Roti Jala! Ramai tak yang suka makan roti jala cicah dengan kari ayam? Sedapnya memang tak terkata. So,jangan lepaskan peluang untuk mencuba sajian yang memukau ini.Jaring-jaring lembut yang menggoda dan kekuningan yang memikat selera!
Keenakan Roti Jala
Ia bukan sekadar hidangan, tetapi turut mengambarkan keindahan citarasa Malaysia yang dipadukan dengan kari ayam yang lazat. Jom sediakan pinggan anda dan bersiap sedia untuk menikmati sensasi kelazatan yang menu ini.Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan susu cair
2 biji telur
4 sudu minyak
sedikit pewarna kuning
1 cawan air
sedikit garam
2 helai daun pandai (untuk merenjis)
Cara Membuat:
1. Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala
2. Pastikan semua adunan sebati.
3. Setelah itu tapis adunan tadi.
4. Panaskan kuali leper. Renjiskan minyak dengan daun pandan.
5. Setelah cukup panas, tuangkan adunan ke dalam acuan dan jalakan dengan pantas.
6. Mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing-pusing seakan menjadi jala.
7. Setelah masak (tak perlu terbalikkan), angkat ke pinggan.
8. Kemudian lipat dan gulung. Buatlah sehingga adunan tersebut habis.
Nota Kaki: Sekiranya adunan tak keluar dari acuan, tambahlah dengan sedikit air. Okay, selamat mencuba!
2 cawan tepung gandum
2 cawan susu cair
2 biji telur
4 sudu minyak
sedikit pewarna kuning
1 cawan air
sedikit garam
2 helai daun pandai (untuk merenjis)
Cara Membuat:
1. Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala
2. Pastikan semua adunan sebati.
3. Setelah itu tapis adunan tadi.
4. Panaskan kuali leper. Renjiskan minyak dengan daun pandan.
5. Setelah cukup panas, tuangkan adunan ke dalam acuan dan jalakan dengan pantas.
Cuba Juga:
Resepi Udang Masak Butter
Resepi Brownies Kedut
6. Mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing-pusing seakan menjadi jala.
7. Setelah masak (tak perlu terbalikkan), angkat ke pinggan.
8. Kemudian lipat dan gulung. Buatlah sehingga adunan tersebut habis.
Nota Kaki: Sekiranya adunan tak keluar dari acuan, tambahlah dengan sedikit air. Okay, selamat mencuba!
0 Comments