Apam Balik merupakan sejenis kuih tradisional yang cukup digemari ramai, terutamanya di pasar malam. Dikongikan resepi Apam Balik yang mudah dan sedap, ditambah dengan jagung manis dan taburan nestum untuk rasa yang lebih unik. Jom kita cuba!
· 2 sudu besar gula pasir
· 1 sudu kecil baking powder
· 1/2 sudu kecil baking soda
· Secubit garam
· 1/2 cawan air
· 1/2 cawan susu segar
· 1 sudu kecil esen vanila
· 2 sudu besar Nestum
· 1/4 cawan kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk kasar
· 2 sudu besar gula pasir
· Marjerin (untuk sapuan)
· Dalam mangkuk besar, satukan bahan kering iaitu tepung gandum, gula, baking powder, baking soda, dan garam. Kacau rata.
· Dalam mangkuk lain, pukul telur sehingga kembang. Masukkan air, susu segar, dan esen vanila. Kacau hingga sebati.
· Campurkan bahan basah ke dalam bahan kering sedikit demi sedikit sambil kacau sehingga menjadi adunan yang tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Biarkan adunan rehat selama 30 minit.
· Tuang satu senduk kecil adunan ke dalam kuali dan ratakan hingga menjadi bulatan nipis.
· Biarkan apam balik masak sehingga bahagian atasnya kelihatan berlubang-lubang dan bahagian bawah berwarna keemasan.
· Taburkan jagung manis, nestum, kacang tanah, dan gula di atas apam yang sedang dimasak.
· Lipat dua apam balik dan tekan sedikit supaya inti melekat.
· Angkat apam balik dan sapukan sedikit marjerin di atasnya untuk menambah rasa lemak.
· Potong dan hidangkan apam balik ketika masih hangat.
· Untuk tekstur apam balik yang lebih rangup, pastikan anda tidak memasak dengan api yang terlalu besar. Masak dengan perlahan sehingga bahagian luar menjadi garing.
· Anda juga boleh menambah coklat atau keju sebagai variasi inti jika suka!
Apam balik dengan jagung dan nestum ini pasti memberikan kelainan yang sedap dan rangup. Selamat mencuba dan menikmati!
Resepi Apam Balik
Bahan-Bahan:
Bahan A (Bahan Kering):
· 1 cawan tepung gandum· 2 sudu besar gula pasir
· 1 sudu kecil baking powder
· 1/2 sudu kecil baking soda
· Secubit garam
Bahan B (Bahan Basah):
· 1 biji telur· 1/2 cawan air
· 1/2 cawan susu segar
· 1 sudu kecil esen vanila
Bahan Inti:
· Jagung manis dalam tin (secukupnya)· 2 sudu besar Nestum
· 1/4 cawan kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk kasar
· 2 sudu besar gula pasir
· Marjerin (untuk sapuan)
Cara-Cara:
1. Penyediaan Adunan Apam Balik
· Dalam mangkuk besar, satukan bahan kering iaitu tepung gandum, gula, baking powder, baking soda, dan garam. Kacau rata.
· Dalam mangkuk lain, pukul telur sehingga kembang. Masukkan air, susu segar, dan esen vanila. Kacau hingga sebati.
· Campurkan bahan basah ke dalam bahan kering sedikit demi sedikit sambil kacau sehingga menjadi adunan yang tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Biarkan adunan rehat selama 30 minit.
2. Memasak Apam Balik
· Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana kecil. Sapu sedikit marjerin untuk mengelakkan apam balik melekat.· Tuang satu senduk kecil adunan ke dalam kuali dan ratakan hingga menjadi bulatan nipis.
· Biarkan apam balik masak sehingga bahagian atasnya kelihatan berlubang-lubang dan bahagian bawah berwarna keemasan.
3. Tambah Inti
· Taburkan jagung manis, nestum, kacang tanah, dan gula di atas apam yang sedang dimasak.
· Lipat dua apam balik dan tekan sedikit supaya inti melekat.
4. Siap dihidangkan
· Angkat apam balik dan sapukan sedikit marjerin di atasnya untuk menambah rasa lemak.
· Potong dan hidangkan apam balik ketika masih hangat.
Cuba Juga:
Resepi Kaswi Pandan Gediks
Resepi Sambal Jantung Pisang
Tips Tambahan:
· Untuk tekstur apam balik yang lebih rangup, pastikan anda tidak memasak dengan api yang terlalu besar. Masak dengan perlahan sehingga bahagian luar menjadi garing.
· Anda juga boleh menambah coklat atau keju sebagai variasi inti jika suka!
Apam balik dengan jagung dan nestum ini pasti memberikan kelainan yang sedap dan rangup. Selamat mencuba dan menikmati!
0 Comments