Tak Nak Diet Hancus? Lepas Makan Makanan Berminyak, Try Tips Nie!

www.aniemohamed.blogspot.com

Ada tak yang tengah diet, biarpun sana sini penuh dengan ‘open house’? Namapun ‘open house’ memang rugilah kalau tak menjamah setiap makanan yang ada. Tak kira makanan berminyak ataupun berkalori tinggi, makan tetap makan!

Bukan tak tahu makanan kaya dengan minyak ataupun berminyak boleh menyebabkan kenaikan berat badan, meningkatkan kolesterol, tekanan darah dan segala macam penyakit tetapi haihhhhh!!! 

Setahu sis la.. pernah terbaca satu info kesihatan mengatakan ada beberapa perkara yang sebaiknya kita buat setelah menikmati makanan berminyak. Sis adalah amalkan juga walaupun kadang-kadang tu macam terlupa he he he…

Berikut antaranya:
www.aniemohamed.blogspot.com

1. Minum Air Panas Suam

Kalau tak tergoda dengan minuman berais ataupun dihambat kehausan akibat cuaca panas, sis suka juga minum air panas suam selepas makan. Tak kiralah bersarapan pagi, makan tengahari ataupun makan malam.

Minum air suam selepas makan makanan berminyak dikatakan bagus untuk membantu melegakan serta mengaktifkan sistem penghadaman. Lagipun kalau kita tak cukup minum air, usus kecil dikatakan akan menyerap air darip makana untuk penghadaman, menyebabkan terjadinya dehidrasi dan juga sembelit.

Sebenarnya bila kita makan atau minum makanan sejuk setelah makan makanan berminyak boleh memberikan efek yang tak bagus pada hati, lambung dan usus.

Lagipun makana berminyak di terus makan sejuk teruslah ganggu penghadaman sukar dan perut jadi kembung.

www.aniemohamed.blogspot.com

2. Minuman Detoks

Minuman detoks dikatakan dapat membantu membuang racun yang berkumpul di dalam badan serta membantu menurunkan berat badan.

Selalunya kalau dah makan kenyang sebelum tidur, sis suka juga minum air lemon suam. Rasa lega, hilang stress serta kualiti tidur pun jadi lebh baik. Ini merupakan alternative yang lebih sihat kepada minuman manis atau setelah makanan berminyak lewat malam.

www.aniemohamed.blogspot.com

3. Berjalan -Jalan

Salah satu cara paling senang untuk meningkatkan metabolisme setelah makan malam adalah berjalan. Senaman ringan ini dapat membakar lebih banyak kalori.

Secara tak langsung ia akan meningkatkan penghadaman dan mengurangkan masalah kembung perut, sembelit dan sebagainya. Tubuh kita pun akan rasa lebih relaks dan mata pun jadi lebih cepat lelap! 

www.aniemohamed.blogspot.com

4. Makan Buah-Buahan & Sayur-Sayuran

Bila dah banyak makan makanan berminyak memang elok kalau kita makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia adalah jajan atau kudapan yang sihat kerana mengandungi banyak vitamin dan mineral berbanding kadar kalorinya.

Tapi bagi korang yang memiliki perut jenis sensitif, kena pilih-pilih juga jenis buah dan sayuran supaya tak kembung perut!

www.aniemohamed.blogspot.com


5. Jangan Terus Tidur Lepas Makan

Lepas makan, lagi-lagi bila dah makan makan berminyak so janganlah terus tidur.Kasilah makanan yang kita nikmati tadi hadam dahulu. Sebaiknya jarakkannya kira-kira dua hingga tiga jam, barulah tidur.

Lagipun tidur selepas makan bukan sahaja membuatkan berat badan kita bertambah, tetapi boleh juga menyebabkan pedih ulu hati dan sukar untuk tidur.Kalau tak jaga betul-betul boleh juga terkena penyakit gastro-esophageal reflux(GERD) dan sebagainya.

Itulah beberapa perkara yang boleh dilakukan di saat kita menjamah makanan berminyak ataupun makanan berat pada malam hari. Apapun sebaiknya elakkan makan pada lewat malam kerana ia boleh membahayakan kesihatan. Adalah lebih baik kita mencegah daripada mengubati! Tak gitewwww…

Okaylah… sekian sahaja perkongsian cerita sis kali ini. Tataaa…

Lurve,
Sis Anie MohamedPost a Comment

0 Comments