Jika korang mencari hidangan yang lazat dan memikat selera untuk dinikmati semasa berbuka puasa, Udang Masak Lemak adalah pilihan yang tidak boleh dilepaskan. Jadi, korang kena cuba Resepi Udang Masak Lemak yang digandingkan dengan kacang panjang yang amat sedap ini.
Cara Memasak:
1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, serai, cili padi dan kunyit hidup sehingga harum.
3. Kemudian masukkan santan pekat dan cair dengan api yang perlahan sehingga mendidih.Kacau secara berterusan supaya ia tidak berketul.
4. Apabila mendidih, masukkan udang. Kemudian masukkan daun kunyit, garam dan serbuk perasa.
5. Biarkan campuran mendidih dan biarkan udang masak dalam kuah lemak tersebut.
6. Jangan lupa masukkanjuga kacang panjang atau bahan rencahan lain.
7. Bila semua dah masak, kuah sudah pekat dan cukup rasanya, bolehlah tutup api.
8. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba! Semoga resepi ini memuaskan selera korang untuk berbuka puasa.
Nikmatnya Kuah Lemak
Hidangan ini bukan sahaja membangkitkan selera tetapi juga memberikan kepuasan yang tiada tandingan bagi korang yang suka makan udang! Udang segar yang bersatu bersama kuah santan pekat dan bahan-bahan lain seperti serai, daun kunyit dan cili padi menjadikan hidangan ini lebih istimewa.
Jom kita cuba!
Bahan-bahan:
10-15 ekor udang segar
1 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit
1 kotak santan pekat
1/2 cawan air
1 asam keeping (jika suka)
3 ulas bawang merah, ditumbuk halus
2 ulas bawang putih, ditumbuk
7 tangkai cili padi, ditumbuk halus (optional)
1 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
· Bahan rencahan seperti cili besar, sayur timun, kacang panjang, ubi kentang dan sebagainya (jika suka)
Jom kita cuba!
Resepi Udang Masak Lemak
10-15 ekor udang segar
1 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit
1 kotak santan pekat
1/2 cawan air
1 asam keeping (jika suka)
3 ulas bawang merah, ditumbuk halus
2 ulas bawang putih, ditumbuk
7 tangkai cili padi, ditumbuk halus (optional)
1 inci kunyit hidup
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
· Bahan rencahan seperti cili besar, sayur timun, kacang panjang, ubi kentang dan sebagainya (jika suka)
Cuba Juga:
Resepi Ayam Goreng Tepung Rangup dan Juicy
Resepi Nasi Beriani
Resepi Kerabu Sotong
Cara Memasak:
1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, serai, cili padi dan kunyit hidup sehingga harum.
3. Kemudian masukkan santan pekat dan cair dengan api yang perlahan sehingga mendidih.Kacau secara berterusan supaya ia tidak berketul.
4. Apabila mendidih, masukkan udang. Kemudian masukkan daun kunyit, garam dan serbuk perasa.
5. Biarkan campuran mendidih dan biarkan udang masak dalam kuah lemak tersebut.
6. Jangan lupa masukkanjuga kacang panjang atau bahan rencahan lain.
7. Bila semua dah masak, kuah sudah pekat dan cukup rasanya, bolehlah tutup api.
8. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba! Semoga resepi ini memuaskan selera korang untuk berbuka puasa.
0 Comments