Bubur jagung adalah antara pencuci mulut tradisional Malaysia yang paling digemari. Rasa manis jagung yang berpadu dengan kelembutan sagu dan santan menjadikan hidangan ini pilihan ramai
Resepi ini mudah dan cepat kerana menggunakan jagung tin, sesuai untuk hidangan seisi keluarga!
Resepi Bubur Jagung
Bahan-bahan:- 1 tin jagung manis (krim)
- ½ tin jagung manis (ketulan)
- 1/2 cawan sagu
- 1 liter air
- 250 ml santan
- 3-4 sudu besar gula (boleh tambah mengikut selera)
- 1 helai daun pandan (diikat)
- Sedikit garam
Resepi Ikan Singgang
Didihkan air dalam periuk, kemudian masukkan sagu. Kacau selalu sehingga sagu jernih. Angkat dan tapis. Bilas sagu dengan air sejuk untuk elakkan ia melekat. Ketepikan.
Dalam periuk yang lain, masukkan air, jagung tin, gula, daun pandan dan sedikit garam. Masak dengan api sederhana sambil kacau perlahan-lahan.
Setelah mendidih, masukkan santan dan teruskan kacau. Perlahankan api dan masak lagi dalam 5-10 minit.
Akhir sekali, masukkan sagu yang telah dimasak tadi ke dalam bubur. Kacau rata dan biarkan mendidih sebentar sebelum tutup api.
Hidangkan bersama ketulan ais jika suka bubur yang lebih segar.
Resepi Bubur Jagung ini bukan sahaja mudah tetapi juga cepat disediakan, sesuai untuk pencuci mulut di hari panas. Sagu yang kenyal dan jagung manis dalam kuah santan berlemak memang padu!
Selamat mencuba.
Resepi Kerabu Mangga Dengan Bunga Kantan
Cara Membuatnya
- Masak Sagu
Didihkan air dalam periuk, kemudian masukkan sagu. Kacau selalu sehingga sagu jernih. Angkat dan tapis. Bilas sagu dengan air sejuk untuk elakkan ia melekat. Ketepikan.- Masak Bubur
Dalam periuk yang lain, masukkan air, jagung tin, gula, daun pandan dan sedikit garam. Masak dengan api sederhana sambil kacau perlahan-lahan.- Masukkan santan
Setelah mendidih, masukkan santan dan teruskan kacau. Perlahankan api dan masak lagi dalam 5-10 minit.- Campurkan Sagu
Akhir sekali, masukkan sagu yang telah dimasak tadi ke dalam bubur. Kacau rata dan biarkan mendidih sebentar sebelum tutup api.Siap untuk dihidangkan
Bubur jagung anda kini sedia untuk dinikmati, sama ada panas atau sejuk!Tips Tambahan
Untuk lebih wangi dan sedap, korang boleh tambah seketul gula Melaka sebagai ganti gula biasa.Hidangkan bersama ketulan ais jika suka bubur yang lebih segar.
Resepi Bubur Jagung ini bukan sahaja mudah tetapi juga cepat disediakan, sesuai untuk pencuci mulut di hari panas. Sagu yang kenyal dan jagung manis dalam kuah santan berlemak memang padu!
Selamat mencuba.
0 Comments