Hari ini tiba-tiba teringat Mee Bandung Muar. Aduh, kecur air liur! Kuah pekat dengan rasa udang, daging dan telur yang sebati. Ditambah pula dengan hirisan cili untuk sedikit ‘kick’ – memang padu! Kalau sebelum ini asyik kena pergi ke Muar baru dapat makan, kali ini jom kita buat sendiri di rumah.

Mee Bandung Muar bukan sekadar mee biasa. Ia hidangan klasik dari Muar, Johor, terkenal dengan keseimbangan rasa lemak manis dan pedas yang memikat selera.

Dikongsikan resepi Mee Bandung Muar asli, lengkap dengan cara buat mee bandung homemade, serta tips rahsia Mee Bandung Johor untuk rasa yang lebih autentik.



Mee Bandung




Jom Buat Mee Bandung Muar!


Bahan-Bahan yang diperlukan



Bahan Utama:

  • 500g mee kuning (dicelur sekejap)
  • 200g daging (dihiris nipis)
  • 200g udang (dibersihkan)
  • 3 biji telur
  • 1 ikat sawi (dipotong)
  • 2 batang daun bawang (dihiris)
  • 2 batang cili merah (dihiris)
  • Bawang goreng (untuk hiasan)


Bahan Kuah Pekat:

  • 3 sudu besar pes cili kering
  • 2 sudu besar pes udang kering (ditumbuk halus)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

Cuba Juga:


Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak Terpaling Sedap!



Mee Bandung


Cara-Cara Memasak Mee Bandung Muar


  • Tumis bahan perencah
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga naik bau. Masukkan pes cili kering dan pes udang kering, kacau hingga pecah minyak.

  • Masukkan daging
Tumis hingga daging lembut. Jika perlu, tambahkan sedikit air.

  • Kuah pekat berperisa
Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap manis, garam dan gula. Kacau rata.

  • Tambahkan udang
Biarkan udang masak seketika, jangan terlalu lama supaya tak keras.

  • Pecahkan telur
Kacau dalam kuah untuk memberikan tekstur pekat dan berlemak.

  • Didihkan dan masukkan sayur

Biarkan mendidih sebentar sebelum tutup api.

  • Susun dan hidangkan

Letakkan mee kuning dalam mangkuk, tuangkan kuah pekat, dan taburkan cili merah, daun bawang, serta bawang goreng.


Tip Extra untuk Mee Bandung Muar Padu!

  • Gunakan udang segar untuk rasa lebih manis.
  • Jika suka lebih pekat, tambah satu sudu besar tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
  • Untuk rasa lebih power, tambahkan sedikit stok daging atau tulang.


Mee Bandung Muar – Hidangan Warisan yang Tak Pernah Jemu

Haa, dah siap! Sekarang boleh menikmati Mee Bandung Muar asli di rumah tanpa perlu ke Johor. Resepi ini bukan sahaja mudah tetapi cukup menyelerakan. Sesuai untuk makan malam bersama keluarga atau menu istimewa di hujung minggu.


Jika korang  mencari resepi Mee Bandung viral, cara masak Mee Bandung Johor simple atau ingin tahu rahsia Mee Bandung homemade yang sedap, jangan lupa bookmark artikel ini! Cuba sekarang dan nikmati keenakannya!