Tteokbokki merupakan makanan jalanan Korea yang sangat digemari ramai terkenal dengan rasa pedas, manis dan tekstur kenyal dari beras yang menyelerakan.

Resepi ini menggunakan bahan-bahan mudah dan cara penyediaan yang ringkas, sesuai untuk peminat makanan Korea di rumah. Jom cuba buat sendiri Tteokbokki pedas ini yang pasti memikat selera!


Tteokbokki


Buat Sendiri Tteokbokki

Bahan-bahan yang diperlukan


Bahan Utama

  • 200g tteok (kek beras Korea), direndam dalam air suam selama 10-15 minit
  • 3 keping odeng (fish cake Korea), potong kecil
  • 1 biji bawang besar, dihiris nipis
  • 2 batang daun bawang, potong sepanjang 3 cm
  • 500 ml air

Bahan Untuk Kuah Pedas

  • 2 sudu besar gochujang (pes cili Korea)
  • 1 sudu besar gochugaru (serbuk cili Korea)
  • 1 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar gula atau madu
  • 1/2 sudu kecil garam


Cara Penyediaan

* Sediakan Kuah Pedas

Dalam mangkuk kecil, campurkan gochujang, gochugaru, kicap, gula dan garam. Kacau hingga sebati.


* Masak Tteokbokki

  • Dalam periuk besar, masukkan air dan biarkan mendidih. Kemudian, tambahkan campuran kuah pedas ke dalam periuk.
  • Masukkan bawang besar dan daun bawang, biarkan mendidih selama 5-7 minit untuk kuah meresap dengan aroma sayuran.
  • Tambahkan kek beras (tteok) dan odeng ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan hingga kuah mula pekat dan kek beras menjadi kenyal dan lembut, lebih kurang 10 minit.
  • Periksa perasa dan tambah sedikit garam atau gula jika perlu.

* Sedia Untuk Dihidang

Hidangkan tteokbokki panas dengan taburan daun bawang segar atau bijan sangai di atasnya. Boleh dinikmati bersama telur rebus untuk hidangan yang lebih kenyang.


Baca Juga:
Spaghetti Bolognese Sajian Seisi Keluarga


Tips Memasak Tteokbokki yang Sempurna


Tteokbokki


1. Pastikan Kek Beras Lembut

Rendam kek beras dalam air suam sebelum dimasak agar cepat lembut.


2. Tambah Bahan Lain

Korang boleh tambahkan bahan seperti keju, telur rebus atau ramen untuk variasi rasa dan tekstur yang berbeza.


3. Kawal Tahap Kepedasan

Jika tidak terlalu tahan pedas, kurangkan gochugaru atau tambah sedikit gula untuk mengimbangi kepedasan.


Kelebihan Tteokbokki Korea Homemade

Membuat Tteokbokki di rumah membolehkan kita mengawal tahap kepedasan dan menggunakan bahan segar. Ini juga cara yang lebih jimat untuk menikmati hidangan popular Korea ini tanpa perlu ke restoran.


Selamat Mencuba!

Resepi Tteokbokki Korea Pedas ini amat sesuai untuk peminat makanan pedas dan Korea. Dengan bahan yang mudah didapati, korang boleh membuat hidangan kegemaran ramai ini di rumah. Rasai sendiri kenikmatan Tteokbokki yang kenyal dan kaya dengan rasa kuah pedas!