Kuih Kaswi Gula Merah ini telah menjadi fenomena viral di media sosial. Merangkumi keunikan tekstur lembut dan rasa manis yang memikat, kuih ini menggabungkan elemen tradisional dengan sentuhan inovatif yang menyegarkan.
Kuih Kaswi Semakin Digemari
Ramai peniaga kuih tradisional dan penggemar makanan yang berkongsi pengalaman mereka menikmati kelazatan kuih ini. Pengguna media sosial turut berkongsi gambar-gambar kuih ini yang cukup menarik perhatian ramai sehingga membuatkan lebih ramai lagi yang menyukai Kuih Kaswi.
Sentuhan Gula Merah
Pengunaan gula merah atau juga dikenali sebagai gula melaka memberikan kekayaan rasa karamel yang manis kepada kuih tersebut. Sentuhan ini memberi kesan yang unik kepada kuih, menjadikannya lebih lazat dan mengasyikkan bagi pencinta kuih tradisional. Apakata kita cuba buat kuih ini.
Baca Juga:
Resepi Cucur Udang Sedap
Resepi Brownies Kedut
Resepi Kuih Kaswi Gula Merah
Berikut adalah resepinya:
Bahan-bahan:
120gm tepung beras
60gm tepung ubi
60gm tepung gandum
250ml santan pekat
2490gm gula merah (dikisar halus)
2 sudu kecil air kapur cair
1 sudu teh garam
Air secukupnya untuk mencairkan gula merah
200gm kelapa parut yang putih dan muda- digaul dengan 1 sudu teh garam.
Cara Penyediaan:
- Gula Merah
Cairkan gula merah dengan sedikit air dalam periuk kecil. Panaskan dan kacau sehingga gula merah benar-benar larut. Tapis untuk membuang segala ketulan.Biarkan sejuk.
2. Campuran Adunan
Campurkan tepung beras, tepung ubi, tepung gandum, santan pekat dan air kapur ke dalam mangkuk besar.Tambahkan gula merah yang telah dicairkan. Kacau rata sehingga semua bahan tercampur dengan baik dan tidak berketul.Tapiskan.
- Pencetakan dan Pengukusan
Panaskan kukusan dengan api sederhana.Tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan kuih kaswi yang telah disapu sedikit minyak. Pastikan acuan diisi hingga separuh sahaja untuk memberi ruang bagi kuih mengembang semasa proses pengukusan.
Kukus selama kira-kira 15-20 minit atau sehingga kuih masak sepenuhnya. Pastikan untuk tidak membuka penutup kukusan semasa proses pengukusan untuk mengelakkan kuih menjadi lembik.
- Penyajian
Angkat kuih kaswi dari kukusan dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.Hidangkan kuih kaswi dengan taburan kelapa parut muda yang telah dicampur garam, secukup rasanya.
Selamat mencuba! Dengan resepi ini, insya-Allah korang akan dapat menikmati kelazatan Kuih Kaswi Viral Versi Gula Merah yang lembut dan manis.
0 Comments