Tandoori Chicken merupakan hidangan klasik yang sangat terkenal dalam masakan India. Kombinasi rempah yang kaya dengan rasa smokey menjadikan Tandoori Chicken pilihan yang popular.
Jika tidak mempunyai serbuk Tandoori, korang boleh mencipta sendiri dengan campuran serbuk paprika, serbuk cili, serbuk kunyit dan garam masala.Tandoori Chicken ini juga boleh dijadikan sebagai isi untuk wrap atau sandwich yang lazat.
Dengan resepi Tandoori Chicken ini, korang boleh menikmati hidangan ala restoran di rumah anda. Selamat mencuba!
Resepi Tandoori Chicken
Bagi korang yang ingin mencuba resepi Tandoori Chicken di rumah, artikel ini akan membantu korang membuat ayam Tandoori yang lazat, mudah dan pastinya sedap!
Bahan-bahan untuk Tandoori Chicken
500g ayam (pilih bahagian peha atau dada, dipotong sederhana)
Bahan-bahan untuk Tandoori Chicken
500g ayam (pilih bahagian peha atau dada, dipotong sederhana)
- 1 cawan yogurt tanpa gula
- 2 sudu besar serbuk Tandoori
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk cili (ikut citarasa pedas masing-masing)
- 1 sudu teh serbuk bawang putih
- 1 sudu teh serbuk halia
- 1 sudu besar jus lemon
- 2 sudu besar minyak masak
- Garam secukup rasa
Cara-cara Membuat Tandoori Chicken
1. Sediakan Perapan Ayam
Dalam satu mangkuk besar, campurkan yogurt, serbuk Tandoori, kunyit, jintan manis, ketumbar, cili, bawang putih, halia, jus lemon,dan garam. Gaul rata sehingga menjadi pes perapan yang pekat.
Susun ayam yang telah diperap di atas loyang. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya dan sedikit keperangan. Jika menggunakan grill, bakar selama 15-20 minit di setiap bahagian, pastikan ayam dipanggang sekata.
2, Perap Ayam
Masukkan potongan ayam ke dalam mangkuk berisi perapan. Pastikan ayam disalut rata dengan perapan. Perapkan sekurang-kurangnya 2 jam atau semalaman di dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih menyerap dan sedap.3. Panaskan Ketuhar atau Grill
Panaskan ketuhar pada suhu 200°C atau panaskan grill. Sediakan loyang dengan sedikit minyak untuk mengelakkan ayam melekat.
4. Masak Tandoori Chicken
Susun ayam yang telah diperap di atas loyang. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga ayam masak sepenuhnya dan sedikit keperangan. Jika menggunakan grill, bakar selama 15-20 minit di setiap bahagian, pastikan ayam dipanggang sekata.5.Hidang
Angkat ayam dari ketuhar atau grill dan biarkan seketika. Tandoori Chicken sedia untuk dihidang! Taburkan sedikit daun ketumbar segar di atasnya dan hidangkan bersama nasi Biryani, roti naan atau salad segar.Cuba Juga!
Resepi Kaswi Pandan Gedik
Resepi Udang Masak Butter
Tips Tambahan untuk Tandoori Chicken yang Lebih Sedap
Untuk rasa yang lebih smokey dan autentik, bakar ayam di atas arang. Ini akan memberikan aroma BBQ yang menyelerakan.Jika tidak mempunyai serbuk Tandoori, korang boleh mencipta sendiri dengan campuran serbuk paprika, serbuk cili, serbuk kunyit dan garam masala.Tandoori Chicken ini juga boleh dijadikan sebagai isi untuk wrap atau sandwich yang lazat.
0 Comments