expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 1 June 2017

5 RESEPI MENU RUMAH TERBUKA. WAJIB CUBA SEBAB RM100 JER KOSNYA!

Menu Rumah Terbuka

PEJAM CELIK PEJAM CELIK, TAK LAMA LAGI DAH NAK RAYA, TENTU ADA YANG PLAN NAK BUAT 'MAKAN-MAKAN'. JADI, DIKONGSIKAN 5 RESEPI MENU RUMAH TERBUKA YANG SEDAP DAN SIMPLE UNTUK KORANG CUBA.





Menu Rumah Terbuka
Cukup meriah. Demonstrasi Masakan Kak Engku bersama Chef Rohani Jelani 
Kelima-lima resepi menu rumah terbuka 'Sajian Bijak Raya Kimball ' ini telah dicipta khas oleh Chef Rohani Jelani. Sis sempatlah menyaksikan demonstrasi masakan yang dikendalikan oleh Pengacara televisyen popular Raja Azura (Kak Engku) dan Chef Rohani. Demonstrasi masakan tersebut memaparkan hidangan bertaraf restoran dengan hanya RM100. 

Bayangkan dengan hanya bajet RM 100, menu rumah terbuka raya dapat direalisasikan dengan lima resepi 'Sajian Bijak Raya Kimball' terdiri daripada dua pembuka selera; dua hidangan utama dan satu pencuci mulut yang dapat memenuhi selera lapan orang.


Menu Rumah Terbuka
Korang kena cuba resepi-resepi Kimball ini. Sangat mudah dan menjimatkan!
Kesemua resepi menu rumah terbuka  'Sajian Bijak Raya Kimball' dicipta menggunakan produk-produk berkualiti Kimball. Menunya termasuklah gabungan unik Gado- Gado Raya Kimball dan Taufu Sumbat Goreng Kimball sebagai pembuka selera; Nasi Kerabu Goreng Kimball dan Ayam Masala Kimball sebagai hidangan utama, serta Kek Velvet Hitam Kimball sebagai pencuci mulut.

BERIKUT ADALAH RESEPI MENU RUMAH TERBUKA 'SAJIAN BIJAK KIMBALL' YANG WAJIB DICUBA!






Menu Rumah Terbuka
Ayam Masala Kimball.Lazat sangat!

*AYAM MASALA KIMBALL
Masa Penyediaan: 15 minit
Masa Memasak: 30 minit
Saiz Hidangan: 8 orang
Kos: +RM21.00

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (anggaran 1.8 kg), potong sebesar 4 sm
2 sudu besar Sos Berperisa Tiram Kimball
½ cawan Sos Lada Hitam Kimball
3 sudu besar serbuk cili
1 ½ sudu besar serbuk kunyit
100 g halia, dihiris
5 ulas bawang putih, dihiris
2 bawang merah, dihiris halus
1/3 cawan minyak
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh jintan putih
4 sm kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
1 botol Sos Spageti Tradisional Kimball
Garam, secukup rasa

Cara Memasak:
1.  Letak ayam dalam mangkuk adunan besar dan gaul dengan Sos Berperisa Tiram Kimball dan Sos Lada Hitam Kimball, serbuk cili dan jintan putih. Perap 10 minit. Masukkan ¼ cawan air bersama halia, bawang putih dan bawang, kisar halus. Ketepikan.

2.  Panaskan minyak dalam periuk atas api sederhana. Masukkan biji sawi, jintan putih, kulit kayu manis dan daun kari. Apabila biji sawi meletup-letup, campur pula bahan kisar. Kacau selalu sehingga bahan menjadi perang.

3.  Masukkan ayam (bersama bahan perapan) dan goreng anggaran 15 minit. Tambah Sos Spagetti Tradisional Kimball dan 1 1/2 cawan air. Biarkan mendidih, barulah perlahankan api. Sesekali kacau sehingga ayam empuk dan kuah pekat – anggaran 20 minit. Perasakan dengan garam.

