa?


➡️ Tambah lebih banyak serbuk cili atau letak 2-3 biji cili padi masa menumis!


Cuba Hari Ini & Nikmati Kari Ikan Bawal Paling Lazat!


Dah tahu cara buat kari ikan bawal sedap dan pekat, apa lagi? Jom cuba resepi ni untuk makan tengah hari atau makan malam. Jangan lupa kongsi dengan keluarga – confirm licin pinggan!

Dah cuba? Jangan lupa komen di bawah dan share pengalaman korang tu!