Resepi Kerabu Sotong mungkin berbeza-beza mengikut citarasa individu dan varian masakan, tetapi terdapat beberapa bahan asas yang lazim digunakan. Antara bahan-bahan yang biasa termasuk sotong segar, cili merah, serai, bawang besar, air limau nipis, daun ketumbar, daun bawang, dan kicap cair. Penggunaan bahan-bahan segar adalah kunci untuk mencapai rasa yang autentik dan memikat dalam hidangan ini.

Keenakan Kerabu Sotong 


kerabu sotong

Sos perasa yang terdiri daripada campuran air limau nipis, kicap cair, garam dan gula akan dituang ke dalam campuran ini untuk memberikan kesegaran dan rasa yang seimbang.

Hidangan ini juga mempunyai kepelbagaian tekstur yang menarik, dengan sotong yang lembut bertemu dengan hirisan cili serta bahan-bahan lain segar. Gabungan rasa masam perahan air limau nipis dan tekstur ini menjadikan Kerabu Sotong sesuatu yang unik dinikmati.

Cuba Juga:



Resepi Kari Ayam

Resepi Kerabu Sotong

kerabu sotong


Bahan-bahan:

500 g sotong yang sederhana besarnya

2 sudu besar air limau nipis

2 sudu besar serai - dihiris halus

2 biji bawang besar - dihiris halus

2 biji cili merah - potong panjang

10 biji cili padi - dihiris-hiris

20 g daun ketumbar - potong 1 cm panjang

40 g daun bawang - potong 2 cm panjang

1/2 sudu kecil kicap cair

1/2 sudu kecil garam

1/4 sudu kecil ajinomoto

3/4 cawan air

1/4 sudu kecil lada putih

¼ sudu kecil gula


Cara membuat:

1. Sotong dibersihkan dan dikelar di bahagian bawahnya.

2. Rebus dengan 3/4 cawan air. Masukkan

garam dan masak selama 5 minit, angkat dan toskan. Baru disejukkan.

3. Masukkan sotong dalam mangkuk, gaul dengan semua bahan kecuali daun bawang dan daun ketumbar sehingga sebati. Semasa menghidang baru dibubuh daun-daun ini.

4. Hias dengan daun salad dan timun.

5. Sejukkan dan hidangkan sebagai menu pembuka atau sebagai hidangan utama bersama dengan nasi putih.

Selamat mencuba Resepi Kerabu Sotong yang cukup enak ini.