4.  Hidangkan segera sementara panas.



Menu Rumah Terbuka
Nasi Kerabu Goreng Kimball, cukup enak

* NASI KERABU GORENG KIMBALL
Masa penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 15 minit
Saiz Hidangan: 8 orang
Kos: +RM14.00

Bahan-Bahan:
4 sudu besar minyak
5 ulas bawang putih, dicinncang halus
3 sm halia, dimayang halus
3 batang serai, dihiris halus
1 cawan isi ikan yang telah dimasak
1/3 cawan Sos Lada Hitam Kimball
1/3 cawan Sos Cili Bawang Putih Kimball
5 cawan nasi
1 cawan hirisan kacang botor
½ cawan kerisik

Untuk Hiasan:
2 batang bunga kantan, dihiris halus
½ cawan herba pilihan yang dihiris halus*
1 cawan timun, dihiris halus
2 biji telur dadar, dihiris halus

*Kombinasi daun kesum, daun selasih, ulam raja, daun kunyit.
Cara Memasak:
1.  Panaskan minyak, tumis bawang putih, halia dan serai sehingga wangi dan perang keemasan. Masukkan isi ikan, Sos Lada Hitam Kimball dan Sos Cili Bawang Putih Kimball. Goreng 5 minit sebelum masukkan nasi. Masak lagi selama 10 minit, tambah kacang botor dan kerisik. Biar 5 minit lagi.

2.  Perasakan dengan garam, tabur dengang bahan hiasan dan sedia dihidangkan.


Menu Rumah Terbuka
Bukan menu biasa... kena try Taufu Sumbat Goreng Kimball

* TAUFU SUMBAT GORENG KIMBALL
Masa penyediaan: 30 minit
Masa Memasak: 20 minit
Saiz Hidangan: 8 orang
Kos: +RM8.00

Bahan-Bahan:
Untuk Inti:
100 g Angel Hair Kimball, dicelur mengikut arahan di bungkusan
2 sudu besar minyak
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 biji lobak merah, diparut halus
2 sudu besar Sos Berperisa Tiram Kimball
2 sudu besar Sos Tomato Kimball
Garam, secukup rasa
Lada, secukup rasa
30 keping taufu paf goreng

Untuk Bater:
150 g tepung beras
70 g tepung gandum
½ sudu teh garam
1/8 sudu teh serbuk kunyit
1 cawan air
1 sudu besar air kapur
3 helai daun limau purut, disiat halus
2 cawan minyak, untuk digoreng

 Untuk Hidangan:
1 cawan  Sos Cili Thai Kimball    

Cara Memasak:
1.  Panaskan minyak dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih sehingga perang keemasan. Tambah lobak merah, goreng 5 minit sebelum masukkan Angel Hair Kimball, Sos Berperisa Tiram Kimball dan Sos Tomato Kimball Kimball. Perisakan dengan garam dan lada.

2.  Buat lubang pada setiap taufu paf dan sumbat inti. (Ini boleh dibuat sehari sebelum dan simpan dalam peti sejuk).

3.  Tuang bater dalam mangkuk adunan supaya senang dan konsisten bila menyalut. Panaskan minyak di dalam kuali anggaran 4 sm dalam. Celup taufu sumbat di dalam bater. Goreng sedikit demi sedikit sehingga garing dan perang keemasan. Sejat minyak dan hidang semasa panas bersama Sos Cili Thai Kimball.
    

 
Menu Rumah Terbuka
Gado-Gado Raya Kimball cukup istimewa tau...
* GADO-GADO RAYA KIMBALL
Masa Penyediaan: 30 minit
Masa Memasak: 20 minit
Saiz Penyediaan: 8 orang
Kos: +RM18.00

Bahan-Bahan:
Untuk sos:
2 sudu besar minyak
2 sudu besar pes cili
½ cawan Sos Lada Hitam Kimball
½ cawan Sos Cili Kimball
½ cawan santan
2 cawan air
1 1/2 cawan (180g) kacang tanah panggang, tumbuk halus

Untuk Salad:
6 batang kacang panjang, potong 5sm panjang, dicelur dan disejat
3 cawan hirisan kubis, dicelur dan disejat
1 ikat kecil kangkung, petik 5 sm, dicelur dan disejat
2 biji kentang, direbus dan dihiris tebal
3 biji telur rebus, dipotong baji
3 keping taufu, digoreng dan dipotong 2 sm kiub
1 biji sengkuang, diparut halus
2 keping tempe, digoreng dan dipotong 2 sm kiub
1 biji timun, diparut halus
1 tin Kacang Kuda Kimball, disejat
10-20 keping keropok melinjau

Cara Memasak:
1.  Untuk sos: panaskan minyak dan tumis cili giling atas api perlahan sehingga masak dan naik minyak. Campur Sos Lada Hitam Kimball dan Sos Cili Kimball. Biar 5 minit, kemudian masukkan santan dan air. Bila didih, tambah kacang. Masak 10-15 minit lagi, kacau selalu sehingga kuah pekat. Masukkan garam dan rasa.

2.  Letak semua bahan salad dalam pinggan besar.

3.  Hidang bersama sos dalam mangkuk lain.
 

Menu Rumah Terbuka
Sis paling bersemangat nak cuba buat Kek Velvet Hitam Kimball.

* KEK VELVET HITAM KIMBALL
Masa Penyediaan: 15 minit
Masa Membakar: 35 minit
Saiz Hidangan: 8 orang
Kos: +RM16.00

Bahan-Bahan:
Untuk kek:
280 g tepung, diayak
1 sudu teh soda bikarbonat, diayak
½ sudu teh serbuk penaik, diayak
½ sudu teh garam, diayak
Adunan koko (225ml air panas + 90g serbuk koko kacau bersama sehinnga larut)
120 g mentega, lembutkan dalam suhu bilik
150 g gula perang lembut
150 g gula putih halus
2 sudu besar sos karamel pekat
½ sudu teh esen vanilla
130 g (3/4 cawan) Mayonis Kimball
4 biji telur

Untuk Aising Vanilla Mayonis:
100 g mentega, lembutkan dalam suhu bilik
½ sudu teh esen vanilla
450 g gula aising, diayak
150 g Mayonis Kimball

Cara Memasak:
1.  Untuk kek: Alas dasar 2 tin kek bulat berukuran 16 sm dengan kertas minyak. Sapu bahagian tepi tin dengan mentega lembut. Letak rak ketuhar di posisi tengah dan panaskan pada suhu 160。C.

2.  Campurkan mentega, gula perang, gula putih, sos karamel pekat dan vanilla dalam mangkuk adunan. Pukul dengan senduk kayu sehingga sebati sebelum masukkan telur. Akhir sekali masukkan Mayonis Kimball.

3.  Tambah 1/3 adunan tepung yang telah diayak, gaul menggunakan spatula sehingga sebati. Masukkan 1/3 adunan koko dan gaul lagi. Tambah tepung dan adunan koko secara bergilir-gilir sehingga habis. Tuang adunan ke dalam tin pembakar dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan, selama 30-35 minit. 

Cucuk bahagian tengah dan jika pencucuk keluar bersih, tandanya kek cukup masak. Keluarkan kek daripada ketuhar. Biarkan sejuk selama 10 minit sebelum dikeluarkan daripada tin pembakar. Terbalikkan kek atas redai kek. Belah kedua-dua kek supaya jadi 4 bahagian.

4.  Untuk aising: Pukul mentega dan separuh gula aising di dalam mangkuk adunan sehingga lembut dan berkrim. Tambah lebihan gula aising dan Mayonis Kimball. Terus memukul dengan kelajuan perlahan sehingga aising gebu. Jangan terlebih pukul. 

Sapu dan ratakan aising atas setiap lapisan kek termasuk bahagian atas. Untuk lebih cantik, boleh memaipkan aising roset di atas kek.

Menu Rumah Terbuka
Sis betul-betul teruja dengan Kek Velvet Hitam Kimball :)

Menu Rumah Terbuka
Sempat juga Sis bergambar dengan Kak Engku Hehehe.. heheh...

Okay selamat mencuba  5 resepi menu rumah terbuka "Sajian Bijak Raya Kimball' yang telah dihasilkan oleh Chef Rohani Jelani bersama Kimball. Kalau nak tahu lebih lanjut lagi, korang layari www.kimball.com.my atau www.facebook.com/KimballMalaysia/

Sampai ketemu lagi. Jangan lupa ya, cuba resepi-resepi tu nanti. Nak tahu, resepi Kek Marble Pelangi yang sedap? Klik sini ya!

Daaa....

Lurve,
Sis Anie Mohamed
 




2 comments:

  1. menarik dan murah..mungkin boleh dicuba kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena cuba tau... serius jimat dan sedap. Sis dah rasa :))

      Delete