Maggi Kari. Nama pun dah cukup buat kita semua terliur, kan? Tapi kadang-kadang rasa Maggi yang biasa tu kita rasa macam nak naikkan level dia sikit.Jadi, hari ni jom kita belajar cara nak buat Maggi Kari Bujang yang Padu – senang, cepat, tapi rasa macam chef restoran buat!


Maggi Kari



Kenapa Maggi Kari Jadi Pilihan?


Kalau kita cakap pasal makanan segera, Maggi Kari memang tak pernah gagal. Tambah pula kalau tengah hujan, perut lapar dan nak sesuatu yang panas-panas. Resipi ni sesuai sangat untuk korangf yang nak jimat tapi tetap nak makan sedap.

Jom Buat!

Bahan-Bahan yang diperlukan

(Untuk 1 Hidangan Padu):

  • 1 pek Maggi Kari
  • 1 biji telur (opsyenal tapi wajib kalau nak lebih padu!)
  • 1 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1/2 batang cili merah - hiris nipis
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • Sayur pilihan - sawi, kobis, atau taugeh (kalau rasa rajin atau tak nak letak pun boleh)
  • 1 sudu kecil minyak masak
  • Air secukupnya

Cara Penyediaan:


Step 1 - Tumis Untuk Naikkan Aroma

  • Panaskan minyak dalam kuali kecil.
  • Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan cili merah. Serius, wangi dia boleh buat jiran sebelah jealous!

Step 2 - Masak Kuah Kari Maggi

  • Masukkan air secukupnya (lebih kurang 350ml). Biarkan mendidih.
  • Masukkan perencah kari Maggi dalam air mendidih tadi. Kacau rata supaya kuah pekat dan sebati.


Step 3 - Masukkan Maggi dan Sayur

  • Masukkan mi Maggi dan sayur pilihan. Biarkan mi kembang dan lembut selama 2-3 minit. Jangan kacau terlalu kerap, nanti mi putus!


Step 4 - Tambah Telur Untuk Rasa Padu

  • Pecahkan telur ke dalam kuah, tapi jangan kacau. Tutup api dan biarkan telur separuh masak. Kalau suka telur masak penuh, masak lagi 1-2 minit.

Step 5 - Sentuhan Akhir

  • Sebelum hidang, tambah kicap manis untuk sentuhan rasa yang berbeza. Kacau perlahan-lahan supaya rasa kicap menyatu dengan kuah kari.

Cuba Juga!


Tips Tambahan Untuk Maggi Kari Yang Lagi Padu


Tambah ayam atau udang

Kalau nak lebih mewah, boleh masukkan ayam yang dah direbus atau udang segar.

Guna santan

Nak kuah lebih lemak? Masukkan 2 sudu besar santan masa masak kuah.

Sambal belacan 

Untuk rasa pedas yang kaw-kaw, hidang bersama sambal belacan.


Kenapa Kena Cuba Resipi Ni?


Resipi ni tak susah, tak mahal, dan tak ambil masa lama. Yang penting, rasa dia memang boleh buat sesiapa jer jatuh cinta! Kalau korang tengah belajar, bujang atau malas masak, ini memang penyelamat rasa lapar rtu!

Jadi, tunggu apa lagi? Cepatlah cuba Resepi Maggi Kari Bujang Yang Padu ni. Jangan lupa kongsi resepi dengan kawan-kawan ya!

Selamat mencuba dan enjoy makan!