Pernah makan kuih tepung gomak? Kalau korang memang orang Kelantan dan Terengganu, pasti tahu, kan... Kuih ini cukup popular di negeri Pantai Timur. Cubalah Resepi Kuih Tepung Gomok nie ok!

Sis jarang nampak kuih nie dijual walaupun kuih nie sedap! Disebabkan sedap, so apa kata kita belajar buatnya sendiri dengan berpandukan perkongsian resepi daripada Tini Ahmad (@its.tinibakes)

Bentuknya bulat dan diperbuat daripada tepung pulut. Manakala intinya pula berintikan kelapa manis serta dilumur dengan tepung kacang hijau.

Resepi Kuih Tepung Gomak


Resepi Kuih Tepung Gomak

Okay Jom Buat!




Bahan-bahan yang diperlukan untuk Doh:

2 cawan tepung pulut

1 sudu makan tepung gandum

1 cawan santan (tak perlu habiskan) bergantung pada doh

Cara Uli:

1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Gaul rata.

2. Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan tekstur doh tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras

Bahan Inti:

3 cawan kelapa parut putih

1 cawan gula merah

1/2 cawan gula pasir

1/2 cawan air

1 sudu makan tepung gandum – dibancuh dengan sedikit air

2 helai daun pandan – disimpul

Tepung kacang hijau secukupnya – untuk salut kuih. Boleh beli di kedai bakeri.

Cara Masak Inti:

1. Masak gula merah, gula pasir bersama air sehingga larut kemudian tapiskan.

2. Masukkan kelapa parut. Masak hingga hampir kering kemudian masukkan bancuhan tepung gandum.

3. Masak inti guna api perlahan dan kacau rata sehingga intinya sedikit lembab. Angkat dan sejukkan.

4. Dalam kuali berasingan, sangai tepung kacang hijau dan ayak. Ketepikan.


Cuba Juga: 




Resepi Kuih Tepung Gomak


Cara Memasaknya:

1. Didihkan air dalam periuk.

2. Ambil sedikit doh, masukkan inti secukupnya dan bulatkan.

3. Masukkan doh ke dalam periuk berisi air mendidih tadi. Rebus hingga doh timbul. 

Angkat doh dan toskan.

4. Kemudian golekkan dalam bekas berisi tepung kacang hijau tadi sambil tekan perlahan-lahan supaya doh jadi leper.

5. Lakukan hingga habis adunan. Sedia untuk dinikmati.

Okay,selamat mencuba Resepi Kuih Tepung Gomak yang cukup enak.Kuih tradisional ini  juga sesuai dijadikan sebagai salah satu menu kuih untuk minum petang dan berbuka puasa.