Nasi Ayam Pandan adalah hidangan yang memikat selera dan digemari ramai di Malaysia. Hidangan ini sempurna untuk disajikan semasa cuti, kenduri atau perayaan. Kombinasi aroma pandan dan rasa ayam yang lazat pasti akan memikat hati seisi keluarga.


Nasi Ayam Pandan


Cara Masak Nasi Ayam Pandan


Okay, jom cuba resepi mudah ini untuk menyediakan Nasi Ayam Pandan yang sedap dan beraroma.

Bahan-Bahan Utama

Untuk Nasi

  • 3 cawan beras (dicuci bersih)
  • 5 helai daun pandan (disimpul)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 2 sudu besar minyak sapi atau mentega
  • 4 cawan air atau stok ayam
  • Sedikit garam

Untuk Ayam Panggang Pandan

  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 4 helai daun pandan (dipotong kecil)
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • 2 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa


Untuk Sambal

  • 5 biji cili merah
  • 3 biji cili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar cuka
  • 2 sudu besar gula
  • Sedikit garam

Cara Penyediaan


1. Penyediaan Nasi Pandan

  • Panaskan minyak sapi atau mentega dalam periuk.
  • Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.
  • Masukkan beras dan daun pandan, kacau rata.
  • Tambahkan air atau stok ayam dan masukkan sedikit garam.
  • Masak seperti biasa sehingga nasi masak sempurna.

2. Penyediaan Ayam Panggang Pandan

  • Perap ayam dengan kicap manis, sos tiram, madu, bawang putih, serbuk kunyit, garam dan lada hitam.
  • Masukkan potongan daun pandan bersama ayam yang diperap dan biarkan selama 30 minit.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180°C atau guna pemanggang.
  • Panggang ayam sehingga masak sempurna dan kulitnya garing.


3. Penyediaan Sambal

  • Kisar cili merah, cili padi dan bawang putih hingga lumat.
  • Masukkan cuka, gula dan garam.
  • Sesuaikan rasa dan hidangkan bersama nasi dan ayam.


Cuba Juga!
Resepi Ayam Bakar Guna Air Fryer

Resepi Cinnamon Rolls Sedap


Tips Memasak Nasi Ayam Pandan

  • Gunakan stok ayam untuk rasa nasi yang lebih berperisa.
  • Ayam boleh juga digoreng jika anda tidak mempunyai pemanggang atau ketuhar.
  • Hidangkan bersama sup ayam dan hirisan timun untuk melengkapkan hidangan.

Dengan resepi mudah ini, anda boleh menyediakan Nasi Ayam Pandan yang sedap dan sesuai untuk sebarang majlis. Jangan lupa cuba resepi ini okay!