Dah lama tak membaking. Bila stress, mood tu datang balik. Tetiba rasa nak buat Kek Marble Pelangi. Bagi sis, sedap giler. Nanti korang cubalah buat ya!
Terapi Stress
Kalau nak tahu memasak atau membuat kuih/biskut/kek/bubur adalah terapi stress Sis yang paling mujarab. Sambil memasak tu, Sis suka pasang lagu-lagu kegemaran. Nak tahu sebab apa? Apa Sis tahu, kalau kita dengar muzik favourite kita selama 30 minit, ia dikatakan mampu melepaskan zat endorphin. Ini mampu membantu mengurangkan stress serta menghilangkan rasa sakit, termasuklah sakit hati! Haha.. haha..
Oklah, Sis share ye Resepi Kek Marble Pelangi yang Sis buat ni.Sebelum share resepi ni, Sis nak cerita tentang rasa Kek Marble Pelangi ni. Selain senang dan tak renyah nak membuatnya, rasanya juga sangat lembut dan moist. Rugi tau kalau tak cuba resepi yang Sis share ni.
Sedap sangat kalau dimakan panas-panas. Ok juga jika buat hidangan untuk anak-anak atau kawan-kawan yang datang bertandang ke rumah sambil minum-minum Teh O panas gitu. Tak pun, dekat nak raya haji nanti, why not buat kan...
Jom Buat Kek Marble
Oklah, Sis share ye Resepi Kek Marble Pelangi yang Sis buat ni.Sebelum share resepi ni, Sis nak cerita tentang rasa Kek Marble Pelangi ni. Selain senang dan tak renyah nak membuatnya, rasanya juga sangat lembut dan moist. Rugi tau kalau tak cuba resepi yang Sis share ni.
Sedap sangat kalau dimakan panas-panas. Ok juga jika buat hidangan untuk anak-anak atau kawan-kawan yang datang bertandang ke rumah sambil minum-minum Teh O panas gitu. Tak pun, dekat nak raya haji nanti, why not buat kan...
Cuba Juga:
Burnt Cheesecake
Cara Membuatnya:
1. Ayak tepung gandum dan dengan bicarbonate terlebih dahulu.
2. Pukul gula halus dan mentega sampai kembang.
3. Setelah itu masukkan susu pekat manis serta esen vanilla. Pukul atau putar lagi.
4. Selepas itu, masukan telur sebiji demi sebiji sampai habis. Setiap biji telur pukul lah dalam 20 saat.
5. Setelah itu, perlahankan putaran mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
6. Kemudian bahagian adunan kepada 3 bahagian. (warna merah, oren,hijau. Sebenarnya kaler ini ikut suka kita jer... nak pelangi tu warna apa hihh...)
7. Masukkan dalam acuan secara secara berselang seli. Kaler mana nak dulu pun, ikut suka hati ya. Apabila sudah selesai, lorekkan dengan pisau untuk membentuk corak marble pelangi.
8. Jangan lupa hentak acuan tersebut supaya kek kita itu nanti naik sama tinggi dan tidak mengembung.
9. Bakar selama 40 hingga ke 45 minit dengan suhu 180 darjah Celsius. Done!
Okay, selamat mencuba Resepi Kek Marble Pelangi yang cukup sedap, ala-ala kek zaman dulu-dulu. Rugi kalau tak cuba. He..hee.. heee//
Inilah Rupanya Kek Marble Pelangi Ala Kek Zaman Dulu-Dulu |
Resepi Kek Marble Pelangi
Bahan-Bahan Yang Diperlukan:- 2 buku mentega Anchor (250gram)
- 1 mangkuk gula halus (saiz mangkuk Tau Fu Fah)- kalau tak nak manis.. sila kurangkan sukatan ini tau.. agak-agak sendirilah ok)
- 2 mangkuk tepung gandum (saiz mangkuk Tau Fu Fah)
- 1 sudu kecil bicarbonate
- 2 sudu kecil esen vanilla
- 6 biji telur bersaiz sederhana besar
- 3 sudu besar susu pekat manis
- · Pewarna makanan (hijau, pink, oren- kalau nak bubuh kaler lain pun boleh jugak, ikut suka kitalah)
Cara Membuatnya:
1. Ayak tepung gandum dan dengan bicarbonate terlebih dahulu.
2. Pukul gula halus dan mentega sampai kembang.
3. Setelah itu masukkan susu pekat manis serta esen vanilla. Pukul atau putar lagi.
4. Selepas itu, masukan telur sebiji demi sebiji sampai habis. Setiap biji telur pukul lah dalam 20 saat.
5. Setelah itu, perlahankan putaran mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit.
6. Kemudian bahagian adunan kepada 3 bahagian. (warna merah, oren,hijau. Sebenarnya kaler ini ikut suka kita jer... nak pelangi tu warna apa hihh...)
7. Masukkan dalam acuan secara secara berselang seli. Kaler mana nak dulu pun, ikut suka hati ya. Apabila sudah selesai, lorekkan dengan pisau untuk membentuk corak marble pelangi.
8. Jangan lupa hentak acuan tersebut supaya kek kita itu nanti naik sama tinggi dan tidak mengembung.
9. Bakar selama 40 hingga ke 45 minit dengan suhu 180 darjah Celsius. Done!
Okay, selamat mencuba Resepi Kek Marble Pelangi yang cukup sedap, ala-ala kek zaman dulu-dulu. Rugi kalau tak cuba. He..hee.. heee//
9 Comments
Nostalgia sangat.
ReplyDeleteKih..kih.. kih.. jangan lupa cuba buat tau kak... Boleh feeling-feeling sambil makan kek ni. :p
DeleteBuat step by step kak. Lagi cantik. Hiks
ReplyDeleteAahahah... next time boleh juga kan.... nih nak cepat.. supermom tak leh lelama kat dapur... lelama pegang fon huhu... kena gerak pantas semua keje hihhi....
ReplyDeletewaw..nampak sedap kek ni.. buat kan satu sis.. hehe :)
ReplyDeletekih kih kih... mmg sedap resepi turun temurun gitu.. apakata Intan try buat dan bagi sis rasa :))p
Deleteoii kenapa tak bagi aku rasa niiii
ReplyDeleteSajer je tak nak bagi ko, nanti ko makan banyak... tambah montel, sia-sia diet ko hahah... hahah...
DeleteX pakai baking powder ke sis?
ReplyDelete