Di Malaysia, hidangan tradisional sering kali membawa nostalgia dan kenangan manis akan masa lalu. Salah satu hidangan yang memikat hati ramai ialah Sagu Gula Melaka.
Ya Allah, lama betul tak menikmati Sagu Gula Melaka. Kini, kenangan zaman kanak-kanak kembali menerpa dalam ingatan.Ia bukan sekadar hidangan, tetapi simbol kenangan manis zaman kanak-kanak sewaktu dibawah jagaan bonda tercinta! Setiap suapan, mengingatkan akan kehangatan dapur dan senyuman bonda yang cukup menggembirakan sewaktu menyediakannya.
Okaylah, jom buat!
Dalam resepi ini, dua sagu berwarna merah dan hijau berpadu sempurna dalam kemanisan gula Melaka dan lemak santan, mencipta harmoni warna dan rasa yang cukup enak!
Bahan-bahan:
Sagu Gula Melaka Yang Unik
Ya Allah, lama betul tak menikmati Sagu Gula Melaka. Kini, kenangan zaman kanak-kanak kembali menerpa dalam ingatan.Ia bukan sekadar hidangan, tetapi simbol kenangan manis zaman kanak-kanak sewaktu dibawah jagaan bonda tercinta! Setiap suapan, mengingatkan akan kehangatan dapur dan senyuman bonda yang cukup menggembirakan sewaktu menyediakannya.
Okaylah, jom buat!
Buat Juga:
Resepi Kari Ayam Yang Lazat
Resepi Kek Tapak Kuda Nutella
Kuih Kaswi Versi Gula Merah
Resepii Sagu Gula Melaka
Dalam resepi ini, dua sagu berwarna merah dan hijau berpadu sempurna dalam kemanisan gula Melaka dan lemak santan, mencipta harmoni warna dan rasa yang cukup enak!
Bahan-bahan:
- 200g sagu merah
- 200g sagu hijau
- 500ml air
- 200g gula melaka, dipotong kecil
- 2 cawan santan pekat
- Sedikit garam
- Daun pandan (pilihan)
Cara Membuat:
1. Rendam Sagu
2. Masak Sagu
3. Penyediaan Gula Melaka
4. Gabungkan Semuanya
5. Penyajian
Resepi Sagu Gula Melaka yang sis kongsi ini bukan jer sedap tau... tetapi juga memberikan pandangan yang berbeza dengan penggunaan dua sagu yang berbeza warnanya.Rasakan kembali kehangatan tradisi dengan setiap suapan Sagu Gula Melaka yang lembut dan manis. Selamat mencuba!
1. Rendam Sagu
- Campurkan sagu merah dan sagu hijau dalam dua mangkuk berasingan.
- Tuangkan air panas ke dalam setiap mangkuk sehingga sagu tertutup sepenuhnya.
- Biarkan sagu meresap air selama kira-kira 30 minit.
2. Masak Sagu
- Setelah sagu telah meresap air, toskan sagu dengan menggunakan penyaringan halus.
- Didihkan air dalam periuk besar dan tambahkan sedikit garam.
- Masukkan sagu merah ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana. Kacau perlahan-lahan untuk mengelakkan sagu daripada melekat pada dasar periuk. Masak sehingga sagu menjadi bening dan lembut.
- Ulang langkah yang sama dengan sagu hijau dalam periuk yang berasingan sehingga sagu hijau menjadi bening dan lembut.
3. Penyediaan Gula Melaka
- Didihkan santan pekat dalam periuk kecil dengan daun pandan untuk memberikan aroma yang menyenangkan.
- Tambahkan gula melaka ke dalam santan yang mendidih dan kacau sehingga gula melaka larut sepenuhnya. Biarkan larut dengan sempurna dan perlahankan api.
4. Gabungkan Semuanya
- Apabila sagu merah dan hijau sudah masak, toskan sagu sekali lagi untuk membuang air yang berlebihan.
- Campurkan sagu merah dan hijau dalam satu mangkuk besar.
- Tuangkan campuran santan dan gula melaka yang telah disediakan ke dalam mangkuk sagu. Gaul rata sehingga sagu menyerap kuah gula melaka.
- Hidangkan Sagu Gula Melaka dalam mangkuk kecil atau pinggan saji.
- Nikmati hidangan ini panas atau sejuk, bergantung pada citarasa masing-masing.
Resepi Sagu Gula Melaka yang sis kongsi ini bukan jer sedap tau... tetapi juga memberikan pandangan yang berbeza dengan penggunaan dua sagu yang berbeza warnanya.Rasakan kembali kehangatan tradisi dengan setiap suapan Sagu Gula Melaka yang lembut dan manis. Selamat mencuba!
0 Comments