Sotong Masak Kicap adalah sejenis masakan yang popular di Malaysia yang menggabungkan kelazatan sotong dengan rasa manis dan masam kicap. Sotong yang segar dimasak dengan kicap manis dan kicap pekat, serta bahan-bahan lain seperti bawang besar, bawang putih dan halia yang memberikan aroma harum dan melazatkan.

sotong masak kicap


Masakan ini mudah disediakan dan sering dihidangkan sebagai lauk utama bersama dengan nasi putih. Kombinasi unik antara kekenyalan sotong dan kelazatan kuah kicap menjadikan Sotong Masak Kicap pilihan ramai. Terasa puas untuk dinikmati oleh semua pencinta masakan laut.

Sotong Masak Kicap

Berikut adalah resepi untuk Sotong Masak Kicap yang mudah dan sedap:

Bahan-bahan:

  • 500g sotong, dibersihkan dan dipotong mengikut citarasa

  • 2 biji bawang besar, dicincang halus

  • 3 ulas bawang putih, dicincang halus

  • 1 inci halia, dicincang halus

  • cili kisar 2 sudu besar atau 2 biji cili merah, dicincang halus (optional)

  • 3 sudu besar kicap manis

  • 2 sudu besar kicap pekat

  • 1 sudu besar sos tiram

  • 1 sudu teh lada hitam tumbuk

  • Garam secukup rasa

  • Air asam jawa secukup rasa

  • Gula secukup rasa

  • Air secukupnya

  • Minyak masak

Cuba Juga: 


Resepi Nasi Lemak Sedap





Cara Memasak:
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili kisar/cili merah sehingga wangi.
  3. Masukkan sotong yang telah dipotong, kacau sebentar.
  4. Tambahkan kicap manis, kicap pekat, sos tiram dan lada hitam tumbuk. Gaul rata.
  5. Masukkan sedikit air, biarkan sotong masak sehingga empuk dan kuah sedikit pekat.
  6. Perasakan dengan  air asam jawa, garam dan gula mengikut citarasa.
  7. Bila sotong sudah masak, angkat dan hidangkan panas dengan nasi putih.

Selamat mencuba!