Tteokbokki merupakan makanan jalanan Korea yang sangat digemari ramai terkenal dengan rasa pedas, manis dan tekstur kenyal dari beras yang menyelerakan.
Resepi ini menggunakan bahan-bahan mudah dan cara penyediaan yang ringkas, sesuai untuk peminat makanan Korea di rumah. Jom cuba buat sendiri Tteokbokki pedas ini yang pasti memikat selera!
Resepi ini menggunakan bahan-bahan mudah dan cara penyediaan yang ringkas, sesuai untuk peminat makanan Korea di rumah. Jom cuba buat sendiri Tteokbokki pedas ini yang pasti memikat selera!
Buat Sendiri Tteokbokki
Bahan-bahan yang diperlukan
Bahan Utama
- 200g tteok (kek beras Korea), direndam dalam air suam selama 10-15 minit
- 3 keping odeng (fish cake Korea), potong kecil
- 1 biji bawang besar, dihiris nipis
- 2 batang daun bawang, potong sepanjang 3 cm
- 500 ml air
Bahan Untuk Kuah Pedas
- 2 sudu besar gochujang (pes cili Korea)
- 1 sudu besar gochugaru (serbuk cili Korea)
- 1 sudu besar kicap
- 1 sudu besar gula atau madu
- 1/2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan
* Sediakan Kuah Pedas
Dalam mangkuk kecil, campurkan gochujang, gochugaru, kicap, gula dan garam. Kacau hingga sebati.* Masak Tteokbokki
- Dalam periuk besar, masukkan air dan biarkan mendidih. Kemudian, tambahkan campuran kuah pedas ke dalam periuk.
- Masukkan bawang besar dan daun bawang, biarkan mendidih selama 5-7 minit untuk kuah meresap dengan aroma sayuran.
- Tambahkan kek beras (tteok) dan odeng ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan hingga kuah mula pekat dan kek beras menjadi kenyal dan lembut, lebih kurang 10 minit.
- Periksa perasa dan tambah sedikit garam atau gula jika perlu.
* Sedia Untuk Dihidang
Hidangkan tteokbokki panas dengan taburan daun bawang segar atau bijan sangai di atasnya. Boleh dinikmati bersama telur rebus untuk hidangan yang lebih kenyang.Baca Juga:
Spaghetti Bolognese Sajian Seisi Keluarga
0 Comments