Musim durian tiba lagi! Kalau korang macam sis yang berasal dari kampung, pasti tahu betapa meriahnya suasana bila pokok-pokok durian mula menggugurkan buah. Aroma durian yang memenuhi udara cukup menyengat! Jadi, kali ini sis nak kongsikan satu resepi istimewa untuk dinikmati musim raja buah ini iaitu Pulut Durian!


Pulut Durian


Cubalah Nikmati Keenakan Pulut Durian

Pulut Durian adalah hidangan klasik yang memadukan keharuman pulut dan rasa manis lemak durian dengan santan. Tak perlu tunggu kenduri atau acara khas, sekaranglah masa terbaik untuk menikmatinya.


Bahan-Bahan Yang Perlu Disediakan


Untuk Pulut

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat
  • ½ sudu teh garam
  • 1 helai daun pandan (untuk aroma tambahan)

Untuk Kuah Santan

  • 1 cawan santan cair
  • 2 sudu besar gula (ikut selera)
  • Secubit garam
  • 1 helai daun pandan

Untuk Hidangan:

  • Durian segar (ikut citarasa)

Cuba Juga:
Cucur Udang Rangup & Sedap


pulut durian


Cara-Cara Membuatnya


Langkah 1

Sediakan Pulut

  • Basuh beras pulut hingga bersih, kemudian rendam selama 4-5 jam (atau semalaman untuk hasil terbaik).
  • Kukus pulut bersama daun pandan selama 20 minit. Keluarkan dan siram dengan campuran santan pekat dan garam. Gaul rata.
  • Kukus lagi selama 10 minit hingga pulut masak sempurna. Pulut anda kini harum dan siap untuk dinikmati.

Langkah 2

Masak Kuah Santan

  • Satukan santan cair, gula, garam, dan daun pandan dalam periuk kecil.
  • Masak dengan api perlahan sambil dikacau perlahan hingga gula larut. Jangan biarkan kuah mendidih supaya santan tidak pecah minyak.

Langkah 3


Gabungkan Pulut dan Durian

  • Susun pulut di atas pinggan, tuangkan kuah santan yang hangat dan tambahkan durian segar di atasnya.
  • Hidangkan segera untuk pengalaman rasa terbaik.


Tips Tambahan:


  • Jika mahu variasi, cuba tambahkan sedikit gula Melaka cair ke dalam kuah santan untuk rasa lebih autentik.
  • Untuk rasa lebih wangi, boleh kukus pulut dengan santan pekat sejak awal.


Nikmat Pulut Durian ini memang tak boleh ditandingi, lebih-lebih lagi bila dimakan bersama keluarga di kampung. Musim durian hanya sekali-sekala, jadi jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi ini.

Pasti rasa Pulut Durian ini akan menjadi memori manis yang tak dilupakan. Selamat mencuba dan selamat menikmati musim durian